Έχοντας πραγματοποιήσει την παγκόσμια πρεμιέρα της τον Φλεβάρη του 2015, στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του 65ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Βερολίνου, η ταινία «Η Βασίλισσα της Ερήμου» (Queen of the Desert – 2015) του Βέρνερ Χέρτσογκ, κυκλοφορεί επιτέλους και στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες. Το φιλμ πραγματεύεται την αληθινή ιστορία της αρχαιολόγου, συγγραφέα και εξερευνήτριας Γερτρούδης Μπελ, απεσταλμένης των μυστικών υπηρεσιών της Βρετανικής Αυτοκρατορίας στη Μέση Ανατολή στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο συναντάμε την Νικόλ Κίντμαν, ενώ το καστ συμπληρώνουν αρκετοί και δημοφιλείς ηθοποιοί, όπως ο Τζέιμς Φράνκο, ο Ρόμπερτ Πάτινσον και ο Ντάμιαν Λιούις.

Ads

«Η έρημος λειτουργεί ως το εσωτερικό τοπίο των χαρακτήρων, είναι το τοπίο των ψυχών τους. Για μένα η ζούγκλα δεν ήταν μόνο ένα τρομακτικό δάσος, αλλά και ένα μέρος για πυρετώδη όνειρα. Η έρημος είναι ένα τεράστιο τοπίο, μια μεγαλεπήβολη μεταφορά του τι συμβαίνει στον εσωτερικό κόσμο των ηρώων μου […] Οι περισσότερες ταινίες μου έχουν να κάνουν με άντρες. Σ’ αυτή την ηλικία, που είμαι τώρα, αντιλήφθηκα ότι τα πάω πολύ καλύτερα με γυναίκες. Η Νικόλ Κίντμαν είναι αξιοθαύμαστη. Μερικές φορές σκέφτομαι ότι έπρεπε να κάνω ταινίες για γυναίκες σε όλη μου τη ζωή.» – Βέρνερ Χέρτζογκ

image

Η «Βασίλισσα της Ερήμου» (Queen of the Desert – 2015), είναι βασισμένη στην αληθινή ιστορία της Γερτρούδης Μπελ, συγγραφέα, αρχαιολόγου αλλά και απεσταλμένης των μυστικών υπηρεσιών της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Στις αρχές του 20ου αιώνα, μια Βρετανίδα αρχαιολόγος μεταβαίνει ως διπλωματική ακόλουθος στη Μέση Ανατολή. Εκεί θα ζήσει την επικίνδυνη ζωή της ερήμου, θα γνωρίσει τον έρωτα και τελικά θα συνεργαστεί με την Μεγάλη Βρετανία σαν κατάσκοπος.

Ads

image

Ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες όλων των εποχών, ο Βέρνερ Χέρτσογκ, έχει υπηρετήσει με αξιόλογα δείγματα γραφής και τον χώρο του ντοκιμαντέρ. Όμως το 2015 – έξι χρόνια μετά την ταινία του «My Son, My Son, What Have Ye Done» (2009) – ο Γερμανός καλλιτέχνης επιστρέφει στη μυθοπλασία με τη νέα του δημιουργία: «Queen of the Desert». Πρόκειται για την πρώτη ρομαντική ιστορία στην σπουδαία φιλμογραφία του Γερμανού σκηνοθέτη, με εξωτερικά πλάνα μοναδικής ομορφιάς, αλλά και μία εξαιρετική ερμηνεία από την Νικόλ Κίντμαν.

image

«Είναι υπέροχο που εξακολουθεί να δημιουργεί ταινίες με πάθος και οίστρο. Ήταν μαζί μας στην έρημο. Δεν χρησιμοποιεί ειδικά οπτικά εφέ. Ο Βέρνερ βγαίνει μπροστά στη μάχη και εμείς απλά ακολουθούμε. Δεν είχα ακούσει για την Γερτρούδη Μπελ, μέχρι τη στιγμή που ο Βέρνερ μου έστειλε το σενάριο. Υπάρχει το στοιχείο της παρωδίας. Είναι στην ίδια κατηγορία με τον Λώρενς της Αραβίας. Επειδή όμως ήταν γυναίκα και δεν είχε κερδίσει μεγάλη δημοσιότητα, για πολλούς διαφορετικούς λόγους, δεν έγινε ποτέ γνωστή. Εάν αυτό τραβήξει έστω και ελάχιστα το ενδιαφέρον των ανθρώπων, θα είναι πολύ καλό. Εγώ πιστεύω ότι ήταν μια εντυπωσιακή φυσιογνωμία.» – Νικόλ Κίντμαν

image

Η Νικόλ Κίντμαν, αφήνεται στις οδηγίες του Χέρτσογκ και με εξαίρεση τη σεκάνς έναρξης, εμφανίζεται σε κάθε σκηνή της ταινίας. Μέσα από μία λιτή αλλά προσεγμένη ερμηνεία, η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός (The Hours – 2002), προσθέτει άλλη μία σπουδαία ερμηνεία στο ήδη πλούσιο βιογραφικό της (Eyes Wide Shut – 1999, Dogville – 2003).

image

Στο πλευρό της Κίντμαν βρίσκονται τρεις διαφορετικοί ηθοποιοί. Πρόκειται για τον Τζέιμς Φράνκο, με τον οποίο η χημεία τους είναι εξαιρετική, τον Βρετανό ηθοποιό Ντέμιαν Λιούις του οποίου η παρουσία κρίνεται ικανοποιητική και του Ρόμπερτ Πάτινσον, ο οποίος έχει την ατυχία να ερμηνεύει τον Τόμας Έντουαρντ Λόρενς, έναν χαρακτήρα που έχει συνδεθεί άρρηκτα στην κινηματογραφική ιστορία με την μοναδική ερμηνεία του Πίτερ Ο’ Τούλ και κάθε σύγκριση μαζί του μοιάζει αναπόφευκτη.

image

Γνωρίζοντας όσο ελάχιστοι συνάδελφοι του, να εκμεταλλεύεται κάθε καρέ που του προσφέρει η φύση, ο Βέρνερ Χέρτσογκ κινηματογραφεί μοναδικά την έρημο, όχι μόνο ως τοπίο, αλλά και ως φυσικό πρωταγωνιστή της ταινίας του. Παρά τους κινηματογραφικούς κινδύνους που επιφέρει πάντα μία βιογραφία, ο ιδιοφυής Γερμανός δημιουργός, καταφέρνει να παρουσιάσει ένα αξιόλογο έργο στο σύνολό του. Στο καστ του, συναντάμε ένα ετερόκλητο όσο και ενδιαφέρον σύνολο ταλαντούχων ηθοποιών.

Βέρνερ Χέρτζογκ

image

Γεννημένος στο Μόναχο της Γερμανίας το 1942, ο Βέρνερ Χέρτσογκ πραγματοποίησε την πρώτη του ταινία όταν ήταν μόλις είκοσι ετών (Herakles -1962). Από την πρώτη στιγμή, τράβηξε την προσοχή, χάρις στην ανορθόδοξη και ριζοσπαστική στάση του, η οποία τον έσπρωχνε στην αναζήτηση του ορισμού και συγχρόνως των ορίων του οράματος.

Οι ταινίες του, είναι ένα μείγμα εφεύρεσης και αλήθειας, δείγματα ενός κινηματογραφικού ύφους που ξεπερνά τον υπερβολικά εύκολο διαχωρισμό μεταξύ ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας, για να ερευνήσει την περιοχή ανάμεσα στον ρεαλισμό και τη φαντασία.

image

Στην μακρόχρονη πορεία του, ο σπουδαίος Γερμανός σκηνοθέτη θα βρεθεί από το δάσος του Αμαζονίου, μέχρι την έρημο της Σαχάρας και τις κορυφές των Ιμαλαΐων, για να κινηματογραφήσει περιοχές και κόσμους, που δεν έχει δει κανείς πριν.

Ο κινηματογραφιστής, σεναριογράφος, συγγραφέας, παραγωγός, ηθοποιός και σκηνοθέτης όπερας, Βέρνερ Χέρτζογκ, αποτελεί μία μοναδική περίπτωση στην Ιστορία της Έβδομης Τέχνης. Για κάποιους, ένας ονειροπόλος, ποιητής, ρομαντικός, συμπονετικός και πνευματώδης οραματιστής. Για άλλους, μεγαλομανής, εμμονοληπτικός, ιδιοφυΐα μα και τύραννος. Και όλα αυτά τη ώρα που ο θρύλος του “πιο σημαντικού εν ζωή σκηνοθέτη”, κατά τον Φρανσουά Τρυφώ, ζει και εδραιώνεται…

image

«Είμαστε περικυκλωμένοι από ξεφτισμένες εικόνες και αξίζουμε νέες. Ίσως να κυνηγάω κάποια ουτοπικά πράγματα, χώρο για την ανθρώπινη τιμή και σεβασμό, τοπία που ακόμα δεν έχουν βεβηλωθεί, πλανήτες που δεν υπάρχουν ακόμα, ονειρικά τοπία. Πολύ λίγοι άνθρωποι σήμερα αναζητούν αυτές τις εικόνες που ανταποκρίνονται στην εποχή που ζούνε, εικόνες που μπορούν να σε κάνουν να καταλάβεις τον εαυτό σου, τη θέση σου στο σήμερα, την κατάσταση του πολιτισμού μας. Είμαι ένας από εκείνους που προσπαθούν να βρουν αυτές τις εικόνες.» – Βέρνερ Χέρτζογκ

Έτος: 2015 | Xώρα: Η.Π.Α. | Διάρκεια: 128 λεπτά | Σκηνοθεσία: Werner Herzog| Σενάριο: Werner Herzog | Παίζουν: James Franco, Nicole Kidman, Robert Pattinson, Damian Lewis.