Το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου σήκωσε αυλαία την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου με το φιλμ «Queen and Country» του καταξιωμένου Βρετανού σκηνοθέτη John Boorman, και ολοκληρώνεται την Κυριακή 26 Οκτωβρίου. Φέτος το μακροβιότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Αθήνας συμπληρώνει 27 χρόνια συνεχούς παρουσίας και φιλοξενείται στους Κινηματογράφους Ααβόρα και Άστυ. Στο πλαίσιο του θεματικού αφιερώματος: “A’ Παγκόσμιος Πόλεμος”, προβάλλεται το Σάββατο 18 Οκτωβρίου, το αριστούργημα του Ζαν Ρενουάρ, «Η Μεγάλη Χίμαιρα».

Ads

«Οι παρέες διαμορφώνουν τον κόσμο ολόκληρο, κάθε πόλη, κάθε χώρα. Μάλιστα, μερικές παρέες ξεπερνούν τα εθνικά σύνορα και γίνονται διεθνείς. Κάθε παρέα έχει τις συνήθειές της, την ηθική της, την δική της γλώσσα. Απλούστερα, κάθε παρέα έχει τους δικούς της κανόνες, κι αυτοί οι κανόνες κατευθύνουν το παιχνίδι. Όσο πιο μικρή παρέα, τόσο πιο αυστηροί κανόνες. Γι’ αυτό, οι ομάδες των πλουσίων, αυτών που παίζουν τένις και αγαπούν την ιππασία, δηλαδή τα μέλη μιας κοινωνικής κάστας, ζουν ακολουθώντας κώδικες που γίνονται αυστηρότεροι όσο αυτές οι κάστες απομακρύνονται από τον υπόλοιπο πληθυσμό.» – Ζαν Ρενουάρ (Jean Renoir / 15 Σεπτεμβρίου, 1894 – 12 Φεβρουαρίου, 1979)
image
Στις 14 ημέρες της διάρκειας του 27ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε 70 ταινίες από την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια κινηματογραφία, οι οποίες θα παρουσιαστούν στους κινηματογράφους Ααβόρα από 16 έως και 22 Οκτωβρίου και στο Άστυ από 16 έως και 29 Οκτωβρίου (από τις 27 έως και τις 29 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθούν στο Άστυ επαναληπτικές προβολές του κυρίως προγράμματος).

A’ Παγκόσμιος Πόλεμος
Εκατό χρόνια φέτος από την έναρξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, που θα «έδινε τέλος στους πολέμους», με τον κινηματογράφο να καταγράφει όλες τις πτυχές του, όπως δείχνουν οι έντεκα αριστουργηματικές ταινίες, που θα προβληθούν στο πλαίσιο του σχετικού αφιερώματος.
image
Από το «Ουδέν νεότερον από το δυτικό μέτωπο» του Lewis Milestone και το «Σταυροί στο μέτωπο» του Stanley Kubrick, μέχρι το αριστουργηματικό «Η Λευκή Κορδέλα» του Michael Haneke και το «Ο Σαρλό στρατιώτης» με σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή τον ανεπανάληπτο Charlie Chaplin.

Ο αριστοκρατικής καταγωγής Γάλλος αξιωματικός Ντε Μπελντιέ, ο υπολοχαγός του μηχανικού Μαρεσάλ και ο πλούσιος Εβραίος αστός Ρόζενταλ, βρίσκονται στο ίδιο γερμανικό στρατόπεδο αιχμαλώτων όπου, παρά τις αντίθετες τάξεις τους και το κοινωνικό τους υπόβαθρο, ενώνουν γρήγορα τις δυνάμεις τους σχεδιάζοντας να δραπετεύσουν. Η αποτυχία των προσπαθειών τους, τους οδηγεί σε μία φυλακή – κάστρο όπου μόνο μία τελική πράξη ανδρείας μπορεί να τους σώσει.
image
Μ’ ένα ασταμάτητο δέος απέναντι στα μυστήρια της ύπαρξης και της θνητής φύσης, ο Ζαν Ρενουάρ συνέταξε ένα ευαίσθητο σινεμά, το οποίο αγγίζει τα ύψη της ποίησης. Η “Μεγάλη Χίμαιρα – La grande illusion” και ο “Κανόνας του Παιχνιδιού – The Rules of the Game”, τοποθετήθηκαν ανάμεσα στις σημαντικότερες ταινίες του 20ού αιώνα, ενώ φιλμ όπως το “The River” και το “Boudu Saune Des Eaux”, αναγορεύτηκαν σε μοντέλα φιλμικού μοντερνισμού.
image
Το 1937 ο Γάλλος σκηνοθέτης, πραγματοποιεί μία από τις πιο επιτυχημένες  ταινίες της περιπετειώδους καριέρας του. Ένα αυθεντικό αριστούργημα που δικαίως κατέχει μία περίοπτη θέση στις εκατό καλύτερες ταινίες στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου. Αν και στο φιλμ ακούγονται λιγότεροι από έξι πυροβολισμοί και οι σκηνές μάχης απουσιάζουν πλήρως, εντούτοις η “Μεγάλη Χίμαιρα”, αποτελεί μια από τις κλασσικότερες αντιπολεμικές ταινίες του σινεμά.

Ads

Το φιλμ «Η Μεγάλη Χίμαιρα», είναι βασισμένο στις εμπειρίες ενός στρατηγού τον οποίο ο σκηνοθέτης γνώρισε στη διάρκεια της θητείας του στην αεροπορία. Ο Ζαν Ρενουάρ επιχειρεί εδώ μία βαθιά ουμανιστική καταγραφή των κοινωνικών αντιθέσεων και των συνόρων που χωρίζουν ανθρώπους, τάξεις αλλά και χώρες ολόκληρες…
image
Στο φιλμ πρωταγωνιστούν: ο Ζαν Γκαμπάν, η Ντίτα Πάρλο, ο Ζουλιάν Καρέτ, ο Μαρσέλ Νταλιό και βέβαια ο σπουδαίος ηθοποιός (Sunset Blvd. – 1950) και σκηνοθέτης (The Merry Widow – 1925), Έριχ Βον Στρόχαϊμ (Erich von Stroheim).

Διαβάστε επίσης:
27ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου: Αφιέρωμα & Αναλυτικό Πρόγραμμα
«Η Σκύλα» – Υπέροχο δείγμα γραφής του σπουδαίου Ζαν Ρενουάρ
«Η Έλενα και οι Άντρες της» του Ζαν Ρενουάρ
Ζαν Ρενουάρ: «Η Χρυσή Άμαξα» με την υπέροχη Άννα Μανιάνι

Η Μεγάλη Χίμαιρα (La grande illusion)
Γαλλία/France, 1937, μ/α/b&w.
Σκην./Dir.: Jean Renoir
Σεν./Scr.: Jean Renoir/Charles Spaak
Φωτ./Cin.: Christian Matras
Μοντ./Ed.: Marthe Huguet, Marguerite Renoir
Ηθ./Cast: Jean Gabin, Dita Parlo, Pierre Fresnay, Erich von Stroheim
Παρ./Prod.: Réalisation d’art cinématographique (RAC)
Διάρκεια/Dur.: 114 λεπτά
image
Η ταινία «Η Μεγάλη Χίμαιρα» του Ζαν Ρενουάρ, θα προβληθεί στο 27ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, στο πλαίσιο του θεματικού αφιερώματος: “A’ Παγκόσμιος Πόλεμος”, το Σάββατο 18 Οκτωβρίου στις 22:00 στον Κινηματογράφο Ααβόρα.

Το 27ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, και του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.

Το Tvxs.gr είναι χορηγός επικοινωνίας στο Φεστιβάλ, το οποίο σήκωσε αυλαία την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου, και ολοκληρώνεται την Κυριακή 26 Οκτωβρίου, στους Κινηματογράφους Ααβόρα και Άστυ (επαναληπτικές προβολές θα πραγματοποιούνται στο Άστυ έως και τις 29/10).
image
Εισιτήρια: Γενική Είσοδος: 5 ευρώ – Διαρκείας 10 προβολών: 30 ευρώ. Για περισσότερες πληροφορίες, παραθέτουμε και τον επίσημο ιστότοπο του Φεστιβάλ: https://www.panoramafest.org/