Το φιλμ «Οι Τρεις Πινακίδες Έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι», είναι ένα ανατρεπτικό δράμα, με αρκετές δόσεις χιούμορ. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Μάρτιν ΜακΝτόνα (Αποστολή στη Μπριζ – 2008), ενώ στον πρωταγωνιστικό ρόλο συναντάμε την βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιό, Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, σε μία σπουδαία ερμηνεία. Η ταινία έχει ήδη τιμηθεί με τέσσερις Χρυσές Σφαίρες.

Ads

Τι συμβαίνει όταν η συσσωρευμένη οργή έρχεται αντιμέτωπη με ζητήματα ηθικής σε μια μικρή φιλήσυχη κωμόπολη; Η φιλήσυχη κωμόπολη Έμπινγκ, στο Μιζούρι, αναταράσσεται όταν η δυναμική Μίλντρεντ Χέιζ αποφασίζει να πάρει την κατάσταση στα χέρια της και να έρθει αντιμέτωπη με την αστυνομία, για να βρει το δολοφόνο της κόρης της.

«Αποφάσισα πως ο αγοραστής των πινακίδων ήταν μία ταραγμένη μητέρα, και από εκεί και έπειτα, όλα πήραν το δρόμο τους. Η Μίλντρεντ ήταν ένας δυνατός, αποφασισμένος και οργισμένος άνθρωπος, αλλά ταυτόχρονα, κάτι είχε σπάσει μέσα της. Αυτή ήταν η γέννηση της ιστορίας.» – Μάρτιν ΜακΝτόνα

Οι Τρεις Πινακίδες Έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι / Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Μάρτιν ΜακΝτόνα
Πρωταγωνιστούν: Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, Γούντι Χάρελσον, Σαμ Ρόκγουελ
Μοντάζ: Τζον Γκρέγκορι
Φωτογραφία: Μπεν Ντέιβις
Χώρα Παραγωγής: Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α.
Έτος Παραγωγής: 2018
Διάρκεια: 115 λεπτά

Ads

image

Μετά από μήνες χωρίς να έχει βρεθεί ο ένοχος στην υπόθεση δολοφονίας της κόρης της, η Μίλντρεντ Χέις (Φράνσις ΜακΝτόρμαντ) κάνει μία τολμηρή κίνηση, παραγγέλλοντας τρεις πινακίδες στο δρόμο που οδηγεί στην κωμόπολη της, οι οποίες έχουν ένα αμφιλεγόμενο μήνυμα για τον σερίφη της περιοχής, Ουίλιαμ Ουίλοουμπι (Γούντι Χάρελσον).

Όταν ο δεύτερος στην ιεραρχία, Αξιωματικός Ντίξον (Σαμ Ρόκγουελ), ένας ανώριμος τύπος με ροπή προς τη βία, μπλέκεται στην υπόθεση, η μάχη μεταξύ της Μίλντρεντ και της αστυνομίας του Έμπινγκ θα επιδεινωθεί.

image

«Πιάστηκα πολύ από τον Τζον Γουέιν όσον αφορά στην ιδέα του παρουσιαστικού, επειδή πραγματικά δεν είχα κάποιο γυναικείο είδωλο στο μυαλό μου. Η Μίλντρεντ ανήκει περισσότερο στην παράδοση του μυστήριου άντρα στα Σπαγκέτι Ουέστερν, αυτού που έρχεται περπατώντας στη μέση του δρόμου, τραβάει το περίστροφο του και τους διαλύει όλους – αν και είναι σημαντικό, πιστεύω, πως το μόνο όπλο που χρησιμοποιεί ποτέ η Μίλντρεντ, είναι η εξυπνάδα της.» – Φράνσις ΜακΝτόρμαντ

«Μπορούσα να το δω στο περπάτημα και το ύφος της. Νομίζω πως ο Τζον Γουέιν έγινε σημείο αναφοράς, σε κάποιο βαθμό, για την Φράνσις. Αλλά βλέπω επίσης και τον Μπράντο, και τον Μοντγκόμερι Κλιφτ.» – Μάρτιν ΜακΝτόνα

Ένα σκοτεινό δράμα, με υποχθόνιο χιούμορ, το οποίο αναφέρεται στην αγωνιώδη προσπάθεια μιας γυναίκας από μια μικρή πόλη του Μιζούρι, που πιέζει με έναν ξεχωριστό τρόπο τις τοπικές αρχές προκειμένου να εξιχνιαστεί η υπόθεση δολοφονίας της κόρης της.

image

Το φιλμ κέρδισε τέσσερις Χρυσές Σφαίρες: Καλύτερης Ταινίας – Δράμα, Α’ Γυναικείου Ρόλου – Δράμα για την Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, Β’ Ανδρικού Ρόλου για τον Σαμ Ρόκγουελ και Καλύτερου Σεναρίου. Ενώ είναι σίγουρο ότι θα μας απασχολήσει και στα επερχόμενα Όσκαρ.

Στον πυρήνα του «Οι Τρεις Πινακίδες Έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι», βρίσκεται η διαμάχη της Μίλντρεντ με τον αρχηγό της αστυνομίας του Έμπινγκ. «Η ιστορία είναι ένας πόλεμος μεταξύ δύο ανθρώπων, που ο καθένας έχει ένα κάποιο δίκιο», σημειώνει ο ΜακΝτόνα, «και εκεί αρχίζει όλη η ένταση και το δράμα». Αυτές οι εντάσεις μετατρέπονται σε εξερεύνηση του τί μπορεί να συμβεί όταν η οργή δε μπορεί να συγκρατηθεί. Όσο η ένταση κλιμακώνεται, η ταινία εξερευνά τα θέματα του διχασμού, της οργής και της ηθικής.

image

«Που πας όταν βρίσκεσαι σε μία κατάσταση απώλειας και οργής που είναι αδιέξοδη; Τι μπορείς να κάνεις, εποικοδομητικό ή καταστροφικό; Είναι μία ενδιαφέρουσα ιδέα να εξερευνήσεις, το τι συμβαίνει όταν ίσως δεν υπάρχει καμία ελπίδα σε μία κατάσταση, αλλά αποφασίζεις να το παλέψεις μέχρι αυτή η ελπίδα να έρθει. Νομίζω αυτός είναι ο λόγος που αυτή η ταινία μοιάζει διαφορετική από τις άλλες crime ταινίες: Υπάρχει αυτό το ερώτημα στον αέρα, ‘κι αν δεν υπάρχει λύση σε αυτό το έγκλημα;’.» – Μάρτιν ΜακΝτόνα

image

O βραβευμένος με Όσκαρ, Μάρτιν ΜακΝτόνα (Αποστολή στη Μπριζ), επιστρέφει με το γνωστό σκοτεινό του χιούμορ, υπογράφοντας το σενάριο και τη σκηνοθεσία, σε μία από τις καλύτερες ταινίες της νέας χρονιάς: «Οι Τρεις Πινακίδες Έξω Από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι». Είναι η πρώτη φορά που ο ΜακΝτόνα γράφει έναν γυναικείο πρωταγωνιστικό ρόλο σε ταινία του και στο πρόσωπο της Φράνσις ΜακΝτόρμαντ φαίνεται να βρήκε την ιδανική ηθοποιό.

image

Στην καρδιά της ταινίας θα δούμε και τους εξαιρετικούς Γούντι Χάρελσον, Σαμ Ρόκγουελ, Άμπι Κόρνις, Τζον Χοκς, Λούκας Χέτζις και Πίτερ Ντίνκλατζ, οι οποίοι στέκονται επάξια.

«Απ΄ ό,τι φαίνεται, η τοπική αστυνομία είναι απασχολημένη βασανίζοντας μαύρους για να ασχοληθεί με την εξιχνίαση πραγματικών εγκλημάτων. Σκέφτηκα ότι ίσως αυτές οι πινακίδες μπορεί να τους αφυπνίσουν λίγο.» – Μίλντρεντ Χέιζ

Η νέα ταινία του Μάρτιν ΜακΝτόνα Οι Τρεις Πινακίδες Έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι / Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες, την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου, σε διανομή της εταιρείας Odeon.