Όταν το 1960, για λόγους πολιτικής προπαγάνδας, ο Φράνκο κάλεσε τον Λουίς Μπουνιουέλ να γυρίσει στην πατρίδα του και να σκηνοθετήσει ένα φιλμ της δικής του επιλογής, ο Ισπανός σκηνοθέτης δέχτηκε να επιστρέψει, μετά από δεκατρία χρόνια στο Μεξικό. Ο καλλιτέχνης του ανταπέδωσε μάλιστα την «ευγενική χειρονομία» γυρίζοντας τη «Βιριδιάνα». Μία σπουδαία ταινία, που δεν διστάζει να καυτηριάσει τόσο την άρχουσα τάξη, όσο και την υποκρισία της θρησκευτικής εξουσίας. Το αποτέλεσμα ήταν το καθεστώς να απαγορεύσει το φιλμ και να κάψει τις κόπιες, όχι όμως πριν προλάβει μία από αυτές να περάσει στη Γαλλία και να βραβευτεί με τον Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ Καννών! Η «Βιριδιάνα» προβάλλεται την Πέμπτη 15 Ιουνίου στις 22:00 στο Ταινιόραμα 2017, στο πλαίσιο του Αφιερώματος στον Λουίς Μπουνιουέλ.

Ads

«Καμιά ταινία μετά την «Χρυσή Εποχή», που τη γύρισα πριν τριάντα χρόνια, δεν έχει τις ρίζες της τόσο βαθιά μέσα στον πολύ προσωπικό μου τρόπο να γυρίζω ταινίες, όσο η «Βιριδιάνα». Μέσα σ’ ολόκληρο το έργο μου αυτές οι δύο ταινίες είναι εκείνες που γύρισα με το μεγαλύτερο συναίσθημα ελευθερίας. Οι ταινίες μου ήταν λίγο – πολύ επιτυχημένες και μερικές απ’ αυτές είναι σίγουρα κοινότοπες. Παραδέχομαι ότι τις γύρισα για να βγάλω το ψωμί μου. Ταυτόχρονα όμως, οφείλω να πω ότι πάντοτε αρνήθηκα να κάνω παραχωρήσεις και αγωνίστηκα για τις αρχές που θεωρώ πολύτιμες.» – Λουίς Μπουνιουέλ

image

Βιριδιάνα / Viridiana
Σκηνοθεσία: Λουίς Μπουνιουέλ
Σενάριο: Λουίς Μπουνιουέλ, Χούλιο Αλεχάντρο
Πρωταγωνιστές: Σίλβια Πινάλ, Φερνάντο Ρέι, Φρανσίσκο Ραμπάλ, Μαργκαρίτα Λοθάνο
Μουσική: Λούντβιχ βαν Μπετόβεν
Φωτογραφία: José Fernández Aguayo
Μοντάζ: Pedro del Rey
Έτος Παραγωγής: 1961
Χώρα Παραγωγής: Ισπανία, Μεξικό
Χρονική Διάρκεια: 90 λεπτά

Ads

image

Η νεαρή Βιριδιάνα (Σίλβια Πινάλ) έχει διαλέξει μία ζωή σύμφωνη με το γράμμα του Θεού της. Η διαδρομή της μέσα στη ζωή δε νοείται να αποκλίνει από τις θεϊκές οδηγίες. Βέβαια, ο κόσμος μέσα στον οποίο κινείται δεν μοιράζεται τις ίδιες αγνές προθέσεις. Λίγο πριν αφοσιωθεί επίσημα στον Θεό, επισκέπτεται τον μοναδικό συγγενή της, ένα χήρο θείο (Φερνάντο Ρέι).

Ο καταθλιπτικός μεσήλικας με τις κρυφές, φετιχιστικές συνήθειες θα επιχειρήσει να την κάνει δική του για πάντα. Πνιγμένος από τις ενοχές και την αυτό-λύπηση, ο άνδρας θα αφήσει όλη του την περιουσία στην μακρινή ανιψιά. Η Βιριδιάνα θα βρει τώρα έναν καλύτερο τρόπο για να υπηρετήσει τον Κύριό της.

image

Θα μαζέψει όλους τους ζητιάνους της πόλης μέσα στην πολυτελή έπαυλη. Ταυτόχρονα, ο γοητευτικός μοναχογιός του θανόντος, Χόρχε (Φρανσίσκο Ραμπάλ) θα εγκατασταθεί στην οικογενειακή κατοικία. Όμως η σαρκοφάγα απληστία των ευνοουμένων και ο ακόμα πιο επικίνδυνος πόθος του νέου, θα εκθέσουν τις υψηλές ιδέες της γυναίκας στην φτηνή και σκληρή πραγματικότητα.

Όταν η Βιριδιάνα και ο Χόρχε φεύγουν από το σπίτι για κάποιες δουλειές, εισβάλλουν κακοποιοί, οι οποίοι μεθούν και προκαλούν καταστροφές. Καθώς ποζάρουν για μία φωτογραφία γύρω από το τραπέζι, μοιάζουν με τις φιγούρες στον Μυστικό Δείπνο του Ντα Βίντσι. Η Βιριδιάνα και ο Χόρχε γυρνούν νωρίτερα από το αναμενόμενο και βρίσκουν το σπίτι σε άσχημη κατάσταση.

image

Μέχρι το τέλος, η Βιριδιάνα θα εξακολουθήσει να αποποιείται την ευτυχία, την επιλογή και την ελευθερία και θα περιφέρεται με το ακάνθινο στεφάνι πάνω στην ξανθή της κόμη. Ποιος όμως θα προθυμοποιηθεί να την σώσει από τον αληθινό κόσμο;

«Γύρισα από το Μεξικό στην Ισπανία γιατί αυτή είναι η πατρίδα μου και γιατί μου δόθηκε η ευκαιρία να εργαστώ και εκεί με πλήρη ελευθερία. Και εργάστηκα πραγματικά απόλυτα ελεύθερα. Αυτό που ακολούθησε ήταν μια από εκείνες της φάρσες, που μόνο το πέρασμα του καιρού μπορεί να τις κρίνει.» – Λουίς Μπουνιουέλ

image

Μέσα από την ταινία «Βιριδιάνα», ο Λουίς Μπουνιουέλ απομυθοποιεί τα χριστιανικά σύμβολα και καταρρίπτει τις καταπιεστικές ανθρώπινες δομές της καπιταλιστικής κοινωνίας. Το φιλμ τιμήθηκε το 1961 με τον Χρυσό Φοίνικα του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών.

«Ο Μπουνιουέλ είναι ένας εύθυμος πεσιμιστής. Δεν παραδίνεται στην απελπισία αλλά είναι σκεπτικιστής. Σαν τους συγγραφείς του 18ου αιώνα, ο Μπουνιουέλ μας διδάσκει πώς να αμφισβητούμε…» – Φρανσουά Τρυφώ

Λουίς Μπουνιουέλ / Luis Buñuel
(22 Φεβρουαρίου του 1900 – 29 Ιουλίου του 1983)

image

Ο Λουίς Μπουνιουέλ, υπήρξε ένας εκ των κορυφαίων σκηνοθετών στην ιστορία του Κινηματογράφου. Ο Ισπανός δημιουργός δε δίστασε μέσα από τα έργα του, να ασκήσει δριμεία κριτική στην καθεστηκυία τάξη και στους αντιπροσώπους της. Στο στόχαστρό του καλλιτέχνη βρέθηκαν το Κράτος, η Εκκλησία αλλά και οι Αστοί – Μπουρζουαζία. Με ευρηματική σκηνοθεσία, που συχνά πυκνά αναιρεί τον διαχωρισμό μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας, ο Μπουνιουέλ επαναπροσδιορίζει τα όρια της Έβδομης Τέχνης.

Διαβάστε επίσης:
Λουίς Μπουνιουέλ: Ο πατέρας του σουρεαλιστικού κινηματογράφου