Το 5ο Athens Open Air Film Festival, συνεχίζει τις καλοκαιρινές κινηματογραφικές του εξορμήσεις, μετατρέποντας την Αθήνα σ' ένα μεγάλο θερινό σινεμά. Το Φεστιβάλ ολοκληρώνει τις προβολές του Αυγούστου παρουσιάζοντας μίας από τις ομορφότερες δημιουργίες της ελληνικής φιλμογραφίας. Πρόκειται για την ταινία του Δήμου Αβδελιώδη, «Η Εαρινή Σύναξις των Αγροφυλάκων» (The Spring Gathering - 1999). Πρόκειται για μια πανέμορφη κινηματογραφική παραβολή, γυρισμένη στη μυροβόλος Χίος. Τη Δευτέρα 31 Αυγούστου, στο Πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνος, με ελεύθερη είσοδο.

Για πέμπτη συνεχή χρονιά η Αθήνα μετατρέπεται σ' ένα μεγάλο θερινό σινεμά, όπου με ελεύθερη είσοδο το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει παλιές, αγαπημένες δημιουργίες αλλά και σημαντικές πρεμιέρες. Ο λόγος βέβαια για το 5ο Athens Open Air Film Festival που και φέτος θα μας κρατήσει παρέα από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο, μετατρέποντας πλατείες, πάρκα και υπαίθριους χώρους της Αθήνας, σε αυτοσχέδια και φιλόξενα θερινά σινεμά.

Διαβάστε επίσης:
Όλη η Αθήνα ένα Θερινό Σινεμά - Αναλυτικό Αφιέρωμα στο 5ο Athens Open Air Film Festival

Μεταφερόμαστε στη Χίο του 1960, όπου μετά τον ξαφνικό θάνατο του αγροφύλακα του Θολοποταμίου κανένας αντικαταστάτης του δεν μπορεί να στεριώσει στην κοινότητα. Οι κάτοικοι του εκεί χωριού έχουν τη φήμη πονηρών ανθρώπων και οι αγροφύλακες φοβούνται ότι ο αδικοχαμένος συνάδελφός τους έχει στοιχειώσει την περιοχή.

Έτσι, το κοινοτικό συμβούλιο προσφέρει ένα πρόσθετο οικονομικό κίνητρο και ο αγρονόμος Ροδοκανάκης βρίσκει τελικά αντικαταστάτη του αποθανόντος. Πρόκειται για έναν τύπο ιδιαίτερα συμμαζεμένο και δειλό ο οποίος, αντί να προστατεύει τα κτήματα του κόσμου, προσέχει μόνο το μποστάνι του Σιδερή, κι αυτό με δυσκολία. Τελικά πεθαίνει από συγκίνηση, καθώς κρυφοκοιτάζει την ατίθαση Ελισώ, να λούζεται ολόγυμνη στη θάλασσα.

Ο νέος διάδοχος, ο Ματσαγάνος, ακολουθεί άλλο σύστημα. Παρουσιάζεται αυστηρός και συγκρούεται με τον ιδιοκτήτη του λιοτριβιού. Ακολούθως, προσάγει έξι άτακτους μαθητές στον αγρονόμο κι αυτός τον απολύει για υπερβάλλοντα ζήλο. Επιστρέφει αγριεμένος στο χωριό, τσακώνεται στο καφενείο και προσπαθεί ματαίως να συλλάβει την Ελισώ.

Ο Λαβίδας, που είναι ο επόμενος αγροφύλακας, σχετίζεται με μια παρέα χαρτοπαικτών στο καφενείο του γειτονικού χωριού. Χαρτοπαίζει διαρκώς, χάνοντας όλους τους μισθούς του, ακόμα και τον γάϊδαρό του. Κάποια στιγμή εμφανίζονται οι χωροφύλακες και τους συλλαμβάνουν όλους, εκτός από τον ιδιοκτήτη του λιοτριβιού, ο οποίος έχει κρυφτεί μέσα σ’ ένα βαρέλι λαδιού.

Ο Σιταράς είναι ο τέταρτος αγροφύλακας, νεότερος απ’ τους προκατόχους του και μέγας χωρατατζής. Γελοιοποιεί τα πάντα, αλλά καταδιώκει κι αυτός την ατίθαση Ελισώ. Υφίσταται βέβαια τις αιχμηρές παρατηρήσεις του υπεύθυνου Ροδοκανάκη και τα παρατάει, για να επιστρέψει στο χωριό και να κατορθώσει τελικά να δαμάσει την Ελισώ, την οποία ποθεί κι εκείνος, όπως οι προηγούμενοι αγροφύλακες.

Οι τέσσερις αντικαταστάτες είναι άνθρωποι με διαφορετικά πάθη και αδυναμίες, οι οποίοι εναλλάσσονται παράλληλα με τις εποχές, καθώς οι Τέσσερις Εποχές του Βιβάλντι χρωματίζουν ηχητικά τις τέσσερις διαφορετικές εικόνες της ελληνικής φύσης.

Ο Αύγουστος ολοκληρώνεται στο 5ο Athens Open Air Film Festival με ελληνικό σινεμά. Το Φεστιβάλ θα προβάλλει μια πανέμορφη παραβολή που με το ένα πόδι πατάει στην ελληνική παράδοση του Βιζυηνού και με το άλλο περηφανεύεται για τη γνήσια κινηματογραφική του απλότητα.

Τιμημένη με το Κρατικό βραβείο σκηνοθεσίας και το βραβείο της FIPRESCI και έχοντας συμμετάσχει στο φεστιβάλ κινηματογράφου του Βερολίνου, η ταινία του Δήμου Αβδελιώδη παραμένει μέχρι και σήμερα ένα από τα ανεξερεύνητα διαμάντια του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου.

Η «Εαρινή Σύναξις των Αγροφυλάκων», αποτελεί μία λεπτή αλληγορία της πρόσφατης ιστορίας της χώρας και της παθητικής επιθετικότητας του ευπροσάρμοστου χαρακτήρα του Έλληνα. Ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι η προβολή θα πραγματοποιηθεί με ταυτόχρονη ερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα [Ε.Ν.Γ.] από επαγγελματία διερμηνέα.

Ο Δήμος Αβδελιώδης γεννήθηκε στη Χίο το 1952. Σπούδασε στη Φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και τη Δραματική σχολή του Γιώργου Θεοδοσιάδη. Αρχικά εργάστηκε ως ηθοποιός για το θέατρο, ενώ στον κινηματογράφο εμφανίστηκε με την μικρού μήκους ταινία "Αθέμιτος Συναγωνισμός" (1982).

Έχει σκηνοθετήσει πολλές θεατρικές παραστάσεις, ανάμεσά στις οποίες, Ο Μεγαλέξανδρος και ο Καταραμένος Δράκος, ενώ έχει διδάξει κινηματογράφο στο τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Παντείου Πανεπιστημίου.

«Η τέχνη είναι η μάνα που δίνει τα εργαλεία της. Αλλά την τέχνη δεν μπορείς να τη μάθεις από την αρχή. Παίρνεις το φως και προχωράς, αξιολογώντας τα πράγματα. Η τέχνη που μας συγκινεί επανιδρύει μέσα μας τα αισθήματα του αθέατου κόσμου, που δίνει νόημα στη ζωή. Γιατί, αν δεν αποκτά αξία η ζωή, δεν έχει νόημα η ύπαρξή μας. Δεν είμαι φετιχιστής της παράδοσης. Σέβομαι τους δασκάλους, για να παίρνω δύναμη. Δεν ξεχνώ τον κόσμο των νεκρών, το παρελθόν μας. Αυτό είναι η παράδοση για μένα. Είμαστε πάνω σ΄ ένα τεράστιο Σύμπαν που πρέπει να το εκτιμήσουμε, να του δώσουμε αξία για να μπορέσουμε να το απολαύσουμε.» - Δήμος Αβδελιώδης

Δευτέρα 31 Αυγούστου στις 21:00
Πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνος
(Μοναστηρίου 137, Αθήνα)
Είσοδος Ελεύθερη

«Η Εαρινή Σύναξις των Αγροφυλάκων» (The Spring Gathering)
Σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης

Πρωταγωνιστούν: Αγγελική Μαλάντη, Άγγελος Πανελαράς, Τάκης Αγορής, Γιάννης Τσουμπαριώτης, Στέλιος Μακριάς, Παναγιώτης Λούρος
Έτος παραγωγής: 1999
Διάρκεια: 178 λεπτά

Η εκδήλωση διοργανώνεται με την ευγενική υποστήριξη του ΕΟΤ & www.visitgreece.gr σε συνδιοργάνωση με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, με τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Στην Κινηματογραφική Στήλη του Tvxs.gr θα σας ενημερώνουμε αναλυτικά και εγκαίρως, για κάθε μία από τις προβολές του 5ου Athens Open Air Film Festival, που και φέτος θα μας κρατήσει κινηματογραφική συντροφιά, από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο.