Ο εμβληματικός Αμερικανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός του κινηματογράφου, Φράνσις Φορντ Κόπολα, γεννήθηκε στις 7 Απριλίου του 1939 στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν. Με αφορμή τα γενέθλιά του, ξαναβλέπουμε το σπουδαίο φιλμ, «Αποκάλυψη, Τώρα!». Πρόκειται για μία ταινία που σημάδεψε όχι μόνο τον ίδιο και τους πρωταγωνιστές του, αλλά αποτέλεσε και σημείο αναφοράς για τον αμερικανικό κινηματογράφο.

Ads

«Η «Αποκάλυψη, Τώρα!» δεν είναι μια ταινία για το Βιετνάμ, είναι το Βιετνάμ…» – Φράνσις Φορντ Κόπολα

«Αποκάλυψη, Τώρα!» (Apocalypse Now, 1979)

image

Ads

Ο λοχαγός Γουίλαρντ (Μάρτιν Σιν) διεισδύει με μια άκατο και μια μικρή ομάδα ανδρών στα ενδότερα της ζούγκλας του Βιετνάμ, με αποστολή να βρει και να εξοντώσει τον συνταγματάρχη Κουρτζ (Μάρλον Μπράντο). Πρόκειται για έναν χαρισματικό αξιωματικό, ο οποίος όμως πλέον έχει παραφρονήσει και ενορχηστρώσει τον δικό του πόλεμο. Το ταξίδι αυτό, ωστόσο, θα πάρει διαστάσεις κατάβασης στην καρδιά του ερέβους.

image

Η ταινία του Φράνσις Φορντ Κόπολα, βασίστηκε στο βιβλίο του Τζόζεφ Κόνραντ (Józef Teodor Konrad Korzeniowski) “Heart of Darkness” (Η Καρδιά του Σκότους) που εκδόθηκε το 1899 και προήλθε από την έμπνευση του συγγραφέα, μετά από ένα ταξίδι του στο Κονγκό, το 1890. Επίσης, αντλεί στοιχεία από το βιβλίο του Μάικλ Χερ, “Dispatches”, αλλά και την σπουδαία ταινία του Βέρνερ Χέρτζογκ: «Αγκίρε, η Μάστιγα του Θεού» του 1972.

image

Στο εντυπωσιακό καστ συναντάμε τους: Μάρτιν Σιν, Μάρλον Μπράντο, Ρόμπερτ Ντιβάλ, Ντένις Χόπερ, Φρέντερικ Φόρεστ, Λόρενς Φίσμπερν, Ορόρ Κλεμάν, Κριστιάν Μαρκάν, Σαμ Μπότομς, Χάρισον Φορντ και Άλμπερτ Χολ. Ενώ και ο Φράνσις Φορντ Κόπολα, εμφανίζεται στην ταινία ως σκηνοθέτης για την τηλεόραση στη σκηνή της μάχης στην παραλία.

image

Η ταινία «Αποκάλυψη, Τώρα!», αποτελεί ένα υπέροχο δείγμα γραφής ενός καταξιωμένου σκηνοθέτη, που εδώ έχουμε την ευκαιρία να τον απολαύσουμε σε πλήρη φόρμα. Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα θέτει επί της μεγάλης οθόνης φιλοσοφικά ερωτήματα μέσα από εξαίσιες κινηματογραφικές εικόνες.

image

Το φιλμ, τιμήθηκε με τον Χρυσό Φοίνικα, στο Φεστιβάλ των Καννών, ενώ είχε αποσπάσει και εννέα υποψηφιότητες για Όσκαρ, κερδίζοντας εν τέλει το Όσκαρ Ηχητικών Εφέ και το Όσκαρ Best Cinematography για τον Vittorio Storaro. Η «Αποκάλυψη, Τώρα!» επηρέασε το κοινό διαχρονικά και είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι χρήστες του δημοφιλούς κινηματογραφικού site Internet Movie Data Base (imdb) έχουν ψηφίσει την ταινία ως την 48η καλύτερη δημιουργία όλων των εποχών…

Φράνσις Φορντ Κόπολα

image

Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα γεννήθηκε στις 7 Απριλίου του 1939 στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν και μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη. Οι γονείς του ήταν παιδιά μεταναστών από την Ιταλία. Ο πατέρας του Καρμάιν Κόπολα ήταν καταξιωμένος μουσικός και συνθέτης, με τον οποίο μάλιστα συνεργάστηκε σε αρκετές από τις ταινίες του. Ο Κόπολα, σπούδασε θέατρο στο πανεπιστήμιο Hofstra της Νέας Υόρκης και σκηνοθεσία στο UCLA του Λος Άντζελες.

Πραγματοποίησε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο το 1963, με το φιλμ τρόμου: «Dementia 13». Το 1971 κέρδισε το Όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου για την ταινία «Πάττον, ο θρύλος της Νορμανδίας» (μαζί με τον Έντμουντ Χ. Νορθ). Στη συνέχεια της δεκαετίας του ’70 καταξιώθηκε ως ένας από τους σημαντικότερους Αμερικανούς σκηνοθέτες, με ταινίες όπως: «Ο Νονός» (1972), «Ο Νονός ΙΙ» (1974) και «Η Συνομιλία» (1974).

image

Μετά απ’ αυτές τις τρεις πολυβραβευμένες ταινίες ο Κόπολα σκηνοθέτησε την ταινία «Αποκάλυψη, Τώρα!», βασισμένη στη νουβέλα «Η καρδιά του σκότους» του Τζόζεφ Κόνραντ και με θέμα τον πόλεμο του Βιετνάμ. Η παραγωγή της ταινίας συνάντησε πολλά προβλήματα και η ολοκλήρωση της καθυστέρησε τρία χρόνια. Το 1979 παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ των Καννών όπου κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα (μαζί με το «Τενεκεδένιο Ταμπούρλο» του Φόλκερ Σλέντορφ).

Ο Κόπολα γύρισε αρκετές ταινίες και τη δεκαετία του ’80, μεταξύ των οποίων τις: «Αουτσάιντερς, Επαναστάτες Χωρίς Αύριο» και «Ο Αταίριαστος» που καθιέρωσαν μια νέα γενιά ηθοποιών, όπως ο Ματ Ντίλον, ο Νίκολας Κέιτζ (ανιψιός του Κόπολα), Ρομπ Λόου, Πάτρικ Σουέζι, Τομ Κρουζ, κ.α. Το 1990 σκηνοθέτησε το τρίτο μέρος του Νονού και το 1992 μετέφερε στον κινηματογράφο το βιβλίο Δράκουλας του Μπραμ Στόκερ. Το 2009 σκηνοθέτησε το αξιόλογο ασπρόμαυρο φιλμ, «Τέτρο», ενώ το 2010 τιμήθηκε από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου με το βραβείο Έρβινγκ Θάλμπεργκ για την συνολική προσφορά του, στον χώρο της Έβδομης Τέχνης.

image

Συνολικά στην πλούσια φιλμογραφία του, ο Φράνσις Φορντ Κόπολα έχει αποσπάσει πέντε Βραβεία Όσκαρ, ενώ σύμφωνα με έρευνα του BBC, τέσσερις δημιουργίες του – Apocalypse Now, The Conversation, The Godfather Part II, The Godfather – βρίσκονται ανάμεσα στις 100 καλύτερες αμερικανικές ταινίες όλων των εποχών.

Διαβάστε επίσης:
Αφιέρωμα – Οι 100 καλύτερες αμερικανικές ταινίες όλων των εποχών