Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, το Σάββατο 29 Νοεμβρίου, η εταιρεία διανομής New Star παρουσιάζει ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ αλληλεγγύης στο Titania Cinemax. Στο πλαίσιο του Αφιερώματος θα προβάλλονται καθημερινά οι εξής τρεις (3) ταινίες για την Παλαιστίνη: «Το Αλάτι της Θάλασσας», «Κάτω από τις Βόμβες» και «Palestine Blues».

Ads

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου, μέχρι και την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου. Οι ώρες προβολής, καθώς και οι ταινίες που θα παρουσιαστούν, είναι αναλυτικά οι εξής:

«Το Αλάτι της Θάλασσας»
Καθημερινά στις ​​18:​00

(Milh Hadha al Bahr/Le sel de la mer/Salt of this sea)
Παλαιστίνη, Βέλγιο, Γαλλία, Ισπανία, Ελβετία – 2008
Διάρκεια: 109 λεπτά
Σκηνοθεσία: Annemarie Jacir
Σενάριο: Annemarie Jacir
Φωτογραφία: Benoit Chamaillard
Μοντάζ: Michele Hubinon
Ήχος: Peter Flammau, Sami Said, Radwan Shalabi
Παίζουν: Suheir Hammad, Saleh Bakri, Riyad Ideis
image
Η Σοράγια, 28 χρονών ζει με την οικογένειά της στο Μπρούκλιν. Είναι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες της εργατικής τάξης. Η Σοράγια, ανακαλύπτει ότι οι οικονομίες του παππού της έχουν παγώσει στον τραπεζικό του λογαριασμό στην Τζάφα απ’ όπου εξορίστηκε το 1948. Έτσι η ηρωίδα μας θέτει ως σκοπό να επιστρέψει, αλλά το όνειρο αυτό την απομακρύνει όλο και περισσότερο από την πραγματικότητα. Στην πορεία γνωρίζει τον Εμάντ ο οποίος έχει ως στόχο να φύγει από εκεί για πάντα. Ο αγώνας για ελευθερία είναι υποχρέωση ακόμα κι όταν σε ωθεί στην παρανομία…

Η ταινία είχε επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ των Καννών, όπου και προβλήθηκε στο τμήμα “Ένα Κάποιο Βλέμμα”, ενώ παράλληλα ήταν και η Υποψηφιότητα της Παλαιστίνης για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας το 2009.

«Κάτω από τις Βόμβες»
Καθημερινά στις ​ 20​:​00

(Under the Bombs)
Λίβανος – 2007
Διάρκεια: 98 λεπτά
Σκηνοθεσία: Philippe Aractingi
Σενάριο: Philippe Aractingi, Michel Leviant
Φωτογραφία: Nidal Abdel Khalek
Μουσική: René Aubry, Lazare Boghossian
Παραγωγή: Rhamsa Productions
Με τους: Nada Abou Farhat, Georges Khabbas, Rawya El Chab, Bshara Atallah
image
Βρισκόμαστε στα τέλη Ιουλίου του 2006 κι ο σκηνοθέτης Philippe Aractingi μας μεταφέρει στην καρδιά του Λιβάνου, που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση. Η πρωταγωνίστρια Ζeina φτάνει στο λιμάνι της Βηρυτού, απ’ όπου όλοι επιδιώκουν να αποπλεύσουν με κάποιο ξένο πλοίο για μία άλλη χώρα. Εκείνη κατευθύνεται αντίθετα προς την πόλη ψάχνοντας να βρει τον γιο της. Η Ζeina, διασχίζει την ενδοχώρα, για να φτάσει στον νότιο Λίβανο, μέσα από ερειπωμένα σπίτια, αδιάβατους σχεδόν δρόμους και γέφυρες κομμένες στα δύο.

Οι πρώτες σκηνές της ταινίας, γυρίστηκαν δέκα μέρες μετά το ξέσπασμα του πολέμου. Έπειτα, ο σκηνοθέτης έφυγε για τη Γαλλία κι επέστρεψε στο Λίβανο, μετά το τέλος των εχθροπραξιών, για να ολοκληρώσει την ταινία μέσα σε έντεκα ημέρες. Μ’ ένα μινιμαλιστικό σενάριο που διαμορφώνεται κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, τέσσερις μόνο ηθοποιούς και την κάμερα στον ώμο, ο σκηνοθέτης και το επιτελείο του φιλμάρουν το επικίνδυνο αυτό ταξίδι…

«Palestine Blues»
Καθημερινά στις ​​22:​00

ΗΠΑ – 2008
Διάρκεια: 72 λεπτά
Σκηνοθεσία: Nida Sinnokrot
image
Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ “Palestine Blues” διηγείται την ιστορία ενός χωριού που ζει στην απόλυτη σύγχυση, απόγνωση και απελπισία, αλλά το βιώνει όλο αυτό με χιούμορ και ποιητικότητα. Τα γυρίσματα είχαν διάρκεια περισσότερο από 6 μήνες και επικεντρώθηκαν κυρίως στο Jayyous, ένα χωριό με ανθρώπους που είχαν ως κύρια ασχολία τη γη και την καλλιέργειά της.

Προκειμένου οι Ισραηλινοί να σηκώσουν ένα τείχος “ασφαλείας” στην κατεχόμενη Παλαιστίνη δε δίστασαν όχι μόνο να καταστρέψουν τη γη αλλά έφτασαν να γκρεμίζουν ακόμη και τα σπίτια τους. Ο αγώνας των Παλαιστίνιων για επιβίωση κινηματογραφείται με τόσο ανθρώπινο και ρεαλιστικό τρόπο για να υπενθυμίσει όσα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης φροντίζουν συχνά πυκνά να ξεχνιούνται…

Βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου ECOCINEMA, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου DOCUSUR, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου AMAL, Διεθνές Βραβείο για Διακριθές Ντοκιμαντέρ και Ρεπορτάζ, Βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Βραβείο στο Μεσογειακό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μονπελιέρ.

Για περισσότερες πληροφορίες: ΤΙΤΑΝΙΑ CINEMAX (Πανεπιστημίου & Θεμιστοκλέους, τηλ.: 2103811147, 2103841689)

Ads