Την ένοχη όψη της σοκολάτας, ως προϊόν εργασίας παιδιών – σκλάβων σε αφρικανικές φυτείες κακάο, πραγματεύεται το αξιόλογο ντοκιμαντέρ «Φάκελος: Σοκολάτα», που υπογράφει η Μπέντε Φόρερ. Πρόκειται για μία ταινία τεκμηρίωσης, η οποία παρουσιάζει πώς το πιο ηδονικό έδεσμα του πλανήτη κρύβει συχνά τη γεύση του διεστραμμένου ανθρώπινου νου. Προβάλλεται στο 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Μαρτίου, στο πλαίσιο της καινούργιας θεματικής ενότητας του Φεστιβάλ: «Food vs Food».

Ads

«Κανείς δεν μπορεί να σκεφτεί καλά, να αγαπήσει καλά, να κοιμηθεί καλά, αν δεν έχει φάει καλά.» – Βιρτζίνια Γουλφ

19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

image

Ads

Σπουδαίοι δημιουργοί, αποκαλυπτικά θέματα και συγκλονιστικές εικόνες, υπόσχονται δυνατές συγκινήσεις στους θεατές που και φέτος θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν στην μεγάλη οθόνη, μοναδικά ντοκιμαντέρ. Το 19ο ΦΝΘ θα πραγματοποιηθεί στις Κινηματογραφικές Αίθουσες: Ολύμπιον, Παύλος Ζάννας, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Φρίντα Λιάππα και Τώνια Μαρκετάκη.

Αποκαλυπτικό, εθνογραφικό, δημοσιογραφικό, ιστορικό, πολιτικό, καλλιτεχνικό, ποιητικό, δημιουργικό, πειραματικό, κοινωνικό, ανθρωποκεντρικό, σύνθεση ειδών. Τι είναι ντοκιμαντέρ; Η συζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο έχει αναζωπυρωθεί. Το είδος αναπτύσσεται, υποείδη ξεπροβάλλουν διαρκώς και οι ειδικοί συγκλίνουν στο ότι είναι τρομακτικά δύσκολο να περιορίσει κανείς σε ταμπέλες μια κινηματογραφική δύναμη που διευρύνεται και εξελίσσεται με ταχύτητα αντίστοιχη της πραγματικότητας που την τροφοδοτεί.

Διαβάστε επίσης:
Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στα 10 σημαντικότερα του κόσμου
20 προτάσεις για το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

«Food vs. Food»

image

Η περιπέτεια των γεύσεων, οι ιστορίες των ανθρώπων που παράγουν πολιτισμό μέσα σε μια κουζίνα, η πολιτική διάσταση της οινοποιίας, αλλά και ο νέος ιμπεριαλισμός της διατροφικής αλυσίδας, αποτελούν τα θέματα ενός νέου τμήματος του Φεστιβάλ, στο πλαίσιο του οποίου θα προβληθούν κάποια χαρακτηριστικά ντοκιμαντέρ.

«Την τελευταία δεκαετία, οι πολύπλοκες αυτές εκφάνσεις της γαστρονομίας αποτυπώνονται σε ένα νέο «υπο-είδος» του ντοκιμαντέρ. Το culinary cinema υπάρχει πια ως ξεχωριστό τμήμα σε μεγάλα φεστιβάλ όπως η Μπερλινάλε και το Σαν Σεμπαστιάν. Ένα τέτοιο τμήμα θα υπάρχει, από τον ερχόμενο Μάρτιο, και στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και θα συνδέει τις κινούμενες εικόνες με τις τοπικές κουζίνες της πόλης και ολόκληρης της περιοχής.» – Ορέστης Ανδρεαδάκης (διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης)

Διαβάστε επίσης:
10 ντοκιμαντέρ για το φαγητό ως απόλαυση αλλά και ως εργαλείο εκμετάλλευσης

Φάκελος: Σοκολάτα / The Chocolate Case
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Μπέντε Φόρερ / Benthe Forrer
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Maarten Kramer
Μοντάζ: Ralf Verbeek
Ήχος: Eric Leek
Μουσική: Kyteman
Χώρα Παραγωγής: Ολλανδία
Έτος Παραγωγής: 2016
Διάρκεια: 90 λεπτά
Παρασκευή 10 Μαρτίου στις 20:00, στην Αίθουσα: Τζον Κασσαβέτης
Σάββατο 11 Μαρτίου στις 15:45, στην Αίθουσα: Φρίντα Λιάππα

image

Η απίστευτη ιστορία τριών Ολλανδών δημοσιογράφων που προσπάθησαν να πείσουν τις μεγάλες εταιρείες της σοκολατοβιομηχανίας να βάλουν τέλος στην παιδική εργασία και όταν αυτές τους αγνόησαν, αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, δημιουργώντας την πρώτη μπάρα σοκολάτας που δεν ήταν προϊόν σκλαβιάς.

Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία της σοκολάτας Tony’s Chocolonely, μίας από τις κορυφαίες μάρκες στην Ολλανδία. Ένα ζωντανό, αστείο και συχνά συγκινητικό ντοκιμαντέρ, φτιαγμένο με αγάπη από πλάνα αρχείου σε συνδυασμό με καινούργιο υλικό.

image

Αποκαλυπτικό, δημοσιογραφικό, ακτιβιστικό, το «The Chocolate Case» ρίχνει φως στην παιδική δουλεία στην παγκόσμια σοκολατοβιομηχανία, καθώς μία ομάδα Ολλανδών δημοσιογράφων ξεκινά έναν αγώνα για να αποκαλύψει πως το πιο ηδονικό έδεσμα του πλανήτη κρύβει συχνά τη γεύση του διεστραμμένου ανθρώπινου νου.

Παιδιά – σκλάβοι στην Αφρική εξαναγκάζονται να μαζεύουν τους πολύτιμους κόκκους από τα κακαόδεντρα προκειμένου να παραχθεί ένα προϊόν που κατά γενική ομολογία προκαλεί την ευτυχία, στον δυτικό κόσμο…

Το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα, διεξάγεται από την Παρασκευή 3 Μαρτίου, μέχρι και την Κυριακή 12 Μαρτίου. Το Tvxs.gr δίνει και φέτος το παρών και στην Κινηματογραφική του Στήλη, θα σας ενημερώνουμε αναλυτικά με τα νέα, αλλά και τις προτάσεις μας, για ένα από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ στο είδος του, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς.