Ο σκηνοθέτης Ντέιβιντ Μακένζι, που στο παρελθόν μας έχεις δώσει ενδιαφέροντα δείγματα γραφής μέσα από ταινίες όπως το «Young Adam» του 2003 και το «Hallam Foe» του 2007, επιστρέφει με τη νέα του δημιουργία «Γροθιές στους Τοίχους» (Starred Up). Ένα δυνατό δράμα που διεξάγεται στον χώρο των φυλακών και που πρωταγωνιστεί ο ιδιαίτερα ταλαντούχος νεαρός ηθοποιός Τζακ Ο’ Κόνελ (Jack O’Connell), ο οποίος πραγματοποιεί μία συγκλονιστική ερμηνεία.

Ads

Ο Έρικ (Τζακ Ο’Κόνελ) είναι ένας βίαιος νεαρός που ρίχνεται ξαφνικά στο σκοτεινό κόσμο μιας φυλακής ενηλίκων. Καθώς προσπαθεί να επιβιώσει σ’ αυτό το εχθρικό περιβάλλον έρχεται αντιμέτωπος με τον πατέρα του Νεβ (Μπεν Μέντελσον), έναν άνδρα που έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη φυλακή και που ο Έρικ έχει να τον δει από πέντε ετών.

image

Ο Έρικ αρνείται τις προσπάθειες του πατέρα του να τον προστατέψει και να τον επηρεάσει. Μόνος του αγωνίζεται να επιβληθεί στους φύλακες αλλά και στους άλλους κρατούμενους. Ένας ψυχοθεραπευτής, ο Όλιβερ, (Ρούπερτ Φρεντ) προτείνει στον Έρικ να ενταχθεί στην ομάδα κρατουμένων που έχει δημιουργήσει και μέσα από την οποία προσπαθεί να βοηθήσει μαθαίνοντας τους να διαχειρίζονται την οργή και τα παρορμητικά τους ένστικτα.

Ads

image

Μέσα σ’ αυτήν την ομάδα ο Έρικ θα βιώσει για πρώτη φορά την εμπειρία της εμπιστοσύνης στον διπλανό του και θα νιώσει τη φιλία από άλλους έγκλειστους της φυλακής με ανάλογα προβλήματα. Ο Έρικ, θα κατανοήσει σταδιακά ότι η βίαιη συμπεριφορά του έχει τις ρίζες της στην εγκατάλειψη από τους γονείς του όταν ήταν ακόμα παιδί.

 

Η αλλαγή και η ελπίδα είναι έννοιες καινούριες και άγνωστες μέχρι τώρα  για τον Έρικ που μεγαλωμένος μέσα σε ιδρύματα, έχει μάθει να μην εμπιστεύεται κανέναν και να επιτίθεται αντί να ακούει. Μπορεί όμως ο Έρικ στο κατά τ’ άλλα εχθρικό αυτό περιβάλλον της φυλακής να ολοκληρώσει το ταξίδι της μεταμόρφωσης;

image

Θα καταφέρει εν τέλει ο ήρωας μας να ξεπεράσει τις έχθρες και το μίσος, τα ορατά και αόρατα κάγκελα που κυριαρχούν και τον περιβάλλουν στη φυλακή και να προλάβει να μάθει αρκετά ώστε να καταφέρει να σώσει το εαυτό του και να συμφιλιωθεί με τον πατέρα του;

 

Την ταινία «Γροθιές στους Τοίχους» (Starred Up) σκηνοθετεί ο βραβευμένος Βρετανός σκηνοθέτης Ντέιβιντ Μακένζι  (“Young Adam”, “Hallam Foe”, “Perfect Sense”) και βασίζεται σ’ ένα σενάριο του πρωτοεμφανιζόμενου Τζόναθαν Άσερ, που χρησιμοποίησε τις εμπειρίες του ως ψυχοθεραπευτής σε φυλακές για να γράψει το εν λόγω σενάριο.

image

Ο αγγλικός τίτλος της ταινίας είναι «Starred Up» και υποδεικνύει τη διαδικασία της πρόωρης μεταφοράς ενός εφήβου από φυλακές ανηλίκων σε φυλακές ενηλίκων, ενώ στη διάλεκτο της φυλακής, αναφέρεται σε κάποιον ο οποίος είναι ο ανερχόμενος «ηγέτης» της φυλακής…

 

Η ταινία «Γροθιές στους Τοίχους» (Starred Up) του Ντέιβιντ Μακένζι (Μ. Βρετανία – 2013), είναι ένα σκληρό και κλειστοφοβικό δράμα φυλακής που αφηγείται με ένταση και αμεσότητα την ιστορία ενός νεαρού ο οποίος μεταφέρεται πρόωρα σε μια φυλακή ενηλίκων λόγω της βίαιης συμπεριφοράς του.

image

Εκπληκτικός στον πρωταγωνιστικό ρόλο ο νεαρός ηθοποιός Τζακ Ο’ Κόνελ (Jack O’Connell), ο οποίος μας συστήθηκε το 2006 με το φιλμ «This Is England» (2006) και που φέτος τον απολαύσαμε και στο φιλμ «’71» (2014) του Yann Demange, το οποίο πριν από λίγες ημέρες τιμήθηκε με το Βραβείο Χρυσή Αθηνά στο Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας.

 

Σε μια προσπάθεια να περιγράψει την ένταση και την αμεσότητα της ιστορίας, ο Ντέιβιντ Μακένζι γύρισε την ταινία με χρονολογική σειρά και χρησιμοποίησε δύο μοντέρ για να μπορέσει να έχει τα αποτελέσματα που ήθελε αμέσως μετά το γύρισμα. Επιπλέον, έδωσε την ελευθερία στους ηθοποιούς να εξερευνήσουν το υλικό τους και να δώσουν ζωντανές και απρόσμενες ερμηνείες. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η ταινία γυρίστηκε εξολοκλήρου στον χώρο αληθινών φυλακών (στις φυλακές Crumlin Road που πλέον δεν λειτουργούν) δίνει μία πολύ ρεαλιστική ατμόσφαιρα.

image

Μέσα από την ταινία του Μακένζι, αναδεικνύεται το σημαντικό υποκριτικό ταλέντο του Τζακ Ο’Κόνελ, ο οποίος δημιουργεί έναν μοναδικό ρόλο και χαρακτήρα, που θα τον ακολουθεί ως παρακαταθήκη τα επόμενα χρόνια. Ο ανερχόμενος ηθοποιός (“300:Rise of an Empire”, “’71”, “Unbroken”) δίνει στον Έρικ μια νευρική, απρόσμενη ενέργεια πάνω στην οποία βασίζεται όλη η υπόθεση, καθώς πλαισιώνεται από δύο αντίθετες δυνάμεις. Τον πατέρα του και τον ψυχοθεραπευτή του.

 

Από τη μία πλευρά, ο βετεράνος Αυστραλός ηθοποιός Μπεν Μέντελσον (“Animal Kingdom”, “The Year My Voice Broke”, “The Dark Knight Rises”, “The New World”) δημιουργεί το εκρηκτικό εκείνο πορτραίτο ενός ανθρώπου, κατεστραμμένου από το σύστημα που προσπαθεί να αποδείξει, έστω κι αργά, ότι είναι καλός πατέρας.

image

Στο άλλο άκρο βρίσκεται ο ψυχοθεραπευτής του Έρικ, ο Όλιβερ, τον οποίο ερμηνεύει ο Ρούπερτ Φρεντ (“The Libertine”, “The Boy in the Striped Pajamas”, “Pride and Prejudice”), ένας χαρακτήρας που μπορεί ανά πάσα στιγμή να «σπάσει» και που ίσως έχει και ο ίδιος μια μυστική ιστορία βίας. Τελικά, το κοινό δεν ξέρει ποιόν να εμπιστευτεί, τον πατέρα, τον ψυχοθεραπευτή ή κανέναν από τους δύο; Μια κατάσταση που αντικατοπτρίζει την εμπειρία του ίδιου του ήρωα και τις ανησυχίες του.

image

Η ταινία «Γροθιές στους Τοίχους» (Starred Up) του Ντέιβιντ Μακένζι (Μ. Βρετανία – 2013), κυκλοφόρησε πέρσι τον Σεπτέμβριο στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Τορόντο κι έκτοτε έχει ταξιδέψει στα σημαντικότερα διεθνή φεστιβάλ, όπου μεταξύ άλλων έχει αποσπάσει το Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ του Ρόττερνταμ, καθώς και το Βραβείο Α’ Ερμηνείας στα Φεστιβάλ του Δουβλίνου και του Λονδίνου. Στη χώρα μας είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε το φιλμ, πριν από λίγες ημέρες στο πλαίσιο του 20ού Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, ενώ από την Πέμπτη 2 Οκτωβρίου κυκλοφορεί πλέον κανονικά στις Κινηματογραφικές Αίθουσες σε διανομή της Weird Wave.

Έτος: 2013 | Xώρα: Μ. Βρετανία | Διάρκεια: 106 λεπτά | Σκηνοθεσία: David Mackenzie | Σενάριο: Jonathan Asser | Παίζουν: Jack O’Connell, Ben Mendelsohn, Rupert Friend