Με 150 ταινίες, οι οποίες θα προβληθούν σε 10 Αίθουσες, μέσα σε 14 ημέρες, μας υποδέχεται το 27ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, το οποίο θα διεξαχθεί από την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου, μέχρι και την Κυριακή 3 Οκτωβρίου. Ταινία Έναρξης της φετινής διοργάνωσης, είναι η νέα ταινία του Ιρανού σκηνοθέτη Ασγκάρ Φαραντί: «Ένας Ήρωας».

Ads

«Μετά την απόλυτα ασφαλή και επιτυχημένη περυσινή εκδοχή του, το φεστιβάλ επιστρέφει για 27η χρονιά με την ίδια υβριδική μορφή εμπλουτισμένη, που σημαίνει ότι φέτος πέρα από το online πρόγραμμα το οποίο είναι απαραίτητο για όσους και όσες δεν παραστούν στις αίθουσες και όσες και όσους δεν βρίσκονται στην πόλη μας, για να παρακολουθήσουν τις προβολές μας, πέρα από τους θερινούς κινηματογράφους επιστρέφουμε και στους πολύ αγαπημένους μας κλειστούς, τους οποίους πιστεύω μέχρι το τέλος του φεστιβάλ να καταφέρει να γεμίσουν ξανά κόσμο. Το 27ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νύχτας Πρεμιέρας λοιπόν, θα πραγματοποιηθεί σε 10 συνολικά κινηματογραφικές αίθουσες. Για όλους εμάς ο κινηματογράφος είναι μια χειρονομία πίστης, είναι μια εκδήλωση λατρείας και ο μοναδικός χώρος στον οποίο μπορούμε να εκδηλώσουμε τη λατρεία αυτή, είναι η αίθουσα. Γι’ αυτό γίνεται το φεστιβάλ και φέτος με αυτόν τον πόθο: την επιθυμία μας να επιστρέψουμε ξανά» – αναφέρει χαρακτηριστικά ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, Λουκάς Κατσίκας

image

Με διήμερη άδεια από τη φυλακή στην οποία βρίσκεται για ανεξόφλητα χρέη, ένας άντρας προσπαθεί να ξεπληρώσει εγκαίρως τον δανειστή του. Μια απερίσκεπτη κίνησή του θα προκαλέσει, ωστόσο, μια χιονοστιβάδα γεγονότων που θα κλονίσουν το στενότερο περιβάλλον του.

Ads

Μεγάλη κινηματογραφική επιστροφή για τον δύο φορές βραβευμένο με Όσκαρ δημιουργό του «Ένας Χωρισμός» και του «Εμποράκου», αυτό το υπόδειγμα σεναριακής και σκηνοθετικής γραφής, με σασπένς γνήσιου θρίλερ, αποτελεί μια πικρή παραβολή για έναν σύγχρονο κόσμο όπου κάθε πράξη επιφέρει απροσδόκητες συνέπειες και η ηθική παραμένει μια εύθραυστη έννοια. Τιμήθηκε με το Μεγάλο Βραβείο του φετινού Φεστιβάλ Καννών.

image

Ο Ασγκάρ Φαράντι γεννήθηκε στην πόλη Εσφαχάν, του Ιράν. Σκηνοθέτησε την πρώτη μικρού μήκους ταινία του σε ηλικία 13 ετών, ενώ ολοκλήρωσε συνολικά πέντε μικρού μήκους ταινίες πριν πάει στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, όπου και ολοκλήρωσε τις θεατρικές του σπουδές. Το 1996 πήρε και το πτυχίο του στη Σκηνοθεσία για το Θέατρο. Ξεκίνησε άμεσα να δουλεύει σκηνοθετώντας τηλεοπτικές σειρές που έγραφε ο ίδιος, όπως το «A Tale of City» (Dastane yek shahr) του 2000.

Το 2003, έγραψε και σκηνοθέτησε την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, «Dancing in the Dust» (Raghs dar ghobar). Η ταινία απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας στο Φεστιβάλ της Μόσχας την ίδια χρονιά. Έναν χρόνο αργότερα, ο Ασγκάρ Φαραντί ολοκλήρωσε το «Beautiful City» (Shah-re ziba), το οποίο απέσπασε το Μέγα Βραβείο στο Φεστιβάλ της Βαρσοβίας.

Η επόμενη ταινία του ήταν τα «Πυροτεχνήματα την Τετάρτη» (Fireworks Wednesday – Chaharshanbe-soori) το 2006. Δύο χρόνια μετά ακολούθησε το φιλμ «Τι Απέγινε η Έλι» (About Elly – Darbareye Elly). Η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ του Βερολίνου όπου κι απέσπασε την Αργυρή Άρκτο Καλύτερης Σκηνοθεσίας.

image

Μετά την επιτυχία του αυτή, ο Ασγκάρ Φαραντί ξεκίνησε να γράφει το «Ένας Χωρισμός» (A Separation – Jodaeiye Nader az Simin), το οποίο άρχισε να σκηνοθετεί το 2010. Η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ του Βερολίνου, όπου και τιμήθηκε με την Χρυσή Άρκτο Καλύτερης Ταινίας κι Αργυρή Άρκτο για το σύνολο του καστ. Η ταινία, απέσπασε επίσης τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, το Σεζάρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας και το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Καθώς η επιτυχία της ταινίας συνεχιζόταν, ο Ασγκάρ Φαραντί μετακόμισε με την οικογένεια του στο Παρίσι, όπου κι άρχισε να δουλεύει το έργο «Παρελθόν» (Le passé – 2013). Το φιλμ απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας στο Φεστιβάλ Καννών (Μπερενίς Μπεζό). Η ταινία ήταν υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα και Σεζάρ. Έπειτα, ο Ιρανός σκηνοθέτης ξεκίνησε να γράφει ένα σενάριο για μια ταινία που θα γυριζόταν στην Ισπανία, αλλά καθώς αυτή καθυστερούσε, σκηνοθέτησε τον «Εμποράκο» (The Salesman – 2016) στο Ιράν.

Λίγους μήνες αργότερα, το φιλμ επιλέχθηκε για το διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Καννών, όντας η δεύτερη ταινία του Ιρανού σκηνοθέτη που διαγωνιζόταν για τον Χρυσό Φοίνικα. Η ταινία απέσπασε το Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου και Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας (Σαχάμπ Χοσεϊνί) στο Φεστιβάλ, ενώ ήταν Υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας και απέσπασε το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

«Για μένα το σενάριο και η υποκριτική είναι οι δύο πλευρές του να κάνεις σινεμά. Έτσι δουλεύω. Αρχίζω την σκηνοθεσία από τη στιγμή που γράφω το σενάριο. Αυτός είναι καλύτερος ορισμός που δίνω για τον κινηματογράφο.» – Ασγκάρ Φαραντί

Η ταινία «Ένας Ήρωας / A Hero / Ghahreman» του Ασγκάρ Φαραντί, θα προβληθεί την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής, όντας η Ταινίας Έναρξης του 27ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, ενώ την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου, θα προβληθεί στις 21:00 στον Κινηματογράφο Ιντεάλ, στο τμήμα της διοργάνωσης: «Τα Αγαπημένα των Φεστιβάλ – Festival Darlings».

Διαβάστε Επίσης:

Ένας Ήρωας / A Hero / Ghahreman
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Ασγκάρ Φαραντί
Πρωταγωνιστούν: Amir Jadidi, Mohsen Tanabandeh, Sarina Farhadi, Fereshteh Sadr Orafaie
Φωτογραφία: Ali Ghazi, Arash Ramezani
Μοντάζ: Hayedeh Safiyari
Έτος Παραγωγής: 2021
Χώρα Παραγωγής: Ιράν, Γαλλία
Διάρκεια: 127 λεπτά

Οι 27ες Νύχτες Πρεμιέρας θα πραγματοποιηθούν στους φυσικούς τους χώρους, τις αίθουσες 12μηνης λειτουργίας ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ, ΙΝΤΕΑΛ, ΔΑΝΑΟΣ και ΤΡΙΑΝΟΝ αλλά και για πρώτη φορά στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ και στα Θερινά Σινεμά: ΛΑΪΣ – Ταινιοθήκη της Ελλάδας, ΡΙΒΙΕΡΑ, ΣΙΝΕ ΦΛΕΡΥ και ΣΤΕΛΛΑ.