Το 34ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Πόρτο ξεκινάει σήμερα, Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου και ολοκληρώνεται την Κυριακή 9 Μαρτίου. Στο πρόγραμμα του συναντάμε την «Αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά» της Ελίνας Ψύκου, την μικρού μήκους «Το Πέρασμα» του Γιώργου Λαμπρόπουλου, ενώ στην κριτική επιτροπή του επίσημου διαγωνιστικού, είναι μέλος ο Έλληνας σκηνοθέτης και παραγωγός, Βασίλης Μαζωμένος. Του Γιώργου Ρούσσου.
 
 
Στην Πορτογαλία ταξιδεύει αυτή την εβδομάδα ο ελληνικός κινηματογράφος και συγκεκριμένα στο 34ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Πόρτο. Το Φεστιβάλ σηκώνει αυλαία σήμερα Παρασκευή και στο επίσημο διαγωνιστικό του, συναντάμε την μικρού μήκους ταινία «Το Πέρασμα» του Γιώργου Λαμπρόπουλου, ενώ στο τμήμα της Εβδομάδας Σκηνοθετών, θα παρουσιαστεί η πολύ καλή ταινία της Ελίνας Ψύκου, «Η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά», με πρωταγωνιστή τον Χρήστο Στέργιογλου.

image
 
Ο Αντώνης Παρασκευάς (Χρήστος Στέργιογλου) φτάνει σ’ ένα ξενοδοχείο κοντά στη θάλασσα. Είναι χειμώνας, το ξενοδοχείο είναι κλειστό και ο Αντώνης τριγυρνάει μόνος του. Μοιάζει να έχει όλο τον χρόνο με το μέρος του. Ώσπου στην τηλεόραση ανακοινώνεται η εξαφάνιση του γνωστού δημοσιογράφου Αντώνη Παρασκευά…
 
Για το πως εμπνεύστηκε την ιδέα και το σενάριο για τη συγκεκριμένη δημιουργία, η σκηνοθέτης Ελίνα Ψύκου, είχε πει χαρακτηριστικά στο Tvxs.gr:
 
«Από μια είδηση που άκουσα στην τηλεόραση: «Τηλεπαρουσιαστής στη Βραζιλία κατηγορείται ότι έστηνε δολοφονίες για να ανεβάσει τα νούμερα της εκπομπής του». Ο συγκεκριμένος (Wallace Souza) ήταν μάλιστα και βουλευτής… Με ιντρίγκαρε αυτή η ιστορία και δημιούργησα τον δικό μου ήρωα, τον Αντώνη Παρασκευά, έναν τηλεπαρουσιαστή στην Ελλάδα που σκηνοθετεί την εξαφάνιση του για να ανεβάσει τα νούμερα της εκπομπής του…»

image
 
Διαβάστε επίσης:


 
Στο «Πέρασμα» του Γιώργου Λαμπρόπουλου, ένας άντρας, με ταλαιπωρημένα ρούχα ιερωμένου, φτάνει σε έναν κλειστό διάδρομο μιας ανοιχτής αποθήκης από containers. Ένα κλαρκ τον περιμένει με αναμμένη τη μηχανή. Ο άντρας βγάζει τα ρούχα του και ανεβαίνει στο κλαρκ. Το μηχάνημα ξεκινάει και μεταφέρει τον άνδρα, διασχίζοντας τον ατελείωτο διάδρομο, μέχρι που χάνεται. Όταν επανεμφανίζεται, χωρίς τον άντρα, το όχημα παίρνει την αρχική του θέση στον διάδρομο, περιμένοντας τον επόμενο. Μπροστά από την είσοδο του ατελείωτου λαβυρίνθου από κοντέινερ, μια ουρά ανθρώπων περιμένουν τη σειρά τους…
 
Στο Φεστιβάλ του Πόρτο, συμμετέχουν κυρίως νέοι σκηνοθέτες και φέτος φιλοξενούνται ταινίες του ανεξάρτητου κινηματογράφου από 33 χώρες. Παράλληλα δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις ταινίες φαντασίας. Σε αυτή την κατηγορία και ειδικά φέτος περιλαμβάνονται 22 ταινίες μεγάλου και 17 ταινίες μικρού μήκους.

image
 
Στην κριτική επιτροπή του επίσημου διαγωνιστικού του 34ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Πόρτο, συμμετέχει ως μέλος και ο Βασίλης Μαζωμένος. Ο Έλληνας σκηνοθέτης και παραγωγός, που πέρσι μας παρουσίασε την καλή και επίκαιρη ταινία του, «10η Ημέρα». Ήρωας του φιλμ ο Αλί, ένας Αφγανός μουσουλμάνος, που ζει στην Αθήνα, μαζεύοντας παλιοσίδερα. Ο Αλί, προσπαθεί να κατακτήσει το δυτικό όνειρο, ενώ περιβάλλεται από τις μνήμες της πατρίδας του, το ταξίδι του ως την Ευρώπη και τους «εφιάλτες» του.

image
 
Διαβάστε επίσης:


 
Το 34ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Πόρτο ξεκινάει σήμερα, Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου και ολοκληρώνεται την Κυριακή 9 Μαρτίου.