Το ντοκιμαντέρ «78/52» σχετικά με το «Ψυχώ» του Άλφρεντ Χίτσκοκ και το «Harold and Lillian: A Hollywood Love Story» σε σκηνοθεσία του Daniel Raim, εξερευνούν την πλούσια κινηματογραφική ιστορία, με σκοπό να αναδείξουν γνωστές, αλλά και άγνωστες πτυχές της Έβδομης Τέχνης. Προβάλλονται τον Απρίλιο στο Exile Room, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

78/52
Σκηνοθεσία - Σενάριο: Alexandre O. Philippe
Διεύθυνση φωτογραφίας: Robert Muratore
Μοντάζ: Chad Herschberger
Ήχος: Phillip Lloyd Hegel
Μουσική: Jon Hegel
Ηθοποιοί: Danny Elfman, Guillermo del Toro, Eli Roth, Peter Bogdanovich, Jamie Lee Curtis, Bret Easton Ellis, Walter Murch
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Έτος Παραγωγής: 2017
Φορμάτ: Έγχρωμο - Ασπρόμαυρο
Διάρκεια: 91 λεπτά
Πέμπτη 12 Απριλίου στις 21:00, στο Exile Room με ελεύθερη είσοδο
Προβολή στα αγγλικά με ελληνικούς υπότιτλους

Μία από τις πιο εμβληματικές σκηνές στην ιστορία του κινηματογράφου, η διάσημη σεκάνς της δολοφονίας στο ντους από το «Ψυχώ» του Alfred Hitchcock άλλαξε τον τρόπο που βλέπουμε σινεμά μέσα σε δύο λεπτά και 52 cuts, έδωσε νέο νόημα στην έννοια του κινηματογραφικού τρόμου, ενώ μας έκανε να κοιτάμε για πάντα με καχυποψία πίσω από την κουρτίνα του μπάνιου μας.

Σε ένα από τα πιο απολαυστικά ντοκιμαντέρ που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια πάνω στην ίδια την 7η Τέχνη, ο Alexandre O. Philippe αποδομεί την ιλιγγιωδώς χορογραφημένη αυτή σκηνή πλάνο προς πλάνο, αποκαλύπτοντας τις συνθήκες δημιουργίας της μπροστά και πίσω από τις κάμερες, τη μνημειώδη επίδραση που άσκησε σε μετέπειτα δημιουργούς, αλλά κι ένα συναρπαστικό πορτρέτο του ίδιου του μετρ του σασπένς. Στο ακαταμάχητο αυτό κινηματογραφοφιλικό ταξίδι, επιστρατεύει τη βοήθεια ειδικών, μανιωδών σινεφίλ και έμπειρων κινηματογραφιστών, όπως ο Guillermo del Toro, ο Bret Easton Ellis, ο Eli Roth και ο Peter Bogdanovich. Ένα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ για μία εμβληματική ταινία, το οποίο είχαμε την ευκαιρία να δούμε και στο 58ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε επίσης:

Harold and Lillian: A Hollywood Love Story
Σκηνοθεσία: Daniel Raim
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Έτος Παραγωγής: 2015
Διάρκεια: 94 λεπτά
Πέμπτη 26 Απριλίου στις 21:00, στο Exile Room με ελεύθερη είσοδο
Προβολή στα αγγλικά με αγγλικούς υπότιτλους

Μία ιστορία αγάπης που μοιάζει και η ίδια βγαλμένη από κάποιο κλασικό σινε-ρομάντζο, το «Harold and Lillian» ξετυλίγει τη ρομαντική και καλλιτεχνική πορεία του δημιουργού storyboards Harold Michelson και της συζύγου του, της κινηματογραφικής ερευνήτριας Lillian Michelson. Ένα ταλαντούχο ζευγάρι που διόλου τυχαία κέρδισε κάποτε τον τίτλο «η καρδιά του Χόλιγουντ»! Μαζί δούλεψαν σε εκατοντάδες εμβληματικά φιλμ της Χρυσής Εποχής του Χόλιγουντ, ανάμεσά τους και μερικές από τις σημαντικότερες δημιουργίες των Billy Wilder, Alfred Hitchcock, Mike Nichols, Roman Polanski, Brian De Palma και Stanley Kubrick.

Μολονότι σημάδεψαν με το έργο τους έξι δεκαετίες κινηματογραφικής ιστορίας, η πολύτιμη συνεισφορά τους υπήρξε και παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστη. Μια εγκληματική παράλειψη που το συγκινητικό ντοκιμαντέρ του Daniel Raim αναλαμβάνει να επανορθώσει επιστρατεύοντας συναρπαστικό αρχειακό υλικό, την τρυφερή αλληλογραφία του ζευγαριού και συνεντεύξεις με τους ίδιους και προσωπικότητες του σινεμά, χαρίζοντας επιτέλους στη δουλειά και στη σχέση τους τον φόρο τιμής που πάντα άξιζαν.