Δύο χρόνια μετά το εξαιρετικό «Carol» (2015), ο υποψήφιος για Όσκαρ, Αμερικανός σκηνοθέτης και σεναριογράφος, Τοντ Χέινς, επιστρέφει δυναμικά με την έβδομη μεγάλου μήκους δημιουργία του, μεταφέροντας στην μεγάλη οθόνη το ομώνυμο εικονογραφημένο βιβλίο του Μπράιαν Σέλζνικ. Στο «Το Δωμάτιο των Θαυμάτων» (Wonderstruck – 2017), πρωταγωνιστεί η Τζούλιαν Μουρ, η οποία μας ξεναγεί ανάμεσα σε δύο ιστορίες, με ήρωες δύο κωφά παιδάκια.

Ads

Το Δωμάτιο των Θαυμάτων / Wonderstruck
Σκηνοθεσία: Τοντ Χέινς
Σενάριο: Μπράιαν Σέλζνικ
Πρωταγωνιστούν: Τζούλιαν Μουρ, Μισέλ Γουίλιαμς, Έιμι Χέιργκριβς, Κόρι Μάικλ Σμιθ, Τομ Νούναν
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Έτος Παραγωγής: 2017
Διάρκεια: 117 λεπτά

image

Η ταινία εξελίσσεται σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους, το 1927 και το 1977, με πρωταγωνιστές δύο κωφά παιδιά που αναζητούν την ίδια μυστηριώδη σύνδεση.

Ads

Στην πρώτη ιστορία, μια κοπέλα φεύγει από το σπίτι της στην Νέα Υόρκη για να συναντήσει το αγαπημένο της κινηματογραφικό είδωλο, ενώ στη δεύτερη περίοδο, ένας νέος ψάχνει στα μεσοδυτικά των Ηνωμένων Πολιτειών, για να βρει τον χαμένο από χρόνια πατέρα του, μετά τον θάνατο της μητέρας του.

image

Οι περιπέτειες τους, τους οδηγούν σε παράξενα νέα μέρη, όπου μυστήρια για τους ίδιους και τον κόσμο τους περιμένουν σε κάθε γωνιά, οι ανακαλύψεις τους εκτείνονται σε άπειρα χρόνια σιωπής, ενώ οι ίδιοι βρίσκονται σε μαγευτική συμμετρία που την οδηγεί το θαύμα και η ελπίδα.

Ο Τοντ Χέινς, μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη το ομώνυμο εικονογραφημένο βιβλίο του Μπράιαν Σέλζνικ (Hugo), «Wonderstruck». Ένα όμορφο και συγκινητικό έργο, με πρωταγωνίστρια την Τζούλιαν Μουρ.

image

Όποιος έχει διαβάσει το μυθιστόρημα «Η εφεύρεση του Ουγκό Καμπρέ» του Μπράιαν Σέλζνικ ή έχει δει τη μεταφορά του στον κινηματογράφο από το Μάρτιν Σκορτσέζε, «Hugo», δε θα ξαφνιαστεί να μάθει ότι το επόμενο βιβλίο του παρακολουθεί το δέος ενός μικρού παιδιού καθώς ανακαλύπτει τον κόσμο των ενηλίκων, που συχνά τον χαρακτηρίζει η μοναξιά, η σύγχυση και η μετάνοια. Όπως και το προηγούμενο μυθιστόρημα του, έτσι και το «Wonderstruck» είναι εμπλουτισμένο με μαγεία και πιθανότητες, έτσι όπως μόνο ένα παιδί θα μπορούσε να τις δει.

image

Το φιλμ κέρδισε τις εντυπώσεις στο 70ό Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών, ενώ αποτέλεσε την επίσημη ταινία έναρξης του 23ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Τζούλιαν Μουρ, Όουκς Φέγκλεϊ, Μίλισεντ Σίμοντς, Μισέλ Γουίλιαμς, Τζέιντεν Μάικλ. Τη μουσική υπογράφει ο πολυβραβευμένος Κάρτερ Μπέργουελ, ενώ τη διεύθυνση φωτογραφίας έχει αναλάβει ο καταξιωμένος Έντουαρντ Λάκμαν.

«Πολλοί άνθρωποι που διάβασαν το «Η εφεύρεση του Ουγκό Καμπρέ» μου είπαν ότι τους άρεσαν ιδιαιτέρως τα μέρη του βιβλίου που ήταν μόνο ζωγραφιές, γιατί ήταν σαν να ησύχαζαν όλα ξαφνικά. Ακούς τις λέξεις στη φαντασία σου και η αφήγηση συνεχίζει με εικόνες χωρίς λέξεις – νομίζω ότι μεταφέρεται σε άλλο σημείο του μυαλού σου. Όλες οι λέξεις αυτές φεύγουν και παρακολουθούμε απλά τι συμβαίνει. […] Σκέφτηκα, αν έγραφα ένα βιβλίο στο οποίο οι εικόνες θα έλεγαν την ιστορία ενός κωφού χαρακτήρα, θα παραλληλιζόταν κατά κάποιο τρόπο με την ζωή του ολόκληρη γιατί θα ήταν και τα δύο βασισμένα στην εικόνα και μόνο.» – Μπράιαν Σέλζνικ

image

Το αποτέλεσμα ήταν ένα βιβλίο που αμέσως μετά την πρώτη του έκδοση το 2011 έγινε κλασικό. Η αρχική σκέψη να ειπωθεί το ταξίδι από την οπτική ενός κωφού παιδιού μετατράπηκε σε δύο ταξίδια τα οποία εναλλάσσονται στο βιβλίο.

Τη μία ιστορία ο Σέλζνικ την περιγράφει αποκλειστικά μέσα από εικόνες χωρίς λόγια – η ζωή μέσα από τα μάτια της νεαρής Ρόουζ το 1927. Η δεύτερη ιστορία, λαμβάνει χώρα πενήντα χρόνια αργότερα, κι ακολουθεί το Μπεν, ένα αγόρι που μόλις έχασε την ακοή του, οπότε αντιμετωπίζει τις ίδιες δυσκολίες με τη Ρόουζ, αλλά με διαφορετικές αναμνήσεις, προθέσεις και ικανότητες. Φυσικά οι δύο ιστορίες, σε βάθος χρόνου, συνδέονται.

image

«Μερικές φορές με ρωτάνε πως μπορούν να μπουν στον χώρο του κινηματογράφου» αστειεύεται ο Σέλζνικ. «Τους απαντώ ότι είναι πολύ εύκολο – γράφεις βιβλία για 20 χρόνια και περιμένεις να σου τηλεφωνήσει ο Σκορτσέζε.»

Τοντ Χέινς / Todd Haynes

image

Ο Τοντ Χέινς είναι καταξιωμένος σκηνοθέτης και σεναριογράφος. Γεννημένος στο Λος Άντζελες, μεγάλωσε μαθαίνοντας να αγαπά τις τέχνες και μετά τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Μπράουν, μετακόμισε στη Νέα Υόρκη όπου σκηνοθέτησε την αμφιλεγόμενη μικρού μήκους ταινία “Superstar: The Karen Carpenter Story” (1987), στην οποία χρησιμοποίησε κούκλες Barbie για να αναπαραστήσει τη ζωή και το θάνατο της τραγουδίστριας Κάρεν Κάρπεντερ.

Ο Χέινς έκανε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο το 1991 με την ταινία «Poison» η οποία απέσπασε το Μέγα Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Sundance και θα ήταν η πρώτη ταινία για αυτό που αργότερα θα γινόταν γνωστό ως New Queer Cinema. Το 1995, η δεύτερη ταινία του Χέινς «Safe» ονομάστηκε η καλύτερη ταινία για τη δεκαετία του ’90 από τους αναγνώστες της Village Voice.

Ακολούθησε το «Velvet Goldmine», μνεία στο glam rock της δεκαετίας του ’70, που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Καννών το 1998 κι απέσπασε το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής.

Η ταινία «Ο παράδεισος είναι μακρυά» (2002), γνώρισε μεγάλη επιτυχία και ήταν υποψήφια για τέσσερα Όσκαρ. Ακολούθησε το «I’m Not There», η ζωή και το έργο του Μπομπ Ντίλαν μέσα από εφτά φανταστικούς χαρακτήρες, μεταξύ των οποίων κι ο αντρικός ρόλος που ενσάρκωσε η Κέιτ Μπλάνσετ και της χάρισε μια υποψηφιότητα στα Όσκαρ και τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Β’ Γυναικείου Ρόλου.

Το 2011, ο Χέινς σκηνοθέτησε την πεντάωρη μίνι σειρά «Mildred Pierce», που συγκέντρωσε 21 υποψηφιότητες στα Βραβεία Emmy, αποσπώντας πέντε από αυτά, όπως και τρεις Χρυσές Σφαίρες.

Το «Carol» του 2015, βασισμένο σε μυθιστόρημα της Πατρίσια Χάισμιθ, έλαβε έξι υποψηφιότητες για Βραβείο Όσκαρ, πέντε υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα κι εννιά υποψηφιότητες στα Βραβεία BAFTA.

Η ταινία «Το Δωμάτιο των Θαυμάτων» (Wonderstruck – 2017) του Τοντ Χέινς, κυκλοφορεί στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες, από την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου, σε διανομή της εταιρείας Seven Films.