Ένα από τα πιο σημαντικά ντοκιμαντέρ της χρονιάς που πέρασε είναι το «Democracy» του David Bernet. 

Ads

Στo πρόσφατο IDFA πλαισιώθηκε με ενδιαφέρουσες συζητήσεις, με τη συμμετοχή του σκηνοθέτη και άλλων συντελεστών της ταινίας. 

Δεν πρόκειται για μια ακόμη ταινία που ασχολείται με την πορεία του πολιτεύματος μέσα στην ιστορία ή την όλη συζήτηση σχετικά με τη σημερινή του μορφή, την αξιοπιστία ή τη βιωσιμότητά του.  

Δείτε το trailer:

Εστιάζει όμως σε μια πολύ συγκεκριμένη πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει η δημοκρατία, τη σκληρή μάχη που δίνεται σε πολιτικό επίπεδο από την ΕΕ με δικηγόρους και πολιτικούς, ενάντια σε λομπίστες και εταιρίες διαχείρισης πληροφοριών. 

Ads

Το προϊόν προς εκμετάλλευση ή προστασία είναι τα περιβόητα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των πολιτών. Αυτά που κάποιοι αποκαλούν και «το πετρέλαιο του 21ου αιώνα».

Πρόκειται για μια μάχη που κρατά χρόνια και που προβλέπεται να έχει μια συγκεκριμένη εξέλιξη μέσα στο 2016. Το αιτούμενο είναι η θέσπιση νομικού πλαισίου, που να προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα των Ευρωπαίων πολιτών από την ανεξέλεγκτη κι αδιαφανή χρήση τους από εταιρίες για εμπορικούς σκοπούς. 

image

Το ντοκιμαντέρ κινείται κυρίως σε χώρους του Ευρωκοινοβουλίου και μας εισάγει σε μια διαδικασία ιδιαίτερα σύνθετη, επιτρέποντάς μας να έχουμε μια εικόνα που επικοινωνείται με το κοινό τόσο άμεσα και αναλυτικά για πρώτη φορά. 

Από επίσημες συνεδριάσεις σε μικρότερους ανεπίσημους κύκλους, ο ρόλος νέων ανθρώπων, που τους δίνεται η ευκαιρία να μεσολαβήσουν και να σπρώξουν τις διαδικασίες, είναι πολύ σημαντικός. 

image

image

Φυσικά δε θα μπορούσαν να λείπουν οι αναφορές στον Ed Snowden και την NSA, αλλά η εστίαση της ταινίας παραμένει στις προσπάθειες εξασφάλισης νομικού πλαισίου που από το Ευρωκοινοβούλιο θα προωθηθεί στα κράτη μέλη. 
 
Γυρισμένη σε ασπρόμαυρους τόνους, η ταινία αφήνει πάντως μια αίσθηση αισιοδοξίας, που επιτρέπει στον Ευρωπαίο πολίτη να ελπίζει στην επικράτηση της δημοκρατίας και την αποτροπή της καταπάτησης θεμελιωδών δικαιωμάτων και ατομικών ελευθεριών. 

Είναι πραγματικά δυνατή μια τέτοια επικράτηση, όταν απέναντι βρίσκονται λομπίστες και σύμβουλοι εταιριών που φαίνεται να μπορούν να αγοράσουν τα πάντα;