Για έκτη συνεχή χρονιά η Αθήνα μετατρέπεται σ’ ένα μεγάλο θερινό σινεμά, όπου με ελεύθερη είσοδο το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει παλιές, αγαπημένες δημιουργίες αλλά και σημαντικές πρεμιέρες. Ο λόγος βέβαια για το 6ο Athens Open Air Film Festival που και φέτος θα μας κρατήσει παρέα από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο, μετατρέποντας πλατείες, πάρκα και υπαίθριους χώρους της Αθήνας, σε αυτοσχέδια και φιλόξενα θερινά σινεμά. Τη σκυτάλη παίρνει, την Παρασκευή 29 Ιουλίου, η ταινία «Αμαντέους» (Amadeus – 1984) του Μίλος Φόρμαν, βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό έργο του καταξιωμένου Πίτερ Σάφερ.

Ads

6ο Athens Open Air Film Festival

image

Το Athens Open Air Film Festival εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι του 2011, διοργανώνοντας υπαίθριες κινηματογραφικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, με φόντο τα πιο χαρακτηριστικά μνημεία της Αττικής και απρόσμενους χώρους, που αναδεικνύουν το αστικό τοπίο – πλατείες, πάρκα, πεζόδρομοι κ.α – αλλά και «ιστορικούς» θερινούς κινηματογράφους της πόλης.

Ads

Ο πεζόδρομος της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, το Άλσος Πετραλώνων, το Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος, η Πλατεία Αυδή και η Πλατεία Μεσολογγίου, το Νομισματικό Μουσείο, το Βυζαντινό Μουσείο, καθώς και το Θέατρο Ρεματιάς Χαλανδρίου και το Άλσος Νέας Σμύρνης, είναι μερικά από τα μέρη της πόλης που έχουν συμμετάσχει στο καλοκαιρινό φεστιβάλ.

Έτσι και φέτος, για έκτη συνεχή χρονιά, από τον Ιούνιο έως το Σεπτέμβριο, όμορφοι χώροι της Αθήνας, αλλά και των ευρύτερων περιοχών, μετατρέπονται σε υπαίθριες αίθουσες προβολής με ελεύθερη είσοδο. Το πρόγραμμα αποτελείται από είκοσι (20) επιλεγμένες ταινίες διαφορετικού είδους που στόχο έχουν να διασκεδάσουν αλλά και να ψυχαγωγήσουν το κοινό.

«Αμαντέους» (Amadeus – 1984)
Σκηνοθεσία: Μίλος Φόρμαν

Σενάριο: Πίτερ Σάφερ
Πρωταγωνιστούν: Φ.Μάρεϊ Άμπραχαμ, Τομ Χαλς, Ελίζαμπεθ Μπέριτζ
Διάρκεια: 160 λεπτά
Παρασκευή 29 Ιουλίου στις 21:30
Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (Λεωφ. Βασ. Σοφίας 22, Αθήνα)

image

Το 1823, ο συνθέτης Αντόνιο Σαλιέρι (Φάριντ Μάρεϊ Έιμπραχαμ), που βρίσκεται πια σε προχωρημένη ηλικία, αποπειράται να αυτοκτονήσει ζητώντας δυνατά για συγχώρεση εφόσον κατά τα λεγόμενά του ήταν υπαίτιος για το θάνατο του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ (Τομ Χαλς) το 1791. Ο συνθέτης εισάγεται σε τρελοκομείο κι εκεί δέχεται την επίσκεψη ενός νεαρού ιερέα, ο οποίος προσπαθεί να τον εξομολογήσει.

image

Ο Σαλιέρι είναι αρχικά διστακτικός αλλά τελικά αρχίζει να διηγείται τα γεγονότα από την αρχή: τη γνωριμία του με τον Μότσαρτ, τη μεγάλη ιδιοφυΐα της μουσικής, την αντιπαλότητα μεταξύ των δυο συνθετών (ο Σαλιέρι ζήλευε το ταλέντο και την επιτυχία του Μότσαρτ) και το σατανικό του σχέδιο το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του μεγάλου συνθέτη.

image

Το βραβευμένο με οκτώ Όσκαρ κομψοτέχνημα του Μίλος Φόρμαν για τον Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, είναι μία ταινία που ξεπέρασε τα όρια της μουσικής βιογραφίας. Βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό έργο του καταξιωμένου Πίτερ Σάφερ, έγινε μία οξυδερκή σπουδή για το χάσμα ανάμεσα στο θεϊκό ταλέντο και την ανθρώπινη μετριότητα. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου κατέταξε την ταινία στην 53η θέση στoν κατάλογο με τις 100 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών.

Μίλος Φόρμαν

image

Ο Μίλος Φόρμαν γεννήθηκε στο Κασλάβ της Τσεχοσλοβακίας το 1932. Στα εννέα του, οι γονείς του πιάστηκαν από την Γκεστάπο, εγκλείστηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και έτσι ο σκηνοθέτης μεγάλωσε σε σπίτια συγγενών του. Από τα μαθητικά του χρόνια έδειξε ενδιαφέρον για το θέατρο και οι πρώτες μεγάλες αγάπες ήταν ο Τσάρλι Τσάπλιν και ο Μπάστερ Κίτον.

Φοίτησε στο Κινηματογραφικό Ινστιτούτο της Πράγας και το 1963 γύρισε την πρώτη του ταινία με τίτλο “Black Peter”. “Οι Έρωτες μιας Ξανθιάς” (1965) ήταν η ταινία που του χάρισε μεγαλύτερη αποδοχή διεθνώς. Το 1968, με την εισβολή των Σοβιετικών στην Πράγα, έφυγε για τη Νέα Υόρκη και γύρισε το “Taking Off”, μια ταινία που τιμήθηκε με το βραβείο Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών το 1971.

image

Η πρώτη του μεγάλη διεθνής επιτυχία, σε συνεργασία με τον παραγωγό Ζαούλ Ζάεντς, ήταν το φιλμ “Στη Φωλιά του Κούκου” που κέρδισε πέντε βραβεία Όσκαρ μεταξύ των οποίων ταινίας και σκηνοθεσίας. Ακολούθησαν τα “Hair”, “Ragtime” και στη συνέχεια μία ακόμη μεγάλη επιτυχία – ξανά με παραγωγό τον Ζάεντς – ίσως η μεγαλύτερή του, το “Amadeus” (1984), ένα φιλμ που τιμήθηκε με οκτώ Όσκαρ και το δεύτερο Όσκαρ Σκηνοθεσίας για τον Φόρμαν.

Ακολούθησαν οι ταινίες: “Valmont” (1989), “The People vs. Larry Flynt” (1996), “Man οn the Moon” (1999). Στα “Φαντάσματα του Γκόγια” – με πρωταγωνιστές τους: Χαβιέ Μπαρντέμ, Στέλαν Σκάρσγκαρντ και Νάταλι Πόρτμαν – συνεργάστηκε για τρίτη φορά με τον παραγωγό Ζάουλ Ζάεντς.

image

Για δεύτερη χρονιά, συνδιοργανωτής της μεγαλύτερης υπαίθριας κινηματογραφικής γιορτής στην πόλη είναι ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, ενισχύοντας τον καλοκαιρινό αυτό θεσμό. Η είσοδος σε όλες τις προβολές του 6ου Athens Open Air Film Festival είναι ελεύθερη για το κοινό, ενώ το Φεστιβάλ διοργανώνονται με την ευγενική υποστήριξη του ΕΟΤ & του www.visitgreece.gr

Στην Κινηματογραφική Στήλη του Tvxs.gr θα σας ενημερώνουμε αναλυτικά και εγκαίρως, για κάθε μία από τις προβολές του 6ου Athens Open Air Film Festival, που και φέτος θα μας κρατήσει κινηματογραφική συντροφιά, από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο.