Το 56ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, θα διεξαχθεί από την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου, μέχρι και την Κυριακή 15 Νοεμβρίου. Το Tvxs.gr θα δώσει και φέτος το παρών σ’ ένα από τα σημαντικότερο φεστιβάλ στον ευρωπαϊκό χώρο και στην Κινηματογραφική Στήλη παρουσιάζουμε ένα αναλυτικό αφιέρωμα σε δεκαπέντε (15) ταινίες που ξεχωρίζουν.

Ads

Πιστό στο ραντεβού του με το κινηματογραφόφιλο κοινό, με εμφανή προσανατολισμό στον ανεξάρτητο κινηματογράφο, το Φεστιβάλ προσκαλεί κοινό και δημιουργούς σε μια ξεχωριστή κινηματογραφική γιορτή. Το 56ο Φ.Κ.Θ. δίνει και φέτος ραντεβού με το σινεφίλ κοινό, στην ιστορική έδρα του θεσμού, Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, καθώς και στις τέσσερις Αίθουσες του Λιμανιού: Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Τώνια Μαρκετάκη και Φρίντα Λιάππα.

image

Εισιτήρια
​Εκδοτήρια εισιτηρίων: Πλατεία Αριστοτέλους, Λιμάνι και ΒΟΧ στη Νέα Παραλία
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 10:00 – 24:00 και 11:00 – 19:00 για το BOX στη Νέα Παραλία
Τιμή εισιτηρίου: €6
Ειδική προσφορά για αγορές μέσω www.filmfestival.gr: €5

Ads

Ελεύθερη είσοδος
Οι φοιτητές, οι κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού, οι άνεργοι και τα άτομα των 65 ετών δικαιούνται ελεύθερη είσοδο – εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις – στις προβολές με ώρα έναρξης έως και τις 15:00. Απαραίτητη είναι η έκδοση μηδενικού εισιτηρίου με την επίδειξη φοιτητικής ταυτότητας / Κάρτας Πολιτισμού / κάρτας ανεργίας / αστυνομικής ταυτότητας, αντίστοιχα. Εκδίδεται εισιτήριο μόνο την ημέρα της προβολής. Δεν υπάρχει δυνατότητα επιστροφής ή αλλαγής του εισιτηρίου.

image

​Προσβάσιμες αίθουσες
Οι αίθουσες Ολύμπιον, Τώνια Μαρκετάκη, Φρίντα Λιάππα, Τζον Κασσαβέτης και Σταύρος Τορνές είναι προσβάσιμες σε άτομα με κινητικά προβλήματα.

Παρουσιάζουμε αναλυτικά έναν χρήσιμο “οδηγό επιβίωσης” της διοργάνωσης, μέσα από δεκαπέντε (15) επιλεγμένες ταινίες – με trailers και ημερομηνίες προβολής – οι οποίες θα προβληθούν στο 56ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης:

«Victoria» (2015) του Σεμπάστιαν Σίπερ
Παρασκευή 6 Νοεμβρίου
20:30 Ολύμπιον
Κυριακή 8 Νοεμβρίου
22:30 Ολύμπιον

image

Στη διάρκεια μιας νύχτας, η Βικτόρια συναντά μια παρέα νεαρών. Γνωρίζονται, πίνουν, φλερτάρουν, μέχρι το ξημέρωμα.  Και τότε η γνωριμία τους, παίρνει τραγική τροπή, καθώς την κάνουν συνεργό σε μια ληστεία. Ένα μονοπλάνο 144 λεπτών, γεμάτο σασπένς και αδρεναλίνη, ανοίγει την αυλαία του 56ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Ηρωίδα είναι η Βικτόρια του τίτλου, μια Ισπανίδα που ζει στο Βερολίνο.

Η νέα ταινία του Γερμανού σκηνοθέτη, είναι τεχνικά ένας άθλος. Το φιλμ πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα του τον Φλεβάρη στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του 65ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Βερολίνου, αποσπώντας τα Βραβεία: Prize of the Guild of German Art House Cinemas, Reader Jury of the “Berliner Morgenpost”, καθώς και το Βραβείο Καλλιτεχνικής Επίτευξης για Διεύθυνση Φωτογραφίας – εξ ημισείας με την ταινία: «Under Electric Clouds» του Aleksey German. Μία ταινία που αποπνέει τον αέρα του Βερολίνου και των ανθρώπων του. Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Laia Costa, Frederick Lau και Franz Rogowski, σ’ ένα φιλμ με φρεσκάδα και εκρηκτική ένταση μέχρι και το τελευταίο λεπτό.

«Mediterranea» (2015) του Τζόνας Καρπινιάνο
Τετάρτη 11 Νοεμβρίου
20:00 Τζον Κασσαβέτης
Κυριακή 15 Νοεμβρίου
17:30 Τζον Κασσαβέτης

image

Ο Αγίβα έχει μόλις εγκαταλείψει την Μπουρκίνα Φάσο, αναζητώντας τρόπο για να συντηρήσει την αδελφή και την κόρη του. Μαζί με τον καλύτερο φίλο του, Αμπάς, φτάνουν στην Ιταλία, αλλά όταν οι εντάσεις με την τοπική κοινότητα κλιμακώνονται, τα πράγματα γίνονται ολοένα και πιο επικίνδυνα. Ο Αγίβα, αποφασισμένος να επιβιώσει, θα πληρώσει το ανάλογο τίμημα.

Έχοντας πραγματοποιήσει την παγκόσμια πρεμιέρα του, τον Μάιο στην «Εβδομάδα Κριτικών» του 68ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Καννών, η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Τζόνας Καρπινιάνο, προβάλλεται στη Θεσσαλονίκη, όντας μία από τις τρεις ταινίες – φιναλίστ που διαγωνίζονται για το Βραβείο LUX, το οποίο αποτελεί το κινηματογραφικό βραβείο που απονέμεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Ατίθασες» (Mustang – 2015) της Ντενίζ Γιαμζέ
Σάββατο 7 Νοεμβρίου 7
22:30 Ολύμπιον
Πέμπτη 12 Νοεμβρίου
20:30 Σταύρος Τορνές

image

Το καλοκαίρι έχει μόλις αρχίσει. Σ’ ένα χωριό στη βόρεια Τουρκία, η Λαλέ και οι τέσσερις αδελφές της γυρνούν από το σχολείο και παίζουν αθώα με τ’ αγόρια. Η υποτιθέμενη ανηθικότητα των παιχνιδιών τους προκαλεί ένα σκάνδαλο με αθέλητες συνέπειες. Το σπίτι της οικογένειας μετατρέπεται σιγά σιγά σε φυλακή, το σχολείο αντικαθίσταται με μαθήματα κατ’ οίκον με θέμα τις δουλειές του σπιτιού και το μαγείρεμα, και ξεκινούν τα προξενιά. Οι πέντε αδελφές, σπρωγμένες από την ίδια επιθυμία για ελευθερία, επαναστατούν ενάντια στους περιορισμούς που τους επιβάλλονται.

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Ντενίζ Γιαμζέ Εργουβέν, τιμήθηκε με το Europa Cinemas Label Award, τον Μάιο στο 68ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Καννών, ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι ξεκίνησε την πορεία του απ’ το Crossroards του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Η ταινία αποτελεί παράλληλα και την επίσημη υποβολή της Γαλλίας για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας στα 88α Βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, ενώ είναι και μία από τις τρεις ταινίες – φιναλίστ που διαγωνίζονται για το Βραβείο LUX, το οποίο αποτελεί το κινηματογραφικό βραβείο που απονέμεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Μάθημα» (The Lesson / Urok – 2014 των Κριστίνα Γκρόζεβακαι Πέταρ Βαλτσάνοφ
Τρίτη 10 Νοεμβρίου
12:45 Παύλος Ζάννας

image

Το μάθημα συγχώρεσης που προσπαθεί να διδάξει μια νέα δασκάλα στα παιδιά μετατρέπεται απροσδόκητα σ’ ένα μάθημα ζωής για την ίδια. Η καθημερινότητα είναι αμείλικτη για τη Νάντε και τα οικονομικά προβλήματα θα την οδηγήσουν σε ακραίες καταστάσεις. Οι δύο σκηνοθέτες πειραματίζονται με την έννοια του «μαθήματος» σε πολλαπλά επίπεδα, δημιουργώντας μια ταινία στο ύφος του σινεμά βεριτέ. Χτίζουν μια ιστορία απλή, βασισμένη σε μια γυναίκα με ιδανικά, στην οποία στη συνέχεια θέτουν διλήμματα, αναγκάζοντάς την να υπερσκελίσει τους ηθικούς της φραγμούς. Χωρίς ίχνος διδακτισμού, η ταινία παραδίδει ένα μάθημα θάρρους και αποφασιστικότητας απέναντι σ’ ένα εχθρικό περιβάλλον που καπηλεύεται τον φόβο και την ανάγκη για επιβίωση.

Πρόκειται για μία συμπαραγωγή της Βουλγαρίας και της Ελλάδας, η οποία συμμετείχε πέρσι στο διαγωνιστικό τμήμα του 55ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα αποτελεί και μία από τις τρεις ταινίες – φιναλίστ που διαγωνίζονται για το Βραβείο LUX, το οποίο αποτελεί το κινηματογραφικό βραβείο που απονέμεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Ταξί στην Τεχεράνη» (Taxi – 2015) του Τζαφέρ Παναχί (φωτογραφία άρθρου)
Παρασκευή 13 Νοεμβρίου
20:15 Ολύμπιον
Σάββατο 14 Νοεμβρίου
22:15 Τζον Κασσαβέτης

image

Στη νέα του δημιουργία, ο σπουδαίος Ιρανός σκηνοθέτης, υποδύεται έναν οδηγό ταξί και κινηματογραφεί τις συνομιλίες του με επιβάτες, καθώς και με μέλη της οικογένειάς του. Έχοντας αποσπάσει τον Φλεβάρη την Χρυσή Άρκτος της 65ης Μπερλινάλε, το «Ταξί» πραγματοποιεί την ελληνική του πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Η ταινία είναι χωρισμένη σε άτυπα κεφάλαια και εξερευνά τον ρόλο του βίντεο και της καταγραφής της εικόνας στην Ιρανική κοινωνία. Ο Παναχί, με τα ελάχιστα μέσα που διαθέτει, σκιαγραφεί ένα αριστοτεχνικό πορτρέτο ενός πολύπλοκου κόσμου.

Ο Τζαφάρ Παναχί αποτελεί μία ιδιαίτερη περίπτωση στον χώρο της Έβδομης Τέχνης. Πρόκειται για έναν πραγματικό καλλιτέχνη, που έχοντας συγκινήσει κοινό και κριτικούς με τις ταινίες του, καταδικάστηκε από το ιρανικό καθεστώς σε είκοσι (20) χρόνια στέρησης εξόδου από την πατρίδα του, ενώ παράλληλα του απαγορεύτηκε να σκηνοθετεί. Ο Παναχί όμως πιστός στις αρχές του συνέχισε να κάνει αυτό που τόσο καλά ξέρει και αγαπά.

Διαβάστε επίσης:
Τζαφάρ Παναχί: Η ελευθερία της έκφρασης στον Κινηματογράφο

«Francofonia» του Αλεξάντερ Σοκούροφ
Δευτέρα 9 Νοεμβρίου
20:30 Ολύμπιον
Κυριακή 15 Νοεμβρίου
19:30 Παύλος Ζάννας

image

Το φιλμ του σπουδαίου Αλεξάντρ Σοκούροφ, είναι ένα ιδιόμορφο μείγμα μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και video art. Πρόκειται για τη συνεργασία του διευθυντή του Μουσείου του Λούβρου Ζακ Ζοζάρ και του Γερμανού αξιωματικού Φραντς Γκραφ Βολφ-Μέτερνιχ κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με στόχο τη διάσωση των θησαυρών του μουσείου από τους ναζί. Ο Ρώσος σκηνοθέτης καταφέρνει να πλάσει ένα φιλοσοφικό σύμπαν όπου κινηματογραφικές εικόνες απαράμιλλης ομορφιάς προσθέτουν την αλληγορική τους διάσταση στον διάλογο ανάμεσα στα φυσικά, θνητά μας όρια και το αχαλίνωτο μας πνεύμα.

Έχοντας πραγματοποιήσει την παγκόσμια πρεμιέρα της στο διαγωνιστικό τμήμα του 72ου Διεθνούς Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας – όπου και απέσπασε τα Βραβεία: Fedeora Award for Best Euro-Mediterranean Film και Fondazione Mimmo Rotella Award – η ταινία «Francofonia» αφηγείται μια αληθινή, αξιοθαύμαστη ιστορία. Η νέα δημιουργία του Σοκούροφ, θα προβληθεί στις Ειδικές Προβολές του 56ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε επίσης:
Αλεξάντερ Σοκούροφ: Βαδίζοντας στα ίχνη του Αντρέι Ταρκόφσκι

«Ο Γιος του Σαούλ» (Son of Saul / Saul fia – 2015) του Λάζλο Νέμες (Ουγγαρία)
Σάββατο 7 Νοεμβρίου
20:00 Ολύμπιον

image

Οκτώβριος του 1944, στο στρατόπεδο εξόντωσης, Άουσβιτς – Μπίρκεναου.  Ο Saul Auslonder (Γκέζα Ρόχινγκ) είναι Ούγγρος, μέλος της Sonderkommando, της ομάδας των Εβραίων κρατουμένων η οποία έχει απομονωθεί από το στρατόπεδο και είναι αναγκασμένη να βοηθά τους Ναζί στον μηχανισμό των μεγάλης κλίμακας εκτελέσεων. Ενώ δουλεύει σ’ ένα από τα κρεματόρια, ο Σαούλ ανακαλύπτει το πτώμα ενός αγοριού το οποίο θεωρεί ότι είναι το παιδί του. Ενώ η Sonderkommando σχεδιάζει εξέγερση, ο Σαούλ αποφασίζει να φέρει εις πέρας μια αδύνατη αποστολή: να σώσει το σώμα του παιδιού από τις φλόγες, να βρει έναν Ραββίνο να απαγγείλει την νεκρώσιμη ακολουθία (Kaddish) και να θάψει το αγόρι όπως πρέπει.

Το εντυπωσιακό σκηνοθετικό ντεμπούτο του Λάζλο Νέμες, «Ο Γιος του Σαούλ», τιμήθηκε τον Μάιο στο 68ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών με το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής και το Βραβείο Fipresci. Το φιλμ θα προβληθεί στις Ειδικές Προβολές του 56ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι ο «Γιος του Σαούλ», αποτελεί και την επίσημη υποψηφιότητα της Ουγγαρίας για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, όντας ένα από τα φαβορί της συγκεκριμένης, όσο και ιδιαίτερης κατηγορίας.

«Chevalier» (2015) της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη
Τρίτη 10 Νοεμβρίου
20:30 Ολύμπιον
Τετάρτη 11 Νοεμβρίου
17:15 Τώνια Μαρκετάκη

image

Μία παρέα αντρών επιστρέφει από χειμερινή εκδρομή ψαρέματος σ’ ένα γιοτ. Όταν μια μηχανική βλάβη τους εγκλωβίζει στο σκάφος, κάπου στον Σαρωνικό, θα αναλώσουν την ώρα τους μ’ ένα αυτοσχέδιο παιχνίδι που ονομάζεται Chevalier.  To Chevalier είναι τόσο διασκεδαστικό, όσο και βαθιά ανταγωνιστικό. Κανείς δεν θα κατέβει από το σκάφος, αν δεν ανακηρυχτεί ο νικητής…

Η ταινία, έχει ήδη αποσπάσει Ειδική Μνεία για τη σκηνοθεσία και το Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας για το βασικό ανδρικό καστ στο 21ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Σαράγεβο, ενώ συμμετείχε και στο διαγωνιστικό τμήμα του 68ου Διεθνούς Φεστιβάλ του Λοκάρνο. Τον Οκτώβριο προβλήθηκε στο επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα του 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου, όπου και τιμήθηκε με το Βραβείο της Καλύτερης Ταινίας. Πρωταγωνιστούν: Βαγγέλης Μουρίκης, Γιώργος Κέντρος, Πάνος Κορώνης, Μάκης Παπαδημητρίου, Σάκης Ρουβάς, Γιώργος Πυρπασόπουλος και οι Γιάννης ∆ρακόπουλος, Νίκος Ορφανός, Κώστας Φιλίππογλου.

Διαβάστε επίσης:
Στο «Chevalier» της Αθηνάς Τσαγγάρη το Βραβείο του Φεστιβάλ Λονδίνου

«Interruption» (2015) του Γιώργου Ζώη
Τετάρτη 11 Νοεμβρίου
18:00 Ολύμπιον
Παρασκευή 13 Νοεμβρίου
22:00 Τώνια Μαρκετάκη

image

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Γιώργου Ζώη, μας μεταφέρει σε μία θεατρική παράσταση της «Ορέστειας». Οι τελευταίοι θεατές παίρνουν τις θέσεις τους, τα φώτα σβήνουν και η σκηνή βυθίζεται στο σκοτάδι. Μια ομάδα αγοριών και κοριτσιών, με όπλα στα χέρια, ανεβαίνουν στη σκηνή. Ζητάνε συγνώμη για τη διακοπή και προσκαλούν όσους θεατές επιθυμούν να ανέβουν στη σκηνή μαζί τους. Η παράσταση συνεχίζεται κανονικά με μια μόνο διαφορά: η ζωή μιμείται την τέχνη και όχι το αντίστροφο.

Τον πρωταγωνιστικό ρόλο κρατάει ο Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου και πλαισιώνεται από τους (με αλφαβητική σειρά): Βασίλη Ανδρέου, Κωνσταντίνο Βουδούρη, Παύλο Ιορδανόπουλο, Δάφνη Ιωακειμίδου-Πατακιά, Μαρία Καλλιμάνη, Αλεξία Καλτσίκη, Χρήστο Καρτέρη, Σοφία Κόκκαλη, Ρομάνα Λόμπατς, Αγγελική Μαργέτη, Νατάσσα Μπρουζιώτη, Effi Rabsilber,  Αρετή Σεϊνταρίδου, Σπύρο Σιδηρά, Χρήστο Σουγάρη, Χρήστο Στέργιογλου, Αλέξανδρο Σωτηρίου, Ελενα Τοπαλίδου, Αινεία Τσαμάτη, Μαρία Φιλίνη, Λάμπρο Φιλίππου, Νίκο Φλέσσα.

Η παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας, πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο στο 72ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας, συμμετέχοντας στο Διαγωνιστικό Τμήμα Orizzonti. Το φιλμ θα πραγματοποιήσει την ελληνική του πρεμιέρα στο 56ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε επίσης:
Πρεμιέρα για το «Interruption» του Γιώργου Ζώη στη Βενετία

«Το Ξύπνημα της Άνοιξης» (2015) του Κωνσταντίνου Γιάνναρη

Κυριακή 8 Νοεμβρίου
19:30 Τώνια Μαρκετάκη
Τρίτη 10 Νοεμβρίου
17:00 Τώνια Μαρκετάκη

image

Η νέα ταινία του Κωνσταντίνου Γιάνναρη, εστιάζει με τολμηρή ματιά σε πέντε εφήβους που στήνουν μια ένοπλη συμμορία, ξετυλίγοντας ένα χρονικό προδοσίας και κατάρρευσης, με φόντο μια Αθήνα σε παρακμή. Ένα μωσαϊκό έρωτα, χαμένων σχέσεων, προδοσίας και μηδενισμού, που διαδραματίζεται σε μια φθίνουσα πόλη, όπου τα πάντα καταρρέουν μέσα στην οικονομική και κοινωνική κρίση.

Τέσσερα χρόνια μετά το «Man at Sea» και το αναλυτικό αφιέρωμα του 52ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο συνολικό έργο του Γιάνναρη, φέτος θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε στη διοργάνωση, τη νέα του δημιουργία η οποία παρουσιάζεται σε πρεμιέρα. Ο σκηνοθέτης είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «To φιλμ αποτελεί κατά κάποιο τρόπο μια απάντηση στην ταινία «Από την Άκρη της Πόλης», χωρίς την αφέλεια εκείνης της εποχής».

«Chronic» (Το χρονικό μιας αθωότητας – 2015) του Μισέλ Φράνκο
Κυριακή 8 Νοεμβρίου
22:15 Τζον Κασσαβέτης

image

Τρία χρόνια μετά το συγκλονιστικό του φιλμ, «Μετά τη Λουτσία» (After Lucia / Después de Lucía), ο Μεξικανός σκηνοθέτης επιστρέφει δυναμικά με την τρίτη μεγάλου μήκους δημιουργία. Με πρωταγωνιστή τον αξιόλογο Βρετανό ηθοποιό, Τιμ Ροθ – ο οποίος παραδίδει μια εξαιρετική ερμηνεία – η ταινία Φράνκο καταπιάνεται με επώδυνα ζητήματα, με κεντρικό ήρωα έναν νοσηλευτή που αναλαμβάνει ασθενείς σε τελικό στάδιο.

Το «Chronic», πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα του, τον Μάιο στο 68ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών. Το φιλμ συμμετείχε στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα, όπου και τιμήθηκε με το Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου (Μισέλ Φράνκο), με τον Τιμ Ροθ, να δηλώνει χαρακτηριστικά στη συνέντευξη τύπου:

«Είμαι υπέρ της νομιμοποίησης της ευθανασίας. Αλλά γνωρίζω πως είναι ένα πολύ μπερδεμένο θέμα για μερικές κυβερνήσεις. Το γεγονός πως η ευθανασία είναι ακόμη παράνομη στην Μ. Βρετανία είναι κάτι το τρελό. Όσο μεγαλύτερη έρευνα έκανα πάνω στο θέμα τόσο άρχισα να αντιλαμβάνομαι πως ο νόμος αυτός είναι άκαμπτος. Όταν αρχίζεις να ρωτάς για συγκεκριμένες περιπτώσεις, μαθαίνεις πως είναι κάτι που γίνεται συνέχεια.»

«Body» (Σώμα / Cialo – 2015) της Μαουγκορζάτα Σουμόφσκα
Δευτέρα 9 Νοεμβρίου
20:30 Φρίντα Λιάππα
Παρασκευή 13 Νοεμβρίου
20:30 Σταύρος Τορνές

image

Ένας πολυάσχολος δικηγόρος, ανησυχώντας για την ανορεξική κόρη του Όλγα που είναι ικανή να βλάψει τον εαυτό της, αφού ακόμα θρηνεί πάνω από την πρόσφατα νεκρή μητέρα της, την στέλνει να δει μια ψυχίατρο, την Άννα, η οποία αντιμετωπίζει τη δική της απώλεια με ένα ασυνήθιστο τρόπο. Πρωταγωνιστούν: Γιάνος Γκάγιος, Μάγια Οσταζέφσκα, Γιουστίνα Σουβάλα.

Τιμημένη εξ ημισείας με Αργυρή Άρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου (μοιράστηκε το βραβείο με το «Aferim!» του Ράντου Ζούντε, που επίσης θα προβληθεί στο Φεστιβάλ) η ταινία «Body» της Μαλγκορζάτα Σουμόφσκα είναι μια ρεαλιστική, ποιητική – κι ενίοτε με κωμική χροιά – μελέτη για το ανθρώπινο σώμα, με οδηγούς έναν ιατροδικαστή, την ανορεξική κόρη του και μια φυσιοθεραπεύτρια που ζουν στη σύγχρονη Πολωνία.

«Arabian Nights» (2015) του Μιγκέλ Γκόμες

image

Στο τμήμα «Ανοιχτοί Ορίζοντες» του 56ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, θα προβληθεί και μια απ’ τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες – σε τρία μέρη – του πρόσφατου Φεστιβάλ Καννών. Το «Arabian Nights», του Πορτογάλου σκηνοθέτη, Μιγκέλ Γκόμες.

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο εγχείρημα χωρισμένο σε τρεις ταινίες που με αφετηρία τις Χίλιες και μια Νύχτες απεικονίζει την σύγχρονη κοινωνική κατάσταση στην Πορτογαλία και ιδιαίτερα την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της. Το 2ο μέρος του «Arabian Nights» είναι η επίσημη υποψηφιότητα της Πορτογαλίας για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας.

«Cemetery of Splendour» (Νεκροταφείο της δόξας – 2015) του Απίτσατπονγκ Bιρασεττάκουν
Τετάρτη 11 Νοεμβρίου
23:00 Ολύμπιον
Σάββατο 14 Νοεμβρίου
19:30 Παύλος Ζάννας

image

Προκλητικός, ιδιαίτερος, ασυμβίβαστος, μαχητικός, πολυτάλαντος και ιδιαίτερα αγαπητός, ο Απιτσατπόνγκ Βιρασεττάκουν, σκηνοθέτης, σεναριογράφος, παραγωγός και εικαστικός καλλιτέχνης, είναι ένας από τους σπουδαιότερους δημιουργούς της τελευταίας δεκαετίας. Γεννημένος το 1970 στην Ταϊλάνδη, σπούδασε αρχιτεκτονική και πραγματοποίησε την πρώτη του μικρού μήκους ταινία «Bullet» το 1993. Το 2010, στο 63ο Φεστιβάλ των Καννών, με την ταινία του, «Ο Θείος Μπούνμι θυμάται τις προηγούμενες ζωές του», μία ποιητική, όσο και σουρεαλιστική δημιουργία, θα κερδίσει τον Χρυσό Φοίνικα.

Η νέα ταινία του Απιτσατπόνγκ Βιρασεττάκουν με τίτλο «Cemetery of Splendour», είναι μία αλληγορική, ονειρική ιστορία, στο γνώριμο, σουρεαλιστικό ύφος του δημιουργού, που διαδραματίζεται σε μια κλινική για στρατιώτες οι οποίοι βυθίζονται σε κώμα εξαιτίας μιας μυστηριώδους ασθένειας. Το φιλμ θα παρουσιαστεί στις Ειδικές Προβολές του Φεστιβάλ.

«My Golden Days» (Τα χρυσά μας χρόνια – 2015) του Αρνό Ντεπλεσέν
Σάββατο 14 Νοεμβρίου
21:00 Ολύμπιον
Κυριακή 15 Νοεμβρίου
23:00 Ολύμπιον

image

H πιο πρόσφατη ταινία του Γάλλου σκηνοθέτη, μια ελεγεία για τη νεότητα, που απέσπασε το βραβείο SACD στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών στο τελευταίο Φεστιβάλ Καννών, θα κλείσει την αυλαία του φετινού φεστιβάλ. Ο Ντεπλεσέν, θα παραβρεθεί στη διοργάνωση για να παρουσιάσει τις ταινίες του και να δώσει ένα masterclass.

Στο φιλμ «My Golden Days», ο Ντεπλεσέν συναντά ξανά έναν παλιό του ήρωα, τον καθηγητή Πολ Ντενταλούς, ο οποίος φεύγοντας από το Τατζικιστάν θυμάται ανθρώπους και εικόνες που τον στιγμάτισαν. Από την παιδική του ηλικία και τη μητέρα του, την εφηβεία και τον απαρηγόρητο χήρο πατέρα του, ως τους φίλους, το μέντορά του και φυσικά τον μεγάλο έρωτα της ζωής του. Η ενηλικίωση καταγράφεται με τον μοναδικό τρόπο του Ντεπλεσέν μέσα από όλα τα στάδια που μένουν χαραγμένα στη μνήμη. Η απώλεια και οι απογοητεύσεις δίνουν τη σκυτάλη στο ξύπνημα νέων συναισθημάτων και την ανακάλυψη του εαυτού μας.

Διαβάστε επίσης:
Αυτές είναι οι 12 ταινίες του τμήματος «Ματιές στα Βαλκάνια»
Ταινία Λήξης και Αφίσα για το Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
56ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Αφιέρωμα στον Μίρτσεα Ντανελιούκ
Τζαφάρ Παναχί: Η ελευθερία της έκφρασης στον Κινηματογράφο
Αλεξάντερ Σοκούροφ: Βαδίζοντας στα ίχνη του Αντρέι Ταρκόφσκι

Το 56ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, θα διεξαχθεί από την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου, μέχρι και την Κυριακή 15 Νοεμβρίου. Το Tvxs.gr θα δώσει και φέτος το παρών και στην Κινηματογραφική του Στήλη, θα σας ενημερώνουμε αναλυτικά με τα νέα, αλλά και τις προτάσεις μας, για ένα από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ στον ευρωπαϊκό χώρο.

* Η κεντρική φωτογραφία του άρθρου, προέρχεται από το Motion Team, επίσημο συνεργάτη του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης