Ο ηθοποιός Μπιλ Κόσμπι και ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Ρομάν Πολάνσκι, που έχουν εμπλακεί σε σεξουαλικά σκάνδαλα, αποβλήθηκαν από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών.

Ads

Σύμφωνα με την Ακαδημία, ο Κόσμπι και ο Πολάνσκι διαγράφηκαν με βάση «τους Κανόνες Δεοντολογίας» που τηρεί ο φορέας.

«Το Συμβούλιο εξακολουθεί να ενθαρρύνει τα ηθικά πρότυπα που απαιτούν από τα μέλη να υποστηρίζουν τις αξίες της Ακαδημίας για το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Ο 80χρονος Κόσμπι κρίθηκε ένοχος πρόσφατα για σεξουαλικά αδικήματα. Ο Πολάνσκι παραδέχτηκε το 1977 ότι είχε ανάρμοστες σεξουαλικές επαφές με ένα 13χρονο κορίτσι στο Λος Άντζελες.

Ads

Ο Πολάνσκι είχε παραδεχτεί ότι είχε ανάρμοστες σεξουαλικές επαφές με τη 13χρονη Σαμάνθα Γκέιμερ στο Λος Άντζελες το 1977 κι είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης 42ημερών. Αργότερα εγκατέλειψε τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 2015 πολωνικό δικαστήριο απέρριψε το αίτημα έκδοσής των ΗΠΑ για απέλασή του εκεί.

Η υπόθεση κυνηγά των διάσημο σκηνοθέτη πάνω από σαράντα χρόνια, ενώ εγείρεται το ερώτημα γιατί πήρε τόσο πολύ καιρό στην ακαδημία για να αναλάβει δράση εναντίον του Πολάνσκι. Μάλιστα, ο δημιουργός έχει τιμηθεί από τότε που παραδέχτηκε το αδίκημα και ήταν υποψήφιος για Όσκαρ τις χρονιές 1981 και 2003.

Πάντως, ο Πολωνός δικηγόρος του Ρομάν Πολάνσκι χαρακτήρισε σήμερα «παρενόχληση» την απόφαση της Αμερικανικής Ακαδημίας.

«Αυτό που συνέβη προσομοιάζει με σωματική κακοποίηση σε βάρος του πελάτη μας, ενός ηλικιωμένου προσώπου. Το να μπαίνουν στο ίδιο επίπεδο ο Μπιλ Κόσμπι και ο Πολάνσκι συνιστά μια παντελή παρανόηση, μια παρενόχληση», δήλωσε ο Γιαν Ολσέφσκι που συνομίλησε με τον σκηνοθέτη.

Υπενθυμίζεται ότι μόνο τέσσερα άτομα έχουν αποβληθεί στην 91χρονη ιστορία της Ακαδημίας. Τελευταίος ο Χάρβεϊ Γουεϊνστάιν που διαγράφηκε τον περασμένο Οκτώβριο μετά τις αποκαλύψεις ότι παρενοχλούσε σεξουαλικά, βίαζε, και τρομοκρατούσε επί δεκαετίες πολλές γυναίκες.