Η «Τελευταία Παραλία» (L’ultima spiaggia) σε σκηνοθεσία των των Θάνου Αναστόπουλου και Νταβίντε ντελ Ντέγκαν, αποτελεί ένα πρωτότυπο ντοκιμαντέρ ανθρωπολογικής παρατήρησης. Έχοντας πραγματοποιήσει την παγκόσμια πρεμιέρα του τον Μάιο στο 69ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών, αναμένεται να προβληθεί στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου.

Ads

Η Τελευταία Παραλία / L’ultima spiaggia / The Last Resort
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Θάνος Αναστόπουλος και Νταβίντε Ντελ Ντέγκαν (Davide del Degan)

Χώρα: Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία
Έτος: 2016
Διάρκεια: 135
Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου στις 20:00 στον Δαναό 1

image

Στην «Τελευταία Παραλία», ένας  τοίχος χωρίζει τους άντρες από τις γυναίκες στην παραλιακή εγκατάσταση της Τεργέστης με την λαϊκή ονομασία “Pedocin”. Μια παραλία μοναδική στην Ευρώπη. Ένας χώρος χαμένος σαν νησί, ανάμεσα σε παρκαρισμένες τουρκικές νταλίκες  που περιμένουν να περάσουν το τελωνείο του λιμανιού για να μπουν στην Ευρώπη. Εδώ η θάλασσα ενώνει και χωρίζει, διευρύνει τα σύνορα, τα συγχέει και τα επανακαθορίζει.

Ads

image

Η «Τελευταία Παραλία» (L’ultima spiaggia / The Last Resort – 2016), αποτελεί ένα πρωτότυπο ντοκιμαντέρ ανθρωπολογικής παρατήρησης. Οι συνήθεις χειρονομίες, οι κινήσεις, τα λόγια και η συμπεριφορά των πρωταγωνιστών, μας διηγούνται πράγματα που πιστεύαμε ότι ξέρουμε, τα οποία αντίθετα θα αποκαλυφθούν πιο πολύπλοκα. Γεγονότα και εμπειρίες που ανήκουν στη συλλογική μας μνήμη. Τη σκηνοθεσία υπογράφουν ο Θάνος Αναστόπουλος και ο Νταβίντε ντελ Ντέγκαν.

Η ταινία είναι παραγωγή των Mansarda Production (Ιταλία), Φαντασία Οπτικοακουστική (Ελλάδα), Arizona Productions (Γαλλία), με την υποστήριξη των Rai Cinema, Friuli Venezia Giulia Film Commission, Fondo Audiovisivo FVG, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (Ε.Κ.Κ.) και του Ταμείου ενίσχυσης Ελληνογαλλικών συμπαραγωγών (Centre National du Cinéma et de l’image animée –  Ε.Κ.Κ.). Τη διανομή της ταινίας στην Ελλάδα έχει αναλάβει η εταιρεία One From The Heart.

image

Η ταινία «Η Τελευταία Παραλία» (L’ultima spiaggia) των Θάνου Αναστόπουλου και Νταβίντε ντελ Ντέγκαν, προβλήθηκε τον Μάιο στο 69ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών και συγκεκριμένα στο τμήμα των ειδικών προβολών, στο οποίο οι θεατές έχουν τη ευκαιρία να παρακολουθήσουν προσωπικές εργασίες σκηνοθετών. Η ελληνική πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας.

Ο Θάνος Αναστόπουλος επιστρέφει στις Νύχτες Πρεμιέρας μετά την ταινία «Η Κόρη», η οποία είχε προβληθεί στην 18η διοργάνωση του Φεστιβάλ, το 2012. Η «Τελευταία Παραλία», είναι η τέταρτη ταινία του Θάνου Αναστόπουλου, σε συν-σκηνοθεσία με τον Νταβίντε Ντελ Ντέγκαν και συνιστά ένα σπάνιο ντοκιμαντέρ για μια παραλία μοναδική στην Ευρώπη και τους εξίσου ξεχωριστούς «κατοίκους» της. Η ταινία, γυρισμένη σε διάρκεια δύο χρόνων, αποτελεί ένα από τα ελάχιστα ντοκιμαντέρ που επιλέχθηκαν φέτος για το επίσημο πρόγραμμα του 69ου Φεστιβάλ των Καννών.

22ες Νύχτες Πρεμιέρας

image

To Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας ιδρύθηκε από την Κινηματογραφική Εταιρεία Αθηνών (Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία) με σκοπό να φωτίσει άγνωστες πτυχές του ποιοτικού ανεξάρτητου κινηματογράφου, να αναδείξει τις καλύτερες από τις μεγάλες ταινίες της σεζόν, προτείνοντάς τις στους θεατές και να γίνει η ιδανική εισαγωγή κάθε κινηματογραφικής σεζόν.

Το Φεστιβάλ άνοιξε τις πύλες του τον Σεπτέμβριο του 1995 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα με επιτυχία. Σύμφωνα με έρευνα του περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ, οι ταινίες που προβάλλονται έχουν ένα κοινό περίπου 50.000 κινηματογραφόφιλων, οι οποίοι θέλουν να ενημερώνονται για όλες τις τάσεις του παγκόσμιου σινεμά και να βλέπουν πρώτοι τις μεγάλες ταινίες που πρόκειται να γίνουν επιτυχίες τους επόμενους μήνες. Σκοπός του Φεστιβάλ είναι να προσφέρει στο ελληνικό κοινό την δυνατότητα να γνωρίσει από κοντά τον ανεξάρτητο αμερικανικό, ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο κινηματογράφο.

Η διοργάνωση περιλαμβάνει νέες ταινίες απ’ όλο τον κόσμο αλλά και από την Ελλάδα, τρία διαγωνιστικά τμήματα – μεταξύ των οποίων και ένα από τα ελάχιστα παγκοσμίως διαγωνιστικά τμήματα μουσικών ταινιών, το «Μουσική και Φιλμ» – ειδικά αφιερώματα, ντοκιμαντέρ και φυσικά ελληνικές ταινίες μικρού μήκους.

Διαβάστε επίσης:
Οι Νύχτες Πρεμιέρας τιμούν το έργο του Νίκου Τριανταφυλλίδη
Η νέα ταινία του Νίκολας Γουίντινγκ Ρεφν: «The Neon Demon»
Οι 20 ταινίες που ξεχωρίζουν στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας

Στην Κινηματογραφική Στήλη του Tvxs.gr παρακολουθούμε και φέτος από κοντά το πιο δημοφιλές κινηματογραφικό γεγονός της Αθήνας και σας μεταφέρουμε αναλυτικά τις προτάσεις μας, αλλά και κριτικές από τις ταινίες που θα προβληθούν στο 22o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή 2 Οκτωβρίου.