Η Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, διοργανώνουν στις 4 και 5 Μαρτίου στον Κινηματογράφο Ολύμπιον, διημερίδα κινηματογραφικού αφιερώματος με θέμα: Δικαιοσύνη και Κινηματογράφος. Θα παρουσιαστούν τέσσερις χαρακτηριστικές ταινίες και η είσοδος στις προβολές για το κοινό είναι ελεύθερη.

Ads

Σκοπός του αφιερώματος είναι κατά τη συνάντηση αυτή της Δικαιοσύνης με τον Κινηματογράφο να αναδειχθούν τα ερεθίσματα που λαμβάνουν οι δημιουργοί του κινηματογράφου από υποθέσεις που απασχολούν τα δικαστήρια, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο προσλαμβάνει τα μηνύματα των κινηματογραφικών ταινιών που αφορούν τη δικαιοσύνη, η κοινή γνώμη.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει προβολές ταινιών που αφορούν τη δικαιοσύνη και συζητήσεις με σκηνοθέτες, συγγραφείς, πανεπιστημιακούς, ηθοποιούς, κριτικούς κινηματογράφου, δημοσιογράφους και δικαστές, που θα διεξαχθούν σε δύο στρογγυλά τραπέζια.

image

Ads

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Αφιερώματος «Δικαιοσύνη και Κινηματογράφος», έχει διαμορφωθεί ως εξής:

Παρασκευή 4 Μαρτίου
11:30 Μ – Ο Δράκος του Ντύσελντορφ, του Φριτς Λανγκ (1931)
14:00 Πέτρινα χρόνια, του Παντελή Βούλγαρη (1985)
17:00 – 18.30 Στρογγυλό τραπέζι – Συζήτηση
Συμμετέχουν: Παντελής Βούλγαρης σκηνοθέτης, Θωμάς Κοροβίνης συγγραφέας, Δημοσθένης Κούρτοβικ συγγραφέας, Νότης Φόρσος Διευθυντής Κινηματογράφου ΟΛΥΜΠΙΟΝ-κριτικός κινηματογράφου
Συντονίζει: Ηλίας Κοντοζαμάνης, Πρόεδρος Εφετών Δ.Δ.

Σάββατο 5 Μαρτίου
10:30 Η δίκη της Νυρεμβέργης, του Στάνλεϊ Κράμερ (1961)
14:30 Ζ, του Κώστα Γαβρά (1969)
17:00 – 18:30 Στρογγυλό τραπέζι – Συζήτηση
Συμμετέχουν: Κώστας Γαβράς σκηνοθέτης, Γιάννης Αναστασάκης Ηθοποιός – Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕ, Παναγιώτης Δόϊκος καθηγητής φιλοσοφίας στο ΑΠΘ, Αλέξης Παπαχελάς δημοσιογράφος
Συντονίζει: Αικατερίνη Σακελλαροπούλου Αντιπρόεδρος Συμβουλίου της Επικρατείας

Λίγα λόγια για τις ταινίες του Αφιερώματος:

Μ – Ο Δράκος του Ντύσελντορφ
Σκηνοθεσία: Φριτς Λανγκ

Έτος: 1931 – Ασπρόμαυρη
Διάρκεια: 105 λεπτά
Με τους: Πέτερ Λόρε, Γουσταβ Γκρύντγκεν, Μουσική Έντβαρντ Γκρηγκ

image

Βερολίνο 1930. Ένας τρομακτικός σίριαλ κίλερ σκοτώνει μόνο παιδιά. Ο «δράκος» καταφέρνει να ξεφεύγει συνέχεια και ο αριθμός των παιδιών που εμφανίζονται μεγαλώνει. Ο Δολοφόνος πέφτει στα χέρια των κακοποιών οι οποίοι με το δικό τους τρόπο τον δικάζουν σε λαϊκό δικαστήριο. Πρόκειται για την σημαντικότερη Γερμανική ταινία όλων των εποχών, σύμφωνα με την Ένωση Γερμανικών Ταινιοθηκών, αλλά και μία από τις 100 καλύτερες ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου (Λίστα του Empire Magarine).

Διαβάστε επίσης:
Φριτς Λανγκ: Ο μεγαλοφυής του γερμανικού εξπρεσιονισμού

Πέτρινα Χρόνια
Σκηνοθεσία: Παντελής Βούλγαρης

Έτος: 1985 – Έγχρωμη
Διάρκεια: 135 λεπτά
Με τους: Θέμιδα Μπαζάκα, Δημήτρη Καταλειφό.

image

Η γνωριμία ενός ζευγαριού το 1954 και η ζωή τους μέσα από διώξεις, συλλήψεις και φυλακίσεις στα σκληρά χρόνια της παρανομίας. Το 1967 η κοπέλα φυλακίζεται στις φυλακές Αβέρωφ και εκεί θα γεννήσει τον γιό της. Βραβείο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Σκηνοθεσίας, Ά Γυναικείου Ρόλου και Βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (Π.Ε.Κ.Κ.).

Διαβάστε επίσης:
Αφιέρωμα – 40 Χρόνια Μεταπολίτευσης στην Μεγάλη Οθόνη
Συνέντευξη – Παντελής Βούλγαρης: Tο ωραιότερο τοπίο το ανθρώπινο πρόσωπο

Η Δίκη της Νυρεμβέργης (Judgement at Nyremberg)
Σκηνοθεσία: Στάνλεϊ Κράμερ

Έτος: 1961 – Ασπρόμαυρη
Διάρκεια: 186 λεπτά
Με τους: Σπένσερ Τρεϊσι, Μπαρς Λάνκαστερ, Μάρλεν Ντίτριχ, Τζούντι Γκάρλαντ, Μοντγόμερι Κλίφ, Μαξιμίλιαν Σέλ.

image

Ένας Αμερικανός δικαστής αναλαμβάνει να δικάσει στη Νυρεμβέργη του 1948, τέσσερις Γερμανούς δικαστές που κατηγορούνται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Όσκαρ Σεναρίου και Ά Ανδρικού Ρόλου, στον Μαξιμίλιαν Σέλ.

Ζ
Σκηνοθεσία: Κώστας Γαβράς

Έτος: 1969 – Έγχρωμη
Διάρκεια: 127 λεπτά
Με τους: Υβ Μοντάν, Ειρήνη Παππά, Ζαν Λουί Τρεντινιάν

image

«Από τον Ελληνικό Κινηματογράφο έλειπε μία διάσταση, σαν εκείνη που συναντάμε στην Ελληνική Τραγωδία, η σχέση θεάματος με την Αρχή και τους μηχανισμούς της Αρχής με την Εξουσία. Το «Ζ» δεν είναι ένα φιλμ πάνω στην ψυχολογία, είναι μία ταινία πάνω σ’ ‘έναν μηχανισμό» – Κώστας Γαβράς – Βραβείο Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Διαβάστε επίσης:
Αφιέρωμα – Κώστας Γαβράς: Πολιτική και κοινωνικός προβληματισμός στην μεγάλη οθόνη
Ξαναβλέποντας το πάντα επίκαιρο «Ζ» του Κώστα Γαβρά

Το διήμερο Αφιέρωμα προβολών με την θεματική «Δικαιοσύνη και Κινηματογράφος», θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 4 Μαρτίου και το Σάββατο 5 Μαρτίου, στον Κινηματογράφο Ολύμπιον της Θεσσαλονίκης. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.