Aπό το 1948, η 10η Δεκεμβρίου έχει οριστεί να εορτάζεται ως η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε ανάμνηση της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.). Στην Κινηματογραφική Στήλη του Tvxs.gr τιμώντας την συγκεκριμένη ημέρα, θυμόμαστε το συγκινητικό ντοκιμαντέρ των δημιουργών (φωτογραφία άρθρου) Οσάμα Μοχάμεντ και Ουϊάμ Σιμάβ Μπεντιρξάν: «Ασήμι στο Νερό, Αυτοπορτρέτο της Συρίας» (Silvered Water, Syria Self-Portrait – 2014).

Ads

«Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα. Είναι προικισμένοι με λογική και συνείδηση, και οφείλουν να συμπεριφέρονται μεταξύ τους με πνεύμα αδελφοσύνης.» – 1ο Άρθρο της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.).

image

«Στη Συρία του σήμερα, χρήστες του YouTube πρώτα τραβούν βίντεο και μετά πεθαίνουν, ενώ άλλοι πρώτα σκοτώνουν και μετά τραβούν βίντεο. Στο Παρίσι, ωθούμενος από την απέραντη αγάπη μου για τη Συρία, διαπιστώνω πως μπορώ μόνο να τραβάω πλάνα του ουρανού και να μοντάρω το υλικό που ανεβαίνει στο YouTube. Μέσα από την ένταση που μου προκαλεί η εξορία μου στη Γαλλία ενώ στην πατρίδα μαίνεται η επανάσταση, προέκυψε μια συνάντηση» – αναφέρει χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης Οσάμα Μοχάμεντ και συνεχίζει:

Ads

«Mία νεαρή Κούρδισα σκηνοθέτις από τη Χομς (Ουϊάμ Σιμάβ Μπεντιρξάν) ξεκίνησε να μου μιλά σε “τσατ”, ρωτώντας με: “Αν η κάμερά σου ήταν εδώ, στη Χομς, τι θα τραβούσες;” Το Ασήμι στο νερό είναι η ιστορία αυτής της συνάντησης…»

image

Ένα επίκαιρο και ταυτόχρονα διαχρονικό ντοκιμαντέρ. Το «Ασήμι στο Νερό, Αυτοπορτρέτο της Συρίας» (Silvered Water, Syria Self-Portrait – 2014), σε σκηνοθεσία της Ουϊάμ Σιμάβ Μπεντιρξάν και του Οσάμα Μοχάμεντ.

Μέσα από σκληρές, αλλά ρεαλιστικές εικόνες, το φιλμ δείχνει την τραγική κατάσταση των κατοίκων της Συρίας. Των ανθρώπων που αναγκάζονται να αφήσουν την πατρίδα τους ελπίζοντας σ’ ένα καλύτερο αύριο, άλλα και όσων μένουν πίσω είτε από επιλογή είτε από ανάγκη. Ένα συγκλονιστικό μωσαϊκό εικόνων, που αντικατοπτρίζει τη φρίκη και τον πόλεμο στη Συρία.

image

Φέτος τον Μάρτιο στην ενότητα «Ανθρώπινα Δικαιώματα» του 17ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, συμμετείχαν δώδεκα (12) ιδιαίτερα αξιόλογα ντοκιμαντέρ – έντεκα (11) μεγάλου μήκους και ένα (1) μικρού μήκους. Το Βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας απονεμήθηκε στο ντοκιμαντέρ «Ασήμι στο Nερό, Aυτοπορτρέτο της Συρίας» σε σκηνοθεσία Οσάμα Μοχάμεντ και Ουϊάμ Σιμάβ Μπεντιρξάν (Γαλλία-Συρία).

Διαβάστε επίσης:
Αφιέρωμα – Ντοκιμαντέρ και Ανθρώπινα Δικαιώματα
Αφιέρωμα – Η ιστορία της ενότητας «Ανθρώπινα Δικαιώματα»
Το «Βιρούνγκα» θριάμβευσε στο 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

image

Το Βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας σε ντοκιμαντέρ της ενότητας «Ανθρώπινα δικαιώματα» για το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα, φέρνει σε επαφή δύο θεσμούς που τους ενώνει η έντονη ευαισθητοποίηση και οι συγγενικοί στόχοι, οι οποίοι λειτουργούν σε συμπληρωματικό επίπεδο.

«Ασήμι στο Νερό, Αυτοπορτρέτο της Συρίας»
(Silvered Water, Syria Self-Portrait)

Σκηνοθεσία: Οσάμα Μοχάμεντ, Ουϊάμ Σιμάβ Μπεντιρξάν
Σενάριο: Ossama Mohammed, Wiam Simav Bedirxan
Μοντάζ: Maïsoun Assad
Ήχος: Raphaël Girardot
Μουσική: Noma Omran
Παραγωγός: Serge Lalou, Camille Laemlé
Παραγωγή: Les Films d’ici, France
Φορμά: DCP Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία-Συρία
Διάρκεια: 92 λεπτά
Έτος Παραγωγής: 2014
Βραβεία: Βραβείο Grierson Καλύτερου Ντοκιμαντέρ – 58th BFI London FF 2014, UK
Ειδική Μνεία – Filmmaker FF 2014, Italy

Προτεινόμενα θέματα, ταινίες και ντοκιμαντέρ:
Αφιέρωμα στο 28ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Ο αγώνας των προσφύγων όπως αποτυπώθηκε στην μεγάλη οθόνη
Κινηματογραφικό Αφιέρωμα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα
«Τιμπουκτού»: Μια κραυγή αγωνίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα