Ο σπουδαίος Ιταλός σκηνοθέτης Βιττόριο ντε Σίκα, βρίσκεται στο επίκεντρο του επόμενου αφιερώματος της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης, με τίτλο «Il Signore Vittorio De Sica». Από την Πέμπτη 28 έως και την Κυριακή 31 Ιανουαρίου, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν επί της μεγάλης οθόνης, τέσσερις χαρακτηριστικές δημιουργίες του καλλιτέχνη, οι οποίες θα προβληθούν στην Αίθουσα Σταύρος Τορνές, στο Λιμάνι.

Ads

Ο Βιττόριο ντε Σίκα (Vittorio de Sica / 7 Ιουλίου του 1901 – 13 Νοεμβρίου του 1974) υπήρξε ένας ιδιαίτερα χαρισματικός κινηματογραφικός σκηνοθέτης, αλλά και ηθοποιός. Παράλληλα μέσα από τα έργα του, ο ντε Σίκα υπήρξε ένας από τους κύριους εκπροσώπους του ιταλικού νεορεαλισμού.

Ο ιταλικός νεορεαλισμός γεννήθηκε μέσα στο χάος και στα απομεινάρια του πολέμου. Η ιταλική κοινωνία μετά τον πόλεμο ψυχορραγούσε αλλά δεν λύγισε στην προσπάθειά της να σταθεί και πάλι όρθια. Σκηνοθέτες όπως ο Ντε Σίκα, ο Ρομπέρτο Ροσελίνι, ο Τζιουζέπε ντε Σάντις, αλλά και πριν από αυτούς ο Λουκίνο Βισκόντι, εισχώρησαν με τον φακό τους σε φυσικούς, φτωχικούς χώρους και με ερασιτέχνες ηθοποιούς, ως επί το πλείστον, έδωσαν νόημα και ουσία, στην «ασημαντότητα της καθημερινότητας».

image

Ads

Αναμφισβήτηα, ο Βιττόριο Ντε Σίκα υπήρξε ένας αφοσιωμένος μαχητής του κινηματογράφου, εκείνος που έδωσε στο ιταλικό σινεμά αίγλη και του χάρισε διεθνή αναγνώριση στην πιο δύσκολη εποχή του. Άνθρωπος των παθών όμως ο Ντε Σίκα, υπήρξε και ο ίδιος θύμα του τζόγου, που εν τέλει τον κατέστρεψε. Πέθανε καταχρεωμένος στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου του 1974, αφήνοντας ωστόσο σε όλους μας μία μοναδική και ανεκτίμητη πολιτιστική κληρονομιά.

Διαβάστε επίσης:
Αφιέρωμα στον Βιττόριο ντε Σίκα: Ο πατέρας του Ιταλικού Νεορεαλισμού

image

Αναλυτικά το πρόγραμμα προβολών του Αφιερώματος, «Il Signore Vittorio De Sica», έχει διαμορφωθεί ως εξής:

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου
18:30 Sciuscià
21:00 Ουμπέρτο Ντ.

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου
18:30 Ο κλέφτης των ποδηλάτων
21:00 Θαύμα στο Μιλάνο

Σάββατο 30 Ιανουαρίου
18:30 Ουμπέρτο Ντ.
21:00 Ο κλέφτης των ποδηλάτων

Κυριακή 31 Ιανουαρίου
18:30 Θαύμα στο Μιλάνο
21:00 Sciuscià

Λίγα λόγια για τις τέσσερις ταινίες του αφιερώματος:

Sciuscià / Λούστρο Παπουτσιών
Σκηνοθεσία: Βιττόριο ντε Σίκα
Σενάριο: Sergio Amidei, Adolfo Franci
Με τους: Rinaldo Smordoni, Franco Interlenghi, Annielo Mele
Χώρα Παραγωγής: Ιταλία
Έτος Παραγωγής: 1946
Διάρκεια: 93 λεπτά
Φορμά: 35 mm / Ασπρόμαυρη

image

«Είδα πρόσφατα τον «Λούστρο Παπουτσιών». Κάποια στιγμή η κάμερα και η οθόνη εξαφανίστηκαν, έγινα ένα με την ταινία, την ζούσα πραγματικά…» – Όρσον Γουέλς

Οι ήρωες της ταινίας είναι δύο ανήλικα παιδιά, τα οποία εργάζονται ως λούστροι παπουτσιών και έχουν ως όνειρο να αποκτήσουν ένα άλογο. Η επιθυμία τους γίνεται πραγματικότητα, όταν ο αδερφός ενός εκ των δύο προσφέρει στα παιδιά εύκολα, αλλά μάλλον όχι και τόσο νόμιμα, χρήματα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι δύο μικροί πρωταγωνιστές να οδηγηθούν σε φυλακές ανηλίκων, όπου οι συνθήκες και οι καταστάσεις αντιστρέφουν την προγενέστερη φιλία τους, σε αντιπαλότητα και εχθρότητα…

Ο Βιττόριο Ντε Σίκα, πιστός στον κινηματογραφικό νεορεαλισμό, καταφέρνει να πάρει μία απλή ιστορία βγαλμένη απ’ την καθημερινότητα της μεταπολεμικής Ιταλίας της εποχής και ακροβατώντας με τα όρια του μελοδράματος, σκηνοθετεί μια σπουδαία και διαχρονική ταινία.

Διαβάστε επίσης:
Ο νεορεαλισμός στον «Λούστρο Παπουτσιών» του Βιττόριο ντε Σίκα

Θαύμα στο Μιλάνο
Σκηνοθεσία: Βιττόριο ντε Σίκα
Σενάριο: Cesare Zavattini
Με τους: Emma Gramatica, Francesco Golisano, Paolo Stoppa
Χώρα Παραγωγής: Ιταλία
Έτος Παραγωγής: 1951
Διάρκεια: 100 λεπτά
Φορμά: Ασπρόμαυρη / 35 mm

image

Η ηλικιωμένη Λολότα, μεγαλώνει ένα παιδί τον Τοτό, που το είχε βρει εγκαταλειμμένο ως νεογέννητο. Μετά όμως από τον θάνατο της, ο Τοτό οδηγείται σ’ ένα ορφανοτροφείο, απ’ όπου βγαίνει μετά από πολλά χρόνια, για να καταλήξει φιλοξενούμενος ενός περιπλανώμενου άστεγου σε μια παραγκούπολη, στην περιφέρεια του Μιλάνου. Με τη μεγάλη του καλοσύνη και αθωότητα ο Τοτό κερδίζει τη συμπάθεια των φτωχών και τους πείθει να προσπαθήσουν να βελτιώσουν την κατάσταση τους. Η δραστηριότητα τους έχει σταδιακά αποτέλεσμα, καθώς αρχίζουν να αντιλαμβάνονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και μετατρέπουν τη μίζερη παραγκούπολη σε μία αξιοπρεπή κοινότητα. Μια μέρα όμως, κι ενώ σκάβουν, πετάγεται ξαφνικά από τα έγκατα της γης ένας πίδακας πετρελαίου. Ο πλούτος και η ευμάρεια που θα μπορούσε να προκύψει για όλους, απειλούνται από τον πλούσιο Μόμπι, που έχει ειδοποιηθεί από τους ανθρώπους του και προσπαθεί με κάθε τρόπο να τους διώξει από τη γη τους.

Μία γλυκιά αλληγορία, επίκαιρη και με διαχρονικά νοήματα. Η ταινία, κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών του 1951, ενώ απέσπασε πολλά ακόμα ιταλικά αλλά και διεθνή κινηματογραφικά βραβεία. Πρόκειται για μία ακόμα εξαίρετη συνεργασία μεταξύ του Τσέζαρε Ζαβατίνι και του Ντε Σίκα, η οποία όμως δεν εξαντλείται στον ρεαλισμό αλλά πατώντας πάνω στα ισχυρά του θεμέλια ξεφεύγει προς έναν ποιητικό και ονειρικό κόσμο.

Διαβάστε επίσης:
Η επανέκδοση της εβδομάδας: «Θαύμα στο Μιλάνο»

Ο Κλέφτης των Ποδηλάτων
Σκηνοθεσία: Βιττόριο ντε Σίκα
Σενάριο: Cesare Zavattini, Luigi Bartolini (μυθιστόρημα)
Με τους: Lamberto Maggiorani, Enzo Staiola, Lianella Carell
Χώρα Παραγωγής: Ιταλία
Έτος Παραγωγής: 1948
Διάρκεια: 89 λεπτά
Φορμά: 35 mm / Ασπρόμαυρη

image

Η ταινία μας, ξεκινάει σε μια αλάνα όπου ένα γεμάτο αγωνία τσούρμο ανέργων περιμένει να ακούσει ένα καλό νέο από τον υπεύθυνο του γραφείου εύρεσης εργασίας. Η τύχη χαμογελά σε κάποιον άνδρα που ονομάζεται Αντόνιο Ρίτσι, ο οποίος επιλέχθηκε από τον δήμο της Ρώμης να εργαστεί ως αφισοκολλητής. Η δουλειά όμως απαιτεί ποδήλατο και ο Ρίτσι δεν έχει πια, καθώς το έχει δώσει ως ενέχυρο. Έτσι, θα πει ψέματα, θα πάρει τη δουλειά και μαζί μία ωραία στολή. Μέχρι αύριο όμως θα πρέπει να βρει ένα ποδήλατο.

Μία από τις κορυφαίες ταινίες όλων των εποχών, που κέρδισε το ειδικό βραβείο Όσκαρ για καλύτερη ξένη ταινία 7 χρόνια πριν καθιερωθεί αυτή η κατηγορία. Ένα κλασσικό αριστούργημα, όχι μόνο του Ιταλικού, αλλά και του παγκόσμιου κινηματογράφου, για το οποίο ο μεγάλος Όρσον Γουέλς, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: “Ο Ντε Σίκα κατάφερε κάτι αδιανόητο, εξαφάνισε την κάμερα!”.

Διαβάστε επίσης:
Η επανέκδοση της εβδομάδας: «Κλέφτης Ποδηλάτων»

Ουμπέρτο Ντ.
Σκηνοθεσία: Βιττόριο ντε Σίκα
Σενάριο: Cesare Zavattini
Με τους: Carlo Battisti, Maria Pia Casilio, Lina Gennari
Χώρα Παραγωγής: Ιταλία
Έτος Παραγωγής: 1952
Διάρκεια: 91 λεπτά
Φορμά: Ασπρόμαυρη / 35 mm

image

Ο πρώην δημόσιος υπάλληλος Ουμπέρτο Ντομένικο Φεράρι (Κάρλο Μπατίστι – Carlo Battisti) είναι ένας καλοσυνάτος ηλικιωμένος συνταξιούχος που σε όλη του ζωή υπήρξε συνεπής και αξιοπρεπής αλλά τώρα πια είναι πάμπτωχος χωρίς οικογένεια με μοναδική του παρέα το μικρό πανέξυπνο σκυλάκι του, τον Φλάικ. Ο Ουμπέρτο, νοικιάζει ένα μικρό, άθλιο και πανάκριβο δωματιάκι στο σπίτι μιας απαιτητικής και δύστροπης σπιτονοικοκυράς, η οποία προσπαθεί να τον διώξει. Καθώς ο ήρωας μας έχει χρέη, πουλάει λίγα-λίγα τα φτωχικά του υπάρχοντα. Δεν έχει σε ποιόν να απευθυνθεί και ζει μια μίζερη, στενάχωρη ζωή, που η μόνη προοπτική που του δίνει – δεδομένης και της ηλικίας του – είναι ο θάνατος.
 
Το διαχρονικό φιλμ «Ό,τι μου Αρνήθηκαν οι Άνθρωποι» (Umberto D. – 1952) του Βιττόριο ντε Σίκα, αποτελεί ένα από τα κλασσικά δείγματα του Ιταλικού Νεορεαλισμού. Με ερασιτέχνες ηθοποιούς  – ο πρωταγωνιστής Κάρλο Μπατίστι, είναι καθηγητής φιλόλογος – η ταινία περιγράφει με γλαφυρότητα και ρεαλισμό, τη δύσκολη ζωή στην μεταπολεμική Ιταλία. Το σενάριο του Τσέζαρε Τσαβατίνι (Cesare Zavattini), ήταν Υποψήφιο για Όσκαρ.

Διαβάστε επίσης:
«Ό,τι μου Αρνήθηκαν οι Άνθρωποι» του Βιττόριο ντε Σίκα

Το Αφιέρωμα της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης, με τίτλο «Il Signore Vittorio De Sica», πραγματοποιείται από την Πέμπτη 28 έως και την Κυριακή 31 Ιανουαρίου, στην Αίθουσα Σταύρος Τορνές (Αποθήκη 1, Λιμάνι).

Πώληση εισιτηρίων: Αίθουσα «Σταύρος Τορνές» (Αποθήκη 1, Λιμάνι, τηλ. 2310-508.398, [email protected])
Τιμή εισιτηρίου: 4 ευρώ (γενική είσοδος), 3 ευρώ (για τα μέλη).
Κάρτα μέλους: 1 ευρώ.