Μετρώντας πλέον αντίστροφα για το 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που σηκώνει αυλαία την Παρασκευή 13 Μαρτίου, η Ταινιοθήκη της Θεσσαλονίκης παρουσιάζει το αφιέρωμα προβολών: «Κριστόφ Κισλόφσκι: Τα μονοπάτια της εσωτερικότητας». Από την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου έως και την Τετάρτη 4 Μαρτίου, θα προβληθούν στην αίθουσα Παύλος Ζάννας, τα φιλμ: “Ο Ερασιτέχνης Κινηματογραφιστής (1979), “Η Διπλή Ζωή της Βερόνικα” (1991) και “Ο Δεκάλογος” (1989).

Ads

Ο Κριστόφ Κισλόφσκι (Krzysztof Kieslowski), υπήρξε μία από τις κυρίαρχες κινηματογραφικές μορφές του Ευρωπαϊκού αλλά και του Παγκόσμιου Κινηματογράφου. Γεννημένος στις 27 Ιουνίου του 1941 στη Βαρσοβία, υπήρξε ένας σπουδαίος καλλιτέχνης και μαέστρος της έβδομης τέχνης την οποία και υπηρέτησε με δημιουργική συνέπεια. Μέσα από τις ταινίες του, ο Κισλόφσκι κατάφερε αφενός να στηρίξει τον δισυπόστατο χαρακτήρα της ανθρώπινης ψυχής και αφετέρου, να σχολιάσει μοναδικά τις άπειρες δυνατότητες της ανθρώπινης ύπαρξης.

image

Το έργο του Κριστόφ Κισλόφσκι, ενός από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους της έβδομης Τέχνης, πρωταγωνιστεί αυτή την εβδομάδα στο αφιέρωμα «Κριστόφ Κισλόφσκι: Τα μονοπάτια της εσωτερικότητας» της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης. Το αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου έως και την Τετάρτη 4 Μαρτίου στην αίθουσα Παύλος Ζάννας του Ολύμπιον.

Ads

Η απαράμιλλη ουμανιστική προσέγγιση με την οποία διαχειριζόταν κοινωνικά και ηθικά ζητήματα της σύγχρονης εποχής, αλλά και η χαρακτηριστική κινηματογραφική του σφραγίδα, εξασφάλισαν στον Κισλόφσκι μια θέση στο πάνθεον των καλύτερων σύγχρονων κινηματογραφιστών. Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθούν: “Ο Δεκάλογος” του 1989 – η πρωτότυπη σειρά που αναπαριστά τις δέκα εντολές, έργο που εδραίωσε οριστικά τη διεθνή φήμη του σκηνοθέτη – καθώς και τα φιλμ “Ο Ερασιτέχνης Κινηματογραφιστής” (1979) και “Η Διπλή Ζωή της Βερόνικα” (1991).

Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου στις 20:30 θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Παύλος Ζάννας συζήτηση για το έργο του Κριστόφ Κισλόφσκι με τους Γιάννη Μπακογιαννόπουλο (κριτικό κινηματογράφου), Νίκο Σαββάτη (θεωρητικό κινηματογράφου) και Θωμά Λιναρά (συνεργάτη Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης).

Διαβάστε επίσης:
Αφιέρωμα – Κριστόφ Κισλόφσκι, ένας αυθεντικός κινηματογραφιστής

image

Αναλυτικά το πρόγραμμα προβολών του Αφιερώματος, «Κριστόφ Κισλόφσκι: Τα μονοπάτια της εσωτερικότητας», έχει διαμορφωθεί ως εξής:

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου
18:30 Δεκάλογος 3 – Μνήσθητι την Ημέρα του Σαββάτου
18:30 Δεκάλογος 8 – Ου ψευδομαρτυρήσεις κατά του πλησίον σου μαρτυρίαν ψευδή
21:00 Δεκάλογος 7 – Ου κλέψεις
21:00 Δεκάλογος 9 – Ουκ επιθυμήσεις την γυναίκα του πλησίον σου

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου
18:30 Ο ερασιτέχνης κινηματογραφιστής
21:00 Δεκάλογος 4 – Τίμα τον πατέρα σου και την μητέρα σου
21:00 Δεκάλογος 10 – Ουκ επιθυμήσεις πάντα όσα τω πλησίον σου εστί

image

Σάββατο 28 Φεβρουαρίου
18:00 Δεκάλογος 1 – Εγώ Ειμί Ο Κύριος ο Θεός σου
18:00 Δεκάλογος 2 – Ου λήψει το όνομα του Κυρίου του Θεού σου επί ματαίω
21:30 Δεκάλογος 5 – Ου φονεύσεις (μικρή ιστορία για έναν φόνο)
21:30 Δεκάλογος 6 – Ου μοιχεύσεις (μικρή ερωτική ιστορία)

Κυριακή 1 Μαρτίου
18:30 Δεκάλογος 4 – Τίμα τον πατέρα σου και την μητέρα σου
18:30 Δεκάλογος 10 – Ουκ επιθυμήσεις πάντα όσα τω πλησίον σου εστί
21:00 Η διπλή ζωή της Βερόνικα

Δευτέρα 2 Μαρτίου
18:30 Δεκάλογος 7 – Ου κλέψεις
18:30 Δεκάλογος 9 – Ουκ επιθυμήσεις την γυναίκα του πλησίον σου
21:00 Ο ερασιτέχνης κινηματογραφιστής

Τρίτη 3 Μαρτίου
18:30 Δεκάλογος 5 – Ου φονεύσεις (μικρή ιστορία για έναν φόνο)
18:30 Δεκάλογος 6 – Ου μοιχεύσεις (μικρή ερωτική ιστορία)
21:00 Δεκάλογος 3 – Μνήσθητι την Ημέρα του Σαββάτου
21:00 Δεκάλογος 8 – Ου ψευδομαρτυρήσεις κατά του πλησίον σου μαρτυρίαν ψευδή

Τετάρτη 4 Μαρτίου
18:30 Η διπλή ζωή της Βερόνικα
21:00 Δεκάλογος 1 – Εγώ Ειμί Ο Κύριος ο Θεός σου
21:00 Δεκάλογος 2 – Ου λήψει το όνομα του Κυρίου του Θεού σου επί ματαίω

Λίγα λόγια για ταινίες του Αφιερώματος:

Ο Ερασιτέχνης Κινηματογραφιστής
Σκηνοθεσία: Κριστόφ Κισλόφσκι
Με τους: Jerzy Stuhr, Malgorzata Zabkowska, Ewa Pokas
Χώρα Παραγωγής: Πολωνία
Έτος Παραγωγής: 1979
Διάρκεια: 112 λεπτά
Φορμά: 35mm Έγχρωμο

image

Ο Φιλίπ Μος, αγοράζει μια μικρή κάμερα για να κινηματογραφήσει τα πρώτα βήματα της νεογέννητης κόρης του. Το νέο μαθαίνεται γρήγορα στη δουλειά του, ένα μεγάλο εργοστάσιο στην Πολωνική επαρχία και ο διευθυντής θα του προτείνει να κινηματογραφήσει μια γιορτή. Αυτό θα αποτελέσει την αρχή για ένα νέο χόμπι, το οποίο σύντομα θα ξεπεράσει τα στενά όρια της μικρής πόλης. Σπουδαίοι άνθρωποι από το χώρο του κινηματογράφου και της τηλεόρασης θα δουν πίσω από τις ταινίες του Φιλίπ ένα σπουδαίο ταλέντο, ένα ακατέργαστο διαμάντι.

Ο “Ερασιτέχνης Κινηματογραφιστής”, αποτελεί τη δεύτερη μεγάλου μήκους δημιουργία του Κριστόφ Κισλόφσκι. Μία ταινία που παρά το γεγονός ότι δημιούργησε προβλήματα από το καθεστώς της Πολωνίας, τόσο στον σκηνοθέτη όσο και στον πρωταγωνιστή, τον αξιόλογο ηθοποιό Jerzy Stuhr, ωστόσο η ταινία εντυπωσίασε στο Φεστιβάλ Βερολίνου όπου και προβλήθηκε το 1980, ενώ οι δυο τους συνεργάστηκαν για πολλά χρόνια.

Ο Δεκάλογος
Σκηνοθεσία: Κριστόφ Κισλόφσκι
Σενάριο: Krzysztof Kieślowski, Krzysztof Piesiewicz
Με τους: Henryk Baranowski, Wojciech Klata, Maja Komorowska, Artur Barciś, Maria Gładkowska, Ewa Kania
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Wiesław Zdort
Μοντάζ: Ewa Smal
Μουσική: Zbigniew Preisner
Ήχος: Małgorzata Jaworska
Χώρα Παραγωγής: Πολωνία
Έτος Παραγωγής: 1988
Διάρκεια: 58 λεπτά
Φορμά: Ψηφιακό αρχείο, Έγχρωμο

image

Ο περίφημος κύκλος ταινιών με γενικό τίτλο “Ο Δεκάλογος” αποτελείται από ισάριθμες μικρού μήκους ταινίες διάρκειας μίας ώρας, εμπνευσμένες από τις Δέκα Εντολές.

  • Δεκάλογος 1 – «Εγώ ειμί Κύριος ο Θεός σου, ουκ έσονται σοι θεοί έτεροι πλην εμού»
  • Δεκάλογος 2 – «Ου λήψει το όνομα του Κυρίου του Θεού σου επί ματαίω»
  • Δεκάλογος 3 – «Εξ ημέρας έργα και ποιήσεις πάντα τα έργα σου. Τη δε ημέρα τη εβδόμη σάββατα Κυρίω τω Θεώ σου»
  • Δεκάλογος 4 – «Τίμα τον πατέρα σου και την μητέρα σου, ίνα ευ σοι γένηται και ίνα μακροχρόνιος γένη επί της γης»
  • Δεκάλογος 5 – «Ου φονεύσεις»
  • Δεκάλογος 6 – «Ου μοιχεύσεις»
  • Δεκάλογος 7 – «Ου κλέψεις»
  • Δεκάλογος 8 – «Ου ψευδομαρτυρήσεις κατά του πλησίον σου μαρτυρίαν ψευδή»
  • Δεκάλογος 9 – «Ουκ επιθυμήσεις την γυναίκα του πλησίον σου»
  • Δεκάλογος 10 – «Ουκ επιθυμήσεις την γυναίκα του πλησίον σου»

Ο “Δεκάλογος”, είναι το έργο που εδραίωσε οριστικά τη διεθνή φήμη του Κισλόφσκι. Αυτή η πρωτότυπη σειρά αναπαριστά τις βιβλικές δέκα εντολές. Κάθε μία από τις ιστορίες είναι συνδεδεμένη με το θέμα κάποιας εντολής. Ο θεατής, ανεξαρτήτως της κοσμοθεωρίας του ή των θρησκευτικών του πεποιθήσεων, θα συγκινηθεί, μαγεμένος από την κινηματογραφική ελεγεία του Κισλόφσκι.

Η Διπλή Ζωή της Βερόνικα
Σκηνοθεσία: Κριστόφ Κισλόφσκι
Με τους: Irène Jacob, Wladyslaw Kowalski, Halina Gryglaszewska
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία – Πολωνία
Έτος Παραγωγής: 1991
Διάρκεια: 98 λεπτά
Φορμά: Έγχρωμη / 35 mm

image

Στη “Διπλή Ζωή της Βερόνικα” ο Κριστόφ Κισλόφσκι, έχοντας ως αφετηρία το αξίωμα για την αθανασίας της ψυχής, κινηματογραφεί μοναδικά τη διαδρομή της ανάμεσα σε δύο γυναικείες υπάρξεις, τόσο διαφορετικές, αλλά και τόσο ταυτόσημες…

Η Βερόνικα και η Βερονίκ έχουν γεννηθεί την ίδια ημέρα. Μοιάζουν σαν δύο σταγόνες νερό, ασχολούνται και οι δύο με το τραγούδι, αλλά δεν γνωρίζει η μία την άλλη. Η Βερόνικα ζει στην Πολωνία και επιμένει να ακολουθήσει τραγουδιστική καριέρα αν και ξέρει ότι αυτό επιβαρύνει τη λειτουργία της καρδιάς της και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή της.

Η Βερονίκ ζει στη Γαλλία και όταν ανακαλύπτει τους κινδύνους που κρύβει η ενασχόλησή της με το τραγούδι, προτιμά να περιορίσει τις φιλοδοξίες της και να γίνει δασκάλα μουσικής. Μια μέρα θα ανακαλύψει τυχαία, σε κάποιες φωτογραφίες που είχε βγάλει σ’ ένα ταξίδι της στην Πολωνία, την ύπαρξη της “σωσία” της.

Μία σπουδαία ταινία, με πανέμορφες μουσικές από τον Ζμπίγκνιεφ Πράισνερ, ασύλληπτη φωτογραφία από τον Slawomir Idziak, αλλά κυρίως με την υπέροχη Ιρέν Ζακόμπ να καθηλώνει στον διπλό ρόλο δύο γυναικών που ενώ δεν γνωρίζονται, νιώθουν και δρουν ως προέκταση η μία της άλλης.

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του αφιερώματος, θα πωλείται σε προσφορά η έκδοση «Krzysztof Kieślowski», η οποία κυκλοφόρησε με αφορμή το αφιέρωμα που πραγματοποιήθηκε στον σκηνοθέτη στο 12ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα (τιμή πώλησης: 3,00 ευρώ).

Το αφιέρωμα προβολών, «Κριστόφ Κισλόφσκι: Τα μονοπάτια της εσωτερικότητας», παρουσιάζεται από την Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης και θα πραγματοποιηθεί από την  Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου έως και την Τετάρτη 4 Μαρτίου, στην αίθουσα Παύλος Ζάννας του Ολύμπιον (πλ. Αριστοτέλους 10, τηλ. 2310-378.400).

Πώληση εισιτηρίων: Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α΄, Λιμάνι, τηλ. 2310-508.398, [email protected])
Τιμή εισιτηρίου: 4 ευρώ (γενική είσοδος), 3 ευρώ (για τα μέλη)
Κάρτα μέλους: 1 ευρώ