Μοιάζει περισσότερο με παλιό βιντεοπαιχνίδι, ωστόσο «το αγόρι με το άτομο» είναι η πιο εξελιγμένη τεχνολογικά και επιστημονικά ταινία κινουμένων σχεδίων που έχει γυριστεί μέχρι σήμερα.

 
Στο βίντεο της IBM εμφανίζεται ένα αγόρι να παίζει με μια μπάλα και να αναπηδά πάνω σε ένα τραμπολίνο. Ωστόσο πρόκειται για στοιχισμένα άτομα μορίου μονοξειδίου του άνθρακα. Πρόκειται για το μικρότερο «stop-motion animation» που έχει δημιουργηθεί ποτέ.
 
Όπως αναφέρει η Independent, η μονόλεπτη ταινία δημιουργήθηκε με τη χρήση ενός μικροσκοπίου που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του ‘80 από έναν ερευνητή της IBM, το οποίο έδινε τη δυνατότητα να μελετήσει από κοντά τα άτομα.
 
Το μικροσκόπιο, που βρίσκεται το εργαστήριο της εταιρείας στο Σαν Χοσέ στην Καλιφόρνια, μεγεθύνει μια εικόνα έως και 100 εκατομμύρια φορές και μπορεί να κινεί τα μόρια μονοξειδίου του άνθρακα με τη χρήση μιας μικροσκοπικής ακίδας.
 

Η ακίδα τα προσελκύει και τα κινεί πάνω σε μια επιφάνεια χαλκού. Η συσκευή ελέγχεται από απόσταση και λειτουργεί στους -268 βαθμούς κελσίου, ώστε τα άτομα να παραμένουν σχετικά ακίνητα. Οι κουκκίδες που σχηματίζουν τις  εικόνες δεν είναι τίποτα άλλο παρά άτομα οξυγόνου σε μόρια μονοξειδίου του άνθρακα.
 
«Αυτή η ταινία είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για δείξεις και να μοιραστείς με τον κόσμο την ατομική κλίμακα», δήλωσε ο επικεφαλής Andreas Heinrich. Η Guinness World Records από την πλευρά της έχει καταγράψει «Το αγόρι και το άτομο» ως την «μικρότερο stop-motion animation» του κόσμου. Η συνολικά η ταινία περιέχει 242 καρέ.
 

Η ταινία αποτελεί μια «εκτροπή» στο πλαίσιο έρευνας της IBM για δημιουργία μονάδας (μνήμης) μαγνητικής αποθήκευσης δεδομένων, η οποία θα χρησιμοποιεί μόλις 12 άτομα. «Ακόμα και οι νανοφυσικοί μπορούν να διασκεδάζουν», δήλωσε η εταιρεία σχολιάζοντας το δημιούργημα των ερευνητών της. 

Ads