Το ανθρωποειδές ρομπότ Yumi σήκωσε την μπαγκέτα του και διηύθυνε την Φιλαρμονική Ορχήστρα Lucca με τον Ιταλό τενόρο Αντρέα Μποτσέλι να ερμηνεύει γνωστές μελωδίες.

Ads

Ειδικότερα, το ρομπότ αυτό με τα δύο χέρια, το οποίο έχει κατασκευάσει η ελβετική πολυεθνική ABB, έκανε το ντεμπούτο του στο Θέατρο Βέρντι της Πίζας με αφορμή το Πρώτο Διεθνές Φεστιβάλ Ρομποτικής στην ιταλική αυτή πόλη. Σημειώνεται, ότι είναι η πρώτη φορά που ένα ρομπότ αναλαμβάνει το ρόλο μαέστρου, διευθύνοντας ολόκληρη ορχήστρα.

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα Lucca και ο διάσημος τενόρος Αντρέα Μποτσέλι, υπάκουσαν στις εντολές του YuMi, ο οποίος διηύθυνε σε τρία από τα 18 κομμάτια που παρουσιάστηκαν στη συναυλία της Τρίτης, μεταξύ των οποίων και η διάσημη άρια La Donna e’ Mobile, της όπερας Ριγκολέτο του Τζουζέπε Βέρντι. 

Στις δυσκολίες του εγχειρήματος αναφέρθηκε η αδυναμία του ρομπότ να μπορέσει να αυτοσχεδιάσει ή να αντιδράσει σε μια επιθυμία των μουσικών αλλά και οι πολλές ώρες προετοιμασίας που απαιτούνται για κάθε εμφάνιση του.

“Ήταν πολύ δύσκολο να προετοιμαστούμε. Ο YuMi αποτελεί ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός δεδομένων των “σκληρών” κινήσεων που έχουμε δει μέχρι σήμερα από τα ρομπότ”, δήλωσε ο διευθυντής της φιλαρμονικής Lucca.

Ads

image

“Ουσιαστικά έπρεπε να βρούμε χρόνο για να καταλάβουμε τις κινήσεις του. Όταν βρήκαμε τον τρόπο, όλα έγιναν εύκολα. Είναι εξαιρετικά ευέλικτος και οι βραχίονες του έχουν την ίδια κινητικότητα με τα δικά μου χέρια”, δήλωσε ο μαέστρος της Φιλαρμονικής Lucca, ο Αντρέα Κολομπίνι.

Όπως αποκάλυψε υπήρξαν δυσκολίες στην αρχή καθώς για να μάθει ο YuMi να διευθύνει για έξι λεπτά έπρεπε να προηγηθούν 17 ώρες δουλειάς μιας και πολύ συχνά το ρομπότ «κολλούσε». Ωστόσο, όλοι πολύ ευχαριστημένοι από το τελικό αποτέλεσμα.

image

Ο YuMi έμαθε να διευθύνει βάσει των κινήσεων του μαέστρου της Φιλαρμονικής τις οποίες κατέγραψε και επεξεργάστηκε ηλεκτρονικός υπολογιστής.

image