Επανάσταση στον κόσμο της ιατρικής μπορεί να φέρει η τεχνολογία των τρισδιάστατων εκτυπωτών (βιοεκτυπωτών), καθώς όπως προβλέπουν ειδικοί, θα μπορούν να κατασκευάζονται και να μεταμοσχεύονται ζωτικά όργανα.

Ads

Τα όργανα που θα τυπώνονται από τους εκτυπωτές θα έχουν ακριβώς τις προδιαγραφές που πρέπει ώστε να μην απορρίπτονται από τον οργανισμό των ασθενών μετά τις μεταμοσχεύσεις, αναφέρουν τα «Νέα».

Μπορεί το σενάριο αυτό να μοιάζει μακρινό, όμως ήδη επιστήμονες στις ΗΠΑ αξιοποιούν τους τρισδιάστατους εκτυπωτές για να δημιουργήσουν ζωντανούς ιστούς.

Ο δρ Ντάριλ Λίμα που διευθύνει ένα ερευνητικό εργαστήριο ορθοπεδικής στην Κλινική Σκριπς στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας έχει κατασκευάσει έναν βιοτεχνητό χόνδρο από ιστό αγελάδας, κάνοντας κάνοντας τις κατάλληλες μετατροπές σε έναν παλιό εκτυπωτή με μελάνι, αναφέρουν οι «New York Times».

Ads

Ο εκτυπωτής στο εργαστήριό του αντί για μελάνι, εναποθέτει λεπτές στρώσεις ενός τζελ που περιέχει ζωντανά κύτταρα, τη μία πάνω στην άλλη. Έχει δημιουργήσει με αυτόν τον τρόπο και έναν χόνδρο με ιστούς που απομόνωσε από ασθενείς οι οποίοι είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση γονάτου.

Βέβαια, για να αξιοποιηθούν τέτοια βιολογικά μέρη σε ευρεία κλίμακα, απαιτούνται εγκρίσεις από τις αρμόδιες Αρχές και κλινικές δοκιμές.

Η κυριότερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι ερευνητές είναι να διατηρήσουν ζωντανούς τους ιστούς που δημιουργούν με επάλληλες στρώσεις κυττάρων οι βιοεκτυπωτές