Τεχνητό μυ από νανοσωλήνες, αντίστοιχο με αυτόν στα πλοκάμια των χταποδιών, δημιούργησε μία διεθνής ομάδα ερευνητών, με την προοπτική να χρησιμοποιηθούν στη νανομηχανική. 

Ads

 
Οι τεχνητοί μύες, που δημιούργησαν αμερικανοί, αυστραλοί, καναδοί και νοτιοκορεάτες μηχανικοί, είναι τόσο λεπτοί που δεν μπορούν να εντοπιστούν με γυμνό μάτι, ωστόσο έχουν τη δυνατότητα να περιστρέφουν αντικείμενα, τα οποία έχουν 1.000 φορές το βάρος τους.
 
Πρόκειται για νήματα από ίνες νανοσωλήνων, κυλίνδρων από άνθρακα που έχουν τοιχώματα με πάχος ενός μόλις ατόμου. Ανάλογα με την κίνηση του νανοσωλήνα,  διαστολή ή συστολή, το νήμα τυλίγεται ή ξετυλίγεται.
 
Η ερευνητική ομάδα ευελπιστεί πως θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε μικροσκοπικές βαλβίδες και αντλίες, ή ακόμα και σε προπέλες για νανομηχανές που θα κινούνται μέσα στα αγγεία, ελπίζει η ερευνητική ομάδα.
 

Οι νανοσωλήνες εξελίσσονται σε ένα πολύ σημαντικό υλικό, το οποίο θα μπορούσε να αντικαταστήσει το πυρίτιο στη βιομηχανία ημιαγωγών, καθώς είναι άριστοι αγωγοί του ηλεκτρισμού και της θερμότητας.
 
Επιπλέον, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κίνηση μικροσκοπικών μηχανών, κυρίως αυτών που χρειάζονται περιστροφικές κινήσεις. Στην πραγματικότητα οι τεχνητοί μύες, λειτουργούν όπως οι ελικοειδείς μύες στα πλοκάμια των χταποδιών και στις προβοσκίδες των ελεφάντων.  Καθένα από τα νήματα αποτελείται από χιλιάδες ίνες σε ελικοειδή διάταξη και κατασκευάστηκαν από φύλλα ελεύθερων νανοσωλήνων.
 
Η κίνηση επιτυγχάνεται με φόρτιση των τεχνητών μυών με βύθιση σε διάλυμα άλατος. Τα ιόντα στο αλατούχο διάλυμα αναγκάζουν το νήμα να ξετυλιχτεί. Όταν όμως αποφορτιστούν, οι μύες ξανατυλίγονται στην αρχική τους θέση.