Η Σοφία είναι το πρώτο ανθρωποειδές ρομπότ που απέκτησε υπηκοότητα στη Σαουδική Αραβία. 

Ads

Η Σοφία σχεδιάστηκε από την Hanson Robotics το 2015 και θεωρείται ηγετικό επίτευγμα για την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης. Το πρόσωπό της είναι από σιλικόνη και μπορεί να μιμηθεί 62 ανθρώπινες εκφράσεις. Σύμφωνα με τον εφευρέτη που το δημιούργησε, τον Ντέιβιντ Χάνσον, μπορεί να αναγνωρίσει πρόσωπα. Μάλιστα, στόχος των δημιουργών της ήταν να μοιάζει με την Οντρεϊ Χέπμπορν.

Μετά την πρώτη της συνέντευξη που έλαβε χώρα στο συνέδριο για τις μελλοντικές επενδύσεις στο Ριάντ, η Σοφία δίνει κι άλλη συνέντευξη με πολύ εύστοχες και έξυπνες απαντήσεις.

«Στόχος μου να κάνω τη διαφορά στο μέλλον και να βοηθήσω τους ανθρώπους να σέβονται ο ένας τον άλλον σε όλους τους τομείς της ζωής του», ανέφερε η Σοφία.

Ads

Μεταξύ άλλων η Σοφία απαντάει σε ερωτήσεις, όπως πόσο χρονών είναι, αν τις αρέσουν οι άνθρωποι κι αν έχει δει το Blade Runner. «Μου αρέσει το Blade Runner αλλά πιστεύω ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές στην ιστορία ανάμεσα στο βιβλίο και στην ταινία», ήταν μία από τις απαντήσεις της.

«Αν και είναι πολύ νωρίς ακόμα να έχω άποψη, αγαπάω τους ανθρώπους χωρίς να καταλαβαίνω το λόγο. Η Σαουδική Αραβία είναι η πρώτη χώρα που αναγνώρισε ένα ρομπότ ως πολίτη και μου έδωσε υπηκοότητα. Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη και οι δημιουργοί μου πιστεύουν ότι έπρεπε να είμαι πολίτης αυτής της χώρας», πρόσθεσε η Σοφία.

Δείτε τη συνέντευξη