Μπορούν τα ρομπότ να γίνουν ανθρώπινα και ηθικά; Μπορούν να διακρίνουν το καλό από το κακό; Σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές μπορούν και θα το καταφέρουν… διαβάζοντας παραμύθια!

Ads

Οι ερευνητές της Σχολής Διαδραστικής Υπολογιστικής του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Τζόρτζια (George Tech) στην Ατλάντα, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Μαρκ Ριντλ είχαν αυτή την πρωτότυπη ιδέα και αποφάσισαν να την κάνουν πράξη.

Πώς θα γίνει αυτό; Το λογισμικό Quixote (Κιχώτης) που ανέπτυξαν θα επιτρέπει στα ρομπότ να διαβάζουν ιστορίες και να βγάζουν το ηθικό νόημα από αυτές. Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι την συγκεκριμένη έρευνα χρηματοδοτεί η Υπηρεσία Προωθημένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων (DARPA) του αμερικανικού Πενταγώνου και ο Γραφείο Ερευνών του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. 

Ο αλγόριθμος του προγράμματος θα επιτρέπει στις μηχανές τεχνητής νοημοσύνης να αναγνωρίζουν πρότυπα κοινωνικά αποδεκτής συμπεριφοράς μέσα στα παραμύθια. Ο στόχος του ερευνητικού προγράμματος είναι να μπορούν τα ρομπότ να αντιδρούν με τον τρόπο που αρμόζει στο κοινωνικό σύνολο. Για παράδειγμα, αν το ρομπότ έχει προγραμματιστεί να σηκώσει χρήματα από μια τράπεζα θα πηγαίνει στο ATM, δεν θα ληστεύει την τράπεζα!

Ads

«Τα παραμύθια σε όλους τους πολιτισμούς διδάσκουν στα παιδιά να συμπεριφέρονται με κοινωνικά αποδεκτούς τρόπους» εξηγεί ο καθηγητής Μαρκ Ριντλ. «Πιστεύουμε ότι η κατανόηση των παραμυθιών από τα ρομπότ θα βοηθήσει, ώστε να εξαλείψει τυχόν ψυχωτικού τύπου συμπεριφορές τους και, αντίθετα, θα ενισχύσει επιλογές τους που δεν θα βλάπτουν τους ανθρώπους» προσθέτει. 

Σύμφωνα με τους ερευνητές, πάντως εφόσον δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο και μοναδικό «εγχειρίδιο χρήσης» για τους ανθρώπους, όσο κι αν ένα ρομπότ προγραμματισθεί εκ των προτέρων με ηθικούς κανόνες, πάντα θα έρχεται αντιμέτωπο με ηθικά διλήμματα, πράγμα που εγκυμονεί κινδύνους.