Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε από το CNN, αναφέρει πως η NASA σχεδιάζει να στείλει επανδρωμένη αποστολή στον Άρη έως τη δεκαετία του 2030.

Ads

Στόχος των ΗΠΑ, όπως σημειώνει, είναι η αποστολή να επιστρέψει με ασφάλεια στη Γη, ενώ απώτερος σκοπός είναι η μακροχρόνια παραμονή ανθρώπων στον «κόκκινο πλανήτη».

«Αυτό είναι ο ξεκάθαρος στόχος για το επόμενο κεφάλαιο στην ιστορία του διαστήματος», γράφει, υπογραμμίζοντας πως το φιλόδοξο εγχείρημα θα πραγματοποιηθεί με συνέργεια του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, με τη NASA να συνεργάζεται με ιδιωτικές επιχειρήσεις.

«Το να πάμε στον Άρη θα απαιτήσει τη συνεχιζόμενη συνεργασία ανάμεσα στην κυβέρνηση και ιδιώτες καινοτόμους, και έχουμε αρχίσει για τα καλά την πορεία», αναφέρει ο Ομπάμα, επισημαίνοντας ότι μέσα στην επόμενη διετία ιδιωτικές εταιρείες είναι προγραμματισμένο να στείλουν αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Ads

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ, δημιουργός της Tesla, του PayPal και της Space X, αποκάλυψε το δικό του φιλόδοξο σχέδιο για το πρώτο βήμα της ανθρωπότητας στον Άρη. Όπως ανακοίνωσε σχεδιάζει να στείλει τους πρώτους ανθρώπους στον «κόκκινο πλανήτη» έως το 2002. 

Το σημαντικότερο εργαλείο για την επίτευξη του στόχου του είναι ο νέος κινητήρας που κατασκεύασε η Space X. Το διαστημόπλοιό που σχεδιάζει η εταιρεία θα είναι το ισχυρότερο που έχει υπάρξει ποτέ και θα μπορεί να ολοκληρώσει το ταξίδι στον Άρη μέσα σε 80 ημέρες, αντί για τους έξι έως εννέα μήνες, που είναι ο χρόνος του ταξιδιού βάσει των σημερινών τεχνολογικών δεδομένων.