Ρεκόρ χρηματοδότησης και παραγωγή για τα επόμενα 12 χρόνια, με το ποσό να αγγίζει τα 1,3 εκατομμύρια ευρώ συγκεντρωμένο από 1.700 ολλανδικά νοικοκυριά, μέσα σε μόλις 13 ώρες. Όλα αυτά για μια ανεμογεννήτρια. 

Ads

Οι ανεμογεννήτριες διατίθενται μέσω της ολλανδικής εταιρείας WindCentrale, η οποία τις αγοράζει από ενεργειακούς ομίλους –χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ή διαχειριστές αιολικών πάρκων- και το ρεύμα θα διοχετεύεται από τη Greenchoice. Επιπλέον, σύμφωνα με την εταιρεία τα τελευταία χρόνια έχει δωθεί η ευκαιρία σε 7.000 πολίτες να αγοράσουν μετοχές σε ανεμογεννήτριες, ενώ υπάρχουν χιλιάδες άλλοι που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον. 

«Μας πήρε 4,5 μήνες να βρούμε 5.200 νοικοκυριά που θα αγόραζαν 20.000 μετοχές σε δύο ανεμογεννήτριες. Αυτή τη φορά χρειαστήκαμε λίγες ώρες. Πιστεύαμε ότι θα γνώριζε επιτυχία, αλλά ποτέ δεν περιμέναμε τόσο ενθουσιώδη ανταπόκριση. Δείχνει ότι ο κόσμος πραγματικά θέλει την ανανεώσιμη ενέργεια», δήλωσε ο ιδρυτής της WindCentrale, Χαρμ Ρέιτσμα.
 
Κάθε μετοχή αντιστοιχεί σε 500 kWh καθαρού ηλεκτρικού ρεύματος το χρόνο από μια ανεμογεννήτρια V80 της Veastas, που έχει ισχύ 2MW και βρίσκεται εγκατεστημένη στο Κούλεμποργκ στη κεντρική Ολλανδία. 

«Η αξία των 500 kWh είναι πάνω από 42 ευρώ. Εάν συμπεριληφθεί και η αύξηση του κόστους της ενέργειας κατά 3% μέσα στα επόμενα 12 χρόνια (1% πάνω από τον πληθωρισμό), τότε με μία μετοχή εξοικονομείτε πάνω από 120 ευρώ», ανέφερε στη σελίδα της εκστρατείας της για τη χρηματοδότηση της ανεμογεννήτριας η WindCentrale. 

Ads

Κάθε κάτοικος πλήρωσε 200 ευρώ για το μερίδιο του, ενώ θα πρέπει να καταβάλλουν μία φορά το χρόνο το ποσό των 23 ευρώ για λόγους συντήρησης της ανεμογεννήτριας. Επιπλέον οι μέτοχοι έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν τη ταχύτητα του αέρα και τα επίπεδα παραγωγής της ανεμογεννήτριας, ανά πάσα στιγμή μέσω εφαρμογής στο κινητό τους τηλέφωνο.