Έκθεση εσωτερικού ελέγχου της Apple αποκάλυψε ότι μια κινέζικη εταιρεία-προμηθευτής της απασχολούσε συνολικά 74 παιδιά κάτω των 16 ετών. Τη περασμένη χρονιά εντοπίστηκαν 106 περιπτώσεις παιδιών που εργάζονταν σε άλλους προμηθευτές μη έχοντας συμπληρώσει το νόμιμο όριο ηλικίας.

Ads

Στην ετήσια έκθεση, στην οποία εξετάζονται περί τους 400 προμηθευτές, έγινε γνωστό πως, σε τουλάχιστον 11 εργοστάσια, εργάζονται παιδιά στην παραγωγή των προϊόντων της εταιρείας, οι ταυτότητες κάποιων εκ των οποίων ήταν μάλιστα, πλαστές.

Η Apple, παραδέχτηκε πως εν γνώσει της έγινε η στελέχωση τμημάτων του εργοστασίου από παιδιά, από το πρακτορείο ανθρώπινου δυναμικού Shenzhen Quanshun. Όπως αποκαλύπτεται όμως οι οικογένειες των παιδιών συνέργησαν με το πρακτορείο στην δημιουργία πλαστών εγγράφων ώστε να μπορέσουν τα παιδιά να εργαστούν εκεί, καθώς η εταιρεία εναρμονιζόμενη με τους διεθνείς κανόνες δεν επιτρέπει την εργασία παιδιών κάτω των 15 ετών για λογαριασμό της. Το ηλικιακό όριο στην Κίνα για την παιδική εργασία είναι τα 15 έτη.

Ως πρώην υπεύθυνος της αλυσίδας εφοδιασμού της Apple, o νυν Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Tim Cook, δέχτηκε ισχυρές πιέσεις για την επιβολή αλλαγών μετά τις αυτοκτονίες στη συνεργαζόμενη εταιρεία Foxconn, μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων της οποίας εδράζεται στη Κίνα. Τελικά, τον περασμένο Σεπτέμβριο μετά από μια διαμάχη με περίπου 2.000 εργαζόμενους η Foxconn κλείνει ένα εργοστάσιό της στη Βόρεια Κίνα.

Ads

Ο αντιπρόεδρος χειρισμού της Apple Jeff Williams δήλωσε ερωτώμενος για το θέμα της παιδικής εργασίας πως « Η εργασία ανηλίκων κάτω των νομίμων ορίων, είναι ένα θέμα με το οποίο καμία εταιρεία δεν επιθυμεί να συνδέεται, με αποτέλεσμα να μην δίνεται η απαραίτητη προσοχή και να μην επιλύεται το πρόβλημα».

Άλλα περιστατικά εκμετάλλευσης εργαζομένων όπως οι υπερβολικές χρεώσεις από τα γραφεία ευρέσεως εργασίας, με αποτέλεσμα την κατάσχεση των μισθών τους για την αποπληρωμή αυτού του ποσού, βρίσκουν επίσης αντίθετη την Apple. Πρόσφατα η εταιρεία απαίτησε από τους προμηθευτές της να επιστρέψουν στους εργαζόμενους μέρος από τα υπερβολικά τέλη προσλήψεων που τους είχαν χρεώσει, τα οποία δεν θα μπορούσαν να υπερβαίνουν επ’ουδενί τον ένα μισθό.

Οι ερευνητές βρήκαν πλήθος άλλων παραβάσεων όπως παραποίηση αρχείων μισθοδοσίας των εργαζομένων, ενώ σε 34 τόπους εργασίας εργαζόμενες είχαν υποχρεωθεί να κάνουν τεστ εγκυμοσύνης και σε άλλους 25 να υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις για παθήσεις όπως η ηπατίτιδα B.

Όπως ανακοίνωσε η Apple, η εταιρεία λαμβάνει διαρκώς μέτρα για την προστασία όσων καταγγέλλουν τέτοια περιστατικά μεταξύ των οποίων, 8.000 κλήσεις σε εργαζόμενους πέρυσι για να διαπιστωθεί εάν έχουν υποστεί κάποιου είδους εκφοβισμό.

Πηγή: Guardian

Επιμέλεια: Γρηγόρης Καυκιάς