Δεν πρόλαβε η Apple να ομολογήσει ότι επιβραδύνει τις ταχύτητες των iPhone επικαλούμενη λόγους «προστασίας» της διάρκειας ζωής της μπαταρίας και «έπεσαν» οι πρώτες μηνύσεις.

Ads

Πάντως, πολλοί επισημαίνουν πως η εταιρεία δημιούργησε το λογισμικό όχι για την προστασία της μπαταρίας για την δημιουργία ανάγκης αγοράς των νέων μοντέλων της. Εξάλλου έμμεσα με την παραδοχή της επιβεβαιώνει τον «προγραμματισμένο θάνατο» των ηλεκτρονικών προϊόντων, καθώς ουσιαστικά, μέσω της μείωσης της ταχύτητας, το κινητό καθίσταται μη αποδοτικό και άρα ο καταναλωτής αναγκάζεται να αγοράσει ένα νέο ταχύτερο. 

Δύο κάτοχοι iPhone, ο Stefan Bogdanovich και η Dakota Speas, υπέβαλαν μήνυση κατά της Apple διότι, σύμφωνα με το CNBC, που επικαλείται το κείμενο της μήνυσης, η εταιρία δεν ζήτησε ποτέ τη συγκατάθεσή τους να «επιβραδύνει τα iPhones τους». Και οι δύο ενάγοντες είναι ιδιοκτήτες ενός iPhone 7 και ισχυρίζονται ότι «υπέστησαν παρεμβολές στη χρήση του iPhone λόγω της σκόπιμης επιβράδυνσης».

Ζητούν επίσης αποζημίωση από την Apple, καθώς όπως λένε, οι ενέργειες της εταιρείας τους προκάλεσαν «οικονομικές ζημίες και άλλες, για τις οποίες δικαιούνται αποζημίωση».

Ads

Η Apple παραδέχτηκε πως επιβραδύνει τα παλιότερα μοντέλα iPhone λόγω των… «γερασμένων» μπαταριών επισημαίνοντας πως προχωράει σε αυτή την ενέργεια για να αποφευχθεί το απότομο κλείσιμο των τηλεφώνων και να παρατείνει τη διάρκεια ζωής τους.

Διαβάστε επίσης:

«Στόχος μας είναι να προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στους πελάτες. Κάτι που περιλαμβάνει τη συνολική απόδοση και την παράταση της ζωής των συσκευών τους» ανέφερε χαρακτηριστικά η Apple.

Εξήγησε ότι όταν η μπαταρία είναι σε κακή κατάσταση ενδέχεται να μην είναι σε θέση να παρέχει το απαιτούμενο ρεύμα που απαιτείται από τον επεξεργαστή του τηλεφώνου. Αν συμβεί αυτό, η συσκευή μπορεί να κλείσει απροσδόκητα για να προστατεύσει τα εσωτερικά εξαρτήματα.

Αυτός ήταν ένας από τους παράγοντες που πολλοί χρήστες του iPhone 6S είδαν τα κινητά τους να κλείνουν απότομα. Παρόλο που η μπαταρία ήταν στο 30-40%.

Η «πατέντα» της Apple επισημάνθηκε πρόσφατα από χρήστες του Reddit που παρατήρησαν ότι οι επεξεργαστές τους λειτουργούσαν αργά σε μοντέλα με παλιότερες μπαταρίες ενώ όταν τις αντικατέστησαν η ταχύτητα του τηλεφώνου επέστρεψε στο κανονικό.