Το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο του κόσμου θα είναι έτοιμο αυτήν την εβδομάδα στην Κίνα, γεγονός που έχει προκαλέσει ενθουσιασμό στην επιστημονική κοινότητα.

Ads

Με διάμετρο 500 μέτρων, το τηλεσκόπιο θα μπορεί να ανιχνεύει ραδιοσήματα και πιθανώς σήματα ζωής, από μακρινούς πλανήτες.

«Το τηλεσκόπιο της Κίνας θα μπορεί να ψάχνει πιο γρήγορα και πιο μακριά από ό,τι στο παρελθόν για σημάδια εξωγήινης νοημοσύνης», λέει ο Ντάγκλας Βάκοχ, πρόεδρος του METI International, ενός οργανισμού που είναι αφοσιωμένος στην αναζήτηση εξωγήινης νοημοσύνης.

Χτισμένο σε μια καρστική κοιλότητα στις οροσειρές της νοτιοδυτικής Κίνας, το 500 μέτρων Ανοίγματος Σφαιρικό Τηλεσκόπιο ή FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope) ξεκινά τη λειτουργία του στις 25 Σεπτεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

• Η Κίνα κατασκευάζει το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο στον κόσμο αναζητώντας εξωγήινους

Ads

Η διαδικασία είναι γνωστή στους αστρονόμους ως «πρώτο φως», όταν δηλαδή ένα τηλεσκόπιο «ανοίγει για πρώτη φορά τα μάτια του» και παίρνει τις πρώτες φωτογραφίες του σύμπαντος.

Και η ματιά του FAST είναι ορθάνοιχτη: Το πεδίο όρασης είναι σχεδόν διπλάσιο του μεγαλύτερου, ως τώρα, τηλεσκοπίου στον κόσμο, του Αρεσίμπο στο Πουέρτο Ρίκο (305 μέτρα διάμετρος).

H αναζήτηση για εξωγήινη ζωή μόλις έγινε μεγαλύτερη. Πολύ μεγαλύτερη.