Νέα έκθεση της εταιρείας κυβερνοασφάλειας McAfee, έδειξε οτι στο στόχαστρο των χάκερ βρίσκονται όλο και συχνότερα οι ζωτικές υποδομές των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών (ΔΕΚΟ).

Ads

Η έκθεση στηρίχθηκε σε έρευνα στην οποία συμμετείχαν 200 διευθυντικά στελέχη τέτοιων εταιρειών απο 14 χώρες, σύμφωνα με το BBC. Το 2009 οι επιθέσεις σε εταιρείες ΔΕΚΟ (πετρελαίου-αερίου, ηλεκτρισμού, ύδρευσης κ.α.) ήταν πολύ λιγότερες σε σχέση με αυτές του περασμένου έτους όπου οχτώ στις δέκα ΔΕΚΟ δέχτηκαν επιθέσεις χάκερ στις ζωτικές υποδομές τους.

Η πιο γνωστή επίθεση χάκερ σε τέτοιες εγκαταστάσεις, σύμφωνα πάντα με την αμερικανική εταιρεία λογισμικού ασφαλείας των Η/Υ, είναι αυτή του γνωστού ιού Stuxnet, που προκάλεσε ζημιά στις πυρηνικές μονάδες του Ιράν. Ίχνη του ίδιου ιού, που όμως δεν προκάλεσαν βλάβη, βρέθηκαν και σε εγκαταστάσεις άλλων χωρών (σε ποσοστό 40%).

«Όμως το γεγονός ότι (ο ιός) ήταν τόσο ευρέως εξαπλωμένος και μπορούσε να είχε προκαλέσει βλάβη στα συστήματα, αν είχε σχεδιαστεί διαφορετικά, είναι πολύ-πολύ ανησυχητικό, αν κανείς ανησυχεί για κυβερνο-επιθέσεις από εχθρικά κράτη ή για απόπειρες εκβιασμού από καλά οργανωμένες εγκληματικές συμμορίες», δήλωσε ο Στιούαρτ Μπέικερ, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου Τζ. Μπους και ένας εκ των συντακτών της έκθεσης της McAfee.

Ads

Οι πιο ύποπτες ως χώρες «προέλευσης» αυτών των επιθέσεων φαίνεται να είναι η Κίνα, η Ρωσία και οι ΗΠΑ. Συνήθως οι χάκερ «κατακλύζουν» τα υπολογιστικά δίκτυα των εταιρειών που θέλουν να βλάψουν μέσω ενός δικτύου ηλεκτρονικών υπολογιστών που μπορούν να ελέγχουν απο μακριά.

Σπάνια βέβαια μια τέτοια επίθεση μπορεί να πετύχει την ολική κατάρρευση του ζωτικού δικτύου παραγωγής-διανομής μιας επιχείρησης όπως π.χ να προκαλέσει διακοπή της παροχής νερού.

Oι ερευνητές δεν αποκλείουν την πιθανότητα, στο μέλλον, οι κυβερνο-επιθέσεις να γίνουν πιο επικίνδυνες και να πετύχουν μεγαλύτερη οικονομική και κοινωνική ζημιά. Οι εταιρείες λοιπόν, προκειμένου να αντιμετωπίσουν πιθανό επερχόμενο κίνδυνο λαμβάνουν αυξημένα μέτρα προστασίας καθώς όπως αναφέρουν στελέχη της ΔΕΚΟ, μια τέτοια επίθεση θα μπορούσε να πετύχει διακοπή της παρεχόμενης υπηρεσίας για τουλάχιστον 24 ώρες.