Στην Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας της Αμερικής (NSA) απευθύνεται η Google για την διερεύνηση των περσινών κυβερνοεπιθέσεων που δέχτηκε, σύμφωνα με πηγή της εφημερίδας New York Times. Η εταιρεία έχει συνάψει αντίστοιχη συμφωνία και με το FBI.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι μετά την επίθεση η εταιρεία αποκάλυψε ότι οι επιθέσεις αυτές είχαν ως στόχο την πρόσβαση σε λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Gmail Κινέζων ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στις αρχές Ιανουαρίου η Google ανακοίνωσε την θέσπιση μιας «νέας προσέγγισης απέναντι στην Κίνα», την οποία κατηγόρησε για τις επιθέσεις αυτές και απείλησε με διακοπή των δραστηριοτήτων της στη χώρα.

Η συνεργασία αυτή Google- NSA εγείρει πολλά ζητήματα, σύμφωνα με την αμερικάνικη εφημερίδα, σχετικά με το ρόλο της NSA σε παρόμοια ζητήματα, καθώς και το κατά πόσο η Google είχε αποδείξεις για την υπαιτιότητα της Κίνας όταν κατηγόρησε τη χώρα.

Συγκεκριμένα, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η εταιρεία απευθύνθηκε στην NSA, η οποία επί της ουσίας δεν έχει καμία δικαιοδοσία σε αντίστοιχα θέματα, κι όχι στην περισσότερο αρμόδια Homeland Security. H προτίμηση αυτή της Google αποδίδεται, σύμφωνα με τους New York Times, στην προσπάθεια της να αποφύγει οποιαδήποτε κρατική παρέμβαση στην μηχανή αναζήτησης, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και άλλες διαδικτυακές υπηρεσίες της.

Ads

Το γεγονός ότι η NSA είναι υπεύθυνη για την προστασία των κρατικών πληροφοριακών δικτύων είναι ένα ακόμα στοιχείο το οποίο δικαιολογεί την προτίμηση αυτή της εταιρείας.

Ενώ εκπρόσωποι της NSA και της Google αρνήθηκαν να δώσουν περαιτέρω πληροφορίες για τη συνεργασία, εκπρόσωπος της οργάνωσης «Κέντρο Πληροφόρησης για Προστασία Ηλεκτρονικών Δεδομένων» (Electronic Privacy Information Center» προειδοποίησε ότι η συνεργασία αυτή «μπορεί να επηρεάσει το απόρρητο εκατομμυρίων χρηστών των προϊόντων και υπηρεσιών της Google ανά τον κόσμο.»

Επιπλέον, η προσφυγή της Google στην NSA, η οποία διαθέτει τα μέσα παρακολούθησης της παγκόσμιας δραστηριότητας στο Internet, υπονοεί την επιθυμία της εταιρείας να αποκτήσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους υπαίτιους της επίθεσης. Εταιρείες οι οποίες δέχτηκαν παρόμοιες κυβερνητικές επιθέσεις υποδεικνύουν υπολογιστές στην Taiwan ως τη βάση της επίθεσης. Εγείρονται λοιπόν αμφιβολίες σχετικά με τον τρόπο κατά τον οποίο η Google προσδιόρισε την Κίνα ως τη βάση των χάκερ.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι τα τελευταία δυο χρόνια αυξημένη είναι η ανησυχία για επιθέσεις σε εταιρείες αλλά και κρατικά δίκτυα της χώρας, με τους ειδικούς να τονίζουν την συχνότητα αλλά και τon εξελιγμένο χαρακτήρα των πρόσφατων επιθέσεων.

Πηγή: The New York Times