Έφυγε από την ζωή στις 16 Σεπτεμβρίου μετά από μακροχρόνια ασθένεια, ο πρωτοπόρος των Home Computers (ηλεκτρονικών υπολογιστών για το σπίτι) και πατέρας του ZX Spectrum Sir Clive Sinclair.

Ads

Ο Sir Clive αγαπήθηκε από τους κομπιουτεράκιδες όλων των ηλικιών ειδικά στην δεκαετία του 1980, αφού μέσω της εταιρείας Sinclair Research  που ίδρυσε στην Μεγάλη Βρετανία, κατάφερε να καταστήσει προσιτό τον ηλεκτρονικό υπολογιστή σε ένα πλατύ κοινό.

Σαν ένα απτό παράδειγμα να αναφέρουμε το πιο γνωστό του  δημιούργημα, τον ZX Spectrum. Αυτός πωλούνταν στην τιμή των 125 λιρών στην βασική του έκδοση των 16k μνήμης (μέγεθος που ασφαλώς μοιάζει αστείο το 2021 με τα Gigabyte της μνήμης), ενώ αντίστοιχα ένας Apple II κοστολογούνταν  στις 1298 λίρες. Η χαμηλή του τιμή και η ευκολία χρήσης του οδήγησαν σε ένα εντυπωσιακό αριθμό πωλήσεων, οι οποίες υπολογίζεται ότι άγγιξαν τα 5 εκατομμύρια.

Σε αυτές συνέβαλαν σίγουρα και η πλούσια γκάμα παιχνιδιών που κυκλοφορούσαν για το μηχάνημα, σε μορφή κασέτας. Ο ειδικός τύπος μάλιστα της εποχής κυκλοφορούσε συχνά με δώρο κάποιο παιχνίδι σαν δέλεαρ στους αναγνώστες του τα λεγόμενα και Cover Tapes (Κασέτες εξωφύλλου) ένας «κράχτης» που θα τραβούσε αναγνώστες στο περιοδικό

Ads

Τίτλοι  όπως τα Renegade, Jet Set Willy, Head over Heels, Dizzy, Knight Lore, Elite και άλλοι, παρά τα φτωχά γραφικά και ήχο συγκρινόμενα με το σήμερα πάντα, κατάφεραν να εξάψουν την φαντασία των νεαρών κυρίων χρηστών και οδήγησαν αρκετούς από αυτούς να δοκιμάσουν την τύχη τους στον προγραμματισμό ώστε να δημιουργήσουν το δικό τους παιχνίδι με την ελπίδα κάποια εταιρεία να το αγοράσει και να γίνουν γνωστοί. Ήταν οι λεγόμενοι Bedroom Coders (Προγραμματιστείς τις κρεβατοκάμαρας).

Για τις υπηρεσίες του μάλιστα αυτές ο Clive Sinclair ανταμείφθηκε με τον τίτλο του Sir το 1983 από την Βασίλισσα της Αγγλίας για την προσφορά του στην χώρα.

Παρόλο την βράβευση όμως o Sir Clive στην συνέχεια έπεσε σε λάθη και επιχειρηματικές αστοχίες με σημείο αναφοράς την προσπάθεια για ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο το C5 που απέτυχε παταγωδώς στο να πείσει το ευρύ κοινό να το αγοράσει. Η Sinclair Research  αναγκάστηκε τελικά το 1985 να πωληθεί στην μεγάλη αντίπαλο της την Amstrad.

Παρόλα τα χρόνια που πέρασαν από την ακμή του Spectrum και των ομοίων του, την ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας των υπολογιστών και του ίντερνετ, τα δημιουργήματα του Sir Clive παραμένουν στην μνήμη των παλαιοτέρων και γίνονται γνωστά και στους νεότερους μέσω ειδικών σετ, προγραμμάτων εξομοίωσης (emulators) για κινητά και υπολογιστές και ειδικά στο εξωτερικό μέσα από ειδικές εκθέσεις ρετρό νοσταλγίας, που ο ZX Spectrum έχει αρκετές φόρες πρωταγωνιστική θέση, μυώντας στα μυστικά του ανθρώπους που ήταν αγέννητοι όταν κατακτούσε τον κόσμο.

Ο Clive Sinclair άφησε πίσω σου μια τεράστια, ανεκτίμητη κληρονομία, μια ακμάζουσα βιομηχανία ηλεκτρονικών παιχνιδιών και υπολογιστών, αλλά το κυριότερο και μια στρατιά αθεράπευτα ρομαντικών  gamer που θα τον τιμάει για πάντα.