Η μεγαλύτερη «φωλιά» πτερόσαυρων, με 215 απολιθωμένα αυγά, εκ των οποίων τα 16 περιείχαν και έμβρυο, ανακαλύφθηκε στην Κίνα, από Κινέζους και Βραζιλιάνους παλαιοντολόγους.

Ads

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, όλα τα αυγά ήταν συγκεντρωμένα στο ίδιο σημείο, σε μία έκταση μόλις τριών τετραγωνικών μέτρων. Είναι η μεγαλύτερη «φουρνιά» τέτοιων αυγών που έχουν ποτέ βρεθεί. Έχουν ηλικία περίπου 120 εκατομμυρίων ετών και κάθε αυγό έχει μήκος έξι έως οκτώ εκατοστών.

Μέχρι σήμερα είχαν ανακαλυφθεί μόνο επτά αυγά πτερόσαυρων στην Αργεντινή και στη βορειοδυτική Κίνα, ενώ ελάχιστα πράγματα ήσαν γνωστά για την αναπαραγωγή των πτερόσαυρων. Οι επιστήμονες απέκλεισαν την πιθανότητα όλα τα αυγά να προέρχονταν από το ίδιο ζώο. Είναι πιθανό ότι τα αυγά θάβονταν σε ένα μέρος με υγρασία και ότι οι θηλυκοί πτερόσαυροι δεν τα κλωσούσαν, αλλά μάλλον πρόσεχαν συνεχώς μήπως εμφανισθεί κάποιος επιδρομέας.

image

Ads

Η ανακάλυψη στην περιοχή Χαμί της αυτόνομης επαρχίας Σινγιάνγκ των Ουιγούρων της ΒΔ Κίνας δείχνει ότι οι πτερόσαυροι – ένα είδος ιπτάμενου ερπετού που δεν ήταν δεινόσαυρος – μαζεύονταν σε μεγάλες αποικίες για να γεννήσουν. Η ανάλυση των οστών των εμβρύων με τομογραφίες έδειξε ότι τα πτεροσαυράκια, μόλις γεννιούνταν, πιθανότατα μπορούσαν να περπατήσουν, αλλά όχι να πετάξουν και γι’ αυτό θα χρειάζονταν φροντίδα. Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Σιαλόνι Γουάνγκ του Ινστιτούτου Παλαιοντολογίας των Σπονδυλωτών και Παλαιοανθρωπολογίας του Πεκίνου, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Science”.