Με την επιτυχή προσθαλάσσωση του θαλαμίσκου Crew Dragon Resilience τελείωσε επιτυχώς η Inspiration4 η πρώτη επανδρωμένη διαστημική πτήση στην οποία συμμετείχαν μόνο ιδιώτες αστροναύτες.

Ads

Η διημερη αποστολή ξεκίνησε στις 16 Σεπτεμβρίου, οπου ένας πύραυλος Falcon 9 εκτόξευσε επιτυχώς από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ των ΗΠΑ τον θαλαμίσκο Resilence για μια πτήση 2 ημερών και 23 ωρών κατα την διάρκεια της οποίας το πλήρωμα απόλαυσε την αίσθηση της έλλειψης βαρύτητας ένα προνόμιο που ελάχιστοι άνθρωποι, πλην των επαγγελματιών αστροναυτων είχαν την δυνατότητα να νιώσουν.

Για την καλύτερη θέαση μάλιστα της Γης, στην μύτη του θαλαμισκου, είχε τοποθετηθεί ένας θόλος από πλεξιγκλάς που πήρε την θέση της πορτας πρόσδεσης στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, που στην συγκεκριμένη περίπτωση ήταν περιττή.

Η συμμετοχή της 29χρονης Hayley Arceneaux απέκτησε ιδιαίτερη βαρύτητα, μια και πέραν του γεγονότος ότι αποτελούσε την νεαρότερη σε ηλικία πολίτη των ΗΠΑ που ταξίδεψε στο διάστημα, ήταν ταυτόχρονα και επιζήσασα του καρκίνου κάνοντας την μάλιστα την πρώτη εξερευνήτρια του διαστήματος, με τεχνητό μέλος (κομμάτι του ποδιού της αφαιρέθηκε χειρουργικά και αντικαταστάθηκε από μέταλλο).

Ads

Σε αναγνώριση άλλωστε της σημασίας της καταπολέμησης του καρκίνου ο χρηματοδότης της αποστολής και ταυτόχρονα αρχηγός της αποστολής Jarerd Isaacman δώρισε πάνω από 200 εκατομμύρια για ένα αντικαρκινικό νοσοκομείο το St Jude. Ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης της SpaceX με ποστάρισμα στο Twitter δήλωσε οτι θα προσθέσει άλλα 50 εκατομμύρια στο ποσό αυτό.

Για την καλύτερη θέαση  της Γης και για διευκόλυνση των επιβατών στην λήψη εντυπωσιακών πλάνων, στην μύτη του θαλαμίσκου, είχε τοποθετηθεί ένας ημισφαιρικός θόλος από πλεξιγκλάς, που αντικατέστησε την πόρτα πρόσδεσης στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, που στην συγκεκριμένη περίπτωση ήταν περιττή.

Η αποστολή έλαβε τέλος με την επιτυχή προσθαλάσσωση του Resilience στην ακτή της Φλόριντα των ΗΠΑ στις 18 Σεπτεμβρίου.

Μια κούρσα ιδιωτών για όλο και ψηλότερα

Η Inspiration4 μαζί με τις πρόσφατες επιτυχίες της μοιάζει να αποτελεί μέρος μια ιδιότυπης κούρσας των ιδιωτικών εταιρειών εκμετάλλευσης του Διαστήματος για το ποίος θα φτάσει ψηλότερα και μακρύτερα τους ιδιώτες αστροναύτες- διαστημικούς τουρίστες.

Την κούρσα ξεκίνησε η Vigin Galactic στις 11 Ιουλίου 2021 οταν το οχημα  VSS Unity, με επιβάτη μάλιστα τον ιδρυτή της εταιρείας Richard Branson,  έκανε ένα υποτροχιακό άλμα 85 χιλιομέτρων από το επίπεδο της θάλασσας φτάνοντας τα όρια του διαστήματος.

Την σκυτάλη στις 20 Ιουλίου,  έλαβε η εταιρεία Blue Origin που χρησιμοποιώντας τον πύραυλο φορέα New Shepard έφτασε το ύψος των 107 χιλιόμετρων απο το επίπεδο της θάλασσας, περνώντας έτσι οριακά την Karman Line. Επιβάτης της αποστολής αυτής σε ένα δείγμα αποφασιστικότητας και σιγουριάς ήταν μάλιστα ο γνωστός δισεκατομμυριούχος και ιδρυτής της Αμαζον και τις Blue Origin Τζεφ Μπέζος.

Η αποστολή Inspiration4 φαίνεται να ξεπέρασε σε ύψος (580 χιλιομετρα), οσο και σε διάρκεια τις 2 άλλες προσπάθειες. Η εταιρεία Spacex τόνισε αυτά τα επιτεύγματα και μαζί με το γεγονός οτι ήταν η μόνη που μπήκε σε τροχιά κανονικη, της δίνει σίγουρα πόντους δημοσιότητας.

Άλλωστε είναι ήδη προγραμματισμένη άλλη μια διαστημικη αποστολη ιδιωτών με την ονομασία Axiom Misiion1 που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2022. Αν όλα πάνε καλά θα μεταφέρει τετραμελές πλήρωμα στον Διεθνή Διαστημικό σταθμό όπου και θα παραμείνει για 8 μέρες. Σημειώνεται ότι καμία άλλη εταιρεία, πλην ίσως  της Ρωσικής Roscosmos δεν έχει αυτήν τη δυνατότητα τουλάχιστον για το προσεχές μέλλον.



Ξενοδοχεία : Το μέλλον βρίσκεται στην γήινη τροχιά

Και αν τα τωρινά σχέδια μοιάζουν πολλές φορές εξωπραγματικά και στα όρια της τεχνολογίας, τότε η ιδέα για ένα διαστημικό ξενοδοχείο σε Γήινη τροχιά, που θα έχει όλες τις ανέσεις, ακούγεται σίγουρα σαν κάτι βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Άλλωστε στην ταινία ορόσημο για το είδος, το 2001 Οδύσσεια του διαστήματος του Στάνλεϊ Κούμπρικ, υπάρχει ένα τέτοιο ξενοδοχείο στή ενός τεράστιου διαστημικού σταθμού σε μορφή τροχού, που περιστρέφεται αργά γύρω από τον άξονα του, για την δημιουργία τεχνητής βαρύτητας.

Η πραγματικότητα όμως φαίνεται για άλλη μια φορα να μιμείται την τέχνη, μια και η εταιρεία Orbital Assembly Corporation υπόσχεται πως μέχρι το 2027 θα συναρμολογήσει σε γήινη τροχια τον Σταθμό Voyager μια τεράστια κυκλική κατασκευή σε τροχιά, που θα αποτελεί ένα υπερσύγχρονο ξενοδοχείο, ικανό να φιλοξενήσει 280 επισκέπτες και 112 άτομα προσωπικό.

‘Ελπίζουμε το κοινό να καταλάβει ότι η χρυσή εποχή των διαστημικών ταξιδιών θα έρθει πολύ σύντομα, είναι σχεδόν στην γωνία’ δήλωσε χαρακτηριστικά ο ιδρυτής της εταιρείας John Blincow. Στην συνέχεια τόνισε ότι πτήσεις όπως η Inspiration4 φέρνουν το όραμα του ακόμα πιο κοντά στο να γίνει πραγματικότητα

Ο δρόμος πάντως για την πραγματοποίηση τέτοιων επιδιώξεων και ονείρων φαντάζει μακρύς, με κύριο εμπόδιο το υψηλότατο κόστος πρόσβασης σε τροχιά, καθώς και με τους κινδύνους που εγκυμονούν γενικά από το ταξίδι έξω από την γήινη αγκαλιά για τους τολμηρούς ταξιδιώτες. Πάντα όμως θα υπάρχουν οι έχοντες τα υλικά αγαθά και οι παράτολμοι ονειροπόλοι που θα είναι, όπως άλλωστε έγινε  και στην περίπτωση των πρώτων αεροπορικών ταξιδίων, οι πρωτοπόροι σε άλλο ένα μεγάλο βήμα αψηφώντας τους κινδύνους.

Το μέλλον μόνο θα δείξει εάν σε μια δεκαετία από τώρα τα ταξιδιωτικά γραφεία θα προσφέρουν και διαστημικές πτήσεις και διαμονή σε τροχιακά ξενοδοχεία, στα πλαίσια των πακέτων διακοπών που προσφέρουν. Το διάστημα μέχρι τότε θα παραμένει το πραγματικό τελευταίο σύνορο.