«Αν ένας μετεωρίτης πέσει αύριο στη Γαλλία θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε από πού προέρχεται και περίπου πού έχει καταπέσει» εξηγεί στο επιστημονικό περιοδικό Nature, ο Jérémie Vaubaillon, αστρονόμος στο Αστεροσκοπείο του Παρισιού.

Ads

Το σύστημα, με την ονομασία Fripon (Fireball Recovery and InterPlanetary Observation Network) είναι ένα δίκτυο από 68 ευρυγώνιες κάμερες, διάσπαρτες σε όλη τη Γαλλία (στόχος είναι να φτάσουν στις 100 μέχρι το τέλος του έτους), που καταγράφει όλα τα διαστημικά αντικείμενα που εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης. 

image

Τοποθετημένες στις στέγες μουσείων, εργαστηρίων και άλλων κτιρίων και σε απόσταση 70 – 80 χλμ. η μία από την άλλη, οι ευρυγώνιες κάμερες ενημερώνουν έναν κεντρικό υπολογιστή στο Παρίσι μόλις κάποιος μετεωρίτης ή, οποιοδήποτε διαστημικό αντικείμενο εισέρχεται στην γήινη ατμόσφαιρα. 

Ads

image

Το μεγάλο στοίχημα για τους αστρονόμους είναι ο εντοπισμός μετεωριτών, δηλαδή μετεώρων που καταφέρνουν να φτάσουν μέχρι το έδαφος.

Οι υπεύθυνοι του νέου συστήματος σχεδιάζουν να «στρατολογήσουν» χιλιάδες εθελοντές οι οποίοι θα χτενίζουν το έδαφος αναζητώντας μετεωρίτες.

image

Η μελέτη τέτοιων αντικειμένων προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για την πρώιμη ηλικία του ηλιακού συστήματος, ενώ και μπορεί να βοηθήσει στην αναγνώριση αστεροειδών που απειλούν τη Γη.