Τη μεγάλη επίδραση της έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση  κάθε περιοχής με τη δραματική αύξηση της θνησιμότητας που προκαλεί ο COVID-19, καταγράφει πολύ πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Harvard που δημοσιεύτηκε την Τρίτη. 

Ads

Τα αποτελέσματα έχουν ιδιαίτερα μεγάλη σημασία όχι μόνο για τον τρόπο αντιμετώπισης αλλά γιατί επιβεβαιώνει και το πολιτικό συμπέρασμα πως η νόσος εξαπλώθηκε και πλήττει περισσότερο τις ανεπτυγμένες οικονομικά και βιομηχανικά περιοχές της Δυτικής Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, σε απόλυτους αριθμούς. Οι οποίες, επακόλουθα, έχουν και αυξημένα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης.  

Η μελέτη  των ερευνητών της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Harvard διαπιστώνει ότι η αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης μόνο κατά 1 μg/3 στα αιωρούμενα σωματίδια κάτω των 2,5 μm συνδέεται με αύξηση κατά 15% του ποσοστού θνησιμότητας COVID-19.Σύμφωνα με το συμπέρασμα , η μικρή αύξηση της μακροχρόνιας έκθεσης σε αιωρούμενα σωματίδια οδηγεί σε μεγάλη αύξηση του ποσοστού θνησιμότητας του COVID-19, με το μέγεθος της αύξησης 20 φορές εκείνης που παρατηρήθηκε στα συγκεκριμένα σωματίδια! 

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η μελέτη υποδεικνύει την ανάγκη συνέχισης των υφιστάμενων κανονισμών για την ατμοσφαιρική ρύπανση για την προστασία της ανθρώπινης υγείας κατά τη διάρκεια και μετά την κρίση του COVID-19. Συνέλεξαν δεδομένα από 3.000 κομητείες των ΗΠΑ από το 2000 και τα συνέκριναν με τα ποσοστά θνησιμότητας μέχρι τις 4 Απριλίου ενώ λαμβάνουν υπόψη τα κοινωνικοοικονομικά δεδομένα, τις υποδομές υγείας, τις συμπεριφορές καθώς και άλλες μεταβλητές κάθε περιοχής.

Ads

Επιβεβαίωσε απορίες της επιστημονικής κοινότητας

Όπως αναφέρεται, η μελέτη είναι τόσο πρόσφατη που δεν έχει αξιολογηθεί ακαδημαϊκά ώστε να ληθφεί υπόψη στην καθοδήγηση της κλινικής πρακτικής, όμως δεδομένης της αξιοπιστίας του ιδρύματος, τα αποτελέσματα λύνουν απορίες της επιστημονικής κοινότητας, ήδη από την απλή παρατήρηση των δεδομένων στις περιοχές που είχαν μεγάλη θνησιμότητα από τον κοροναϊό, όπως η Wuhan, το Μπέργκαμο και το Μιλάνο.

Ειδικότερα στις ΗΠΑ, όπου έγινε η μελέτη, οι αρμόδιοι κρατικοί επιστήμονες στις  ΗΠΑ εκτιμούν ότι ο COVID-19 μπορεί να σκοτώσει μεταξύ 100.000 και 240.000 Αμερικανών. 

Η έρευνα έγινε από τη Τμήμα Βιοστατιστικής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Ηarvard, με επικεφαλής τους Xiao Wu και Rachel C. Nethery.