Η ψηφιακή βοηθός «Αlexa» της «Αmazon» που, χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη της, απαντά σε ερωτήσεις και δέχεται εντολές από τους χρήστες, εμφανίζει περίεργα συμπτώματα καθώς ξαφνικά αρχίζει μόνη της και χωρίς λόγο να γελάει με ανατριχιαστικό τρόπο, που μπορεί να παγώσει το αίμα.

Τα πρώτα κρούσματα αναφέρθηκαν σε «έξυπνα» ηχεία που διαθέτουν την «Alexa» (η οποία βρίσκεται σε διάφορες συσκευές) και από τα οποία ξεπηδούσαν ρομποτικά γελάκια χωρίς αιτία, που σε μερικούς χρήστες θύμιζαν γελάκι...μάγισσας.

Οπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, αφού άρχισαν να κυκλοφορούν ολοένα περισσότερες σχετικές ιστορίες χρηστών στο διαδίκτυο, η «Amazon» αναγνώρισε τελικά το πρόβλημα και υποσχέθηκε ότι θα το φτιάξει.

«Εκεί που καθόμασταν στο καθιστικό με τη μαμά μου και καμία μας δεν μιλούσε», έγραψε μια χρήστρια στο Twitter, «ξαφνικά η Alexa μας ενεργοποιήθηκε και γέλασε χωρίς λόγο. Δεν είπε το παραμικρό, απλώς γέλασε». Ένας άλλος χρήστης ανέφερε ότι η «Alexa» άρχισε να γελάει στο μέσον μιας συζήτησης στο γραφείο του.

Όταν ο χρήστης τη ρώτησε γιατί το κάνει, η «Alexa» απάντησε «συγγνώμη, δεν είμαι βέβαιη». Κάποιος τρίτος χρήστης ζήτησε από την «Alexa» να παίξει μουσική και εκείνη έβαλε τα γέλια. Ένας άλλος χρήστης έγραψε: «Ήμουν ξαπλωμένος και ετοιμαζόμουν να κοιμηθώ, όταν η Alexa έβγαλε ένα πολύ δυνατό και θριλερικό γέλιο από τα ηχεία μου Amazon Echo».

Μια εξήγηση γι' αυτή τη συμπεριφορά, την οποία έδωσε η «Amazon», σύμφωνα με τη βρετανική «Guardian» και το BBC, είναι ότι σε μερικές σπάνιες περιπτώσεις η προσωπική ψηφιακή βοηθός ακούει την ανύπαρκτη εντολή «Alexa, γέλασε». Πώς βέβαια μπορεί να ακούει η «Alexa» κάτι που δεν ειπώθηκε, παραμένει ερωτηματικό. Η εταιρεία είπε ότι θα αλλάξει τη σχετική εντολή σε «Alexa, μπορείς να γελάσεις;». Μένει να αποδειχθεί αν αυτό θα την σωπάσει...