Ένα πολύ σημαντικό εργαλείο στη μάχη κατά του καρκίνου φαίνεται πως είναι το φως, σύμφωνα με αμερικανούς ερευνητές, καθώς, σύμφωνα με τη μελέτη τους, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Nature Medicine», μπορούν να δημιουργήσουν ένα φάρμακο το οποίο θα επικολλάται στους όγκους, αλλά θα ενεργοποιείται όταν το χτυπούν κύματα φωτός.

Ads

 
Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται στοχευμένη αγωγή, μειώνοντας τις καταστροφικές επιπτώσεις στους γύρω ιστούς.
 
Ειδικότερα, οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου στο Maryland, χρησιμοποίησαν αντίσωμα που στοχεύει πρωτεΐνες στην επιφάνεια κακοηθών κυττάρων, στο οποίο επικόλλησαν σε αυτό τη χημική ουσία IR700.
 
Η εν λόγω χημική ουσία ενεργοποιείται μόνο όταν χτυπηθεί από εγγύς υπέρυθρο φως, το οποίο μπορεί να εισχωρήσει μερική εκατοστά στο δέρμα.
 
Η ερευνητές χρησιμοποιήσαν αυτή τη μέθοδο σε ποντίκια, στα οποία είχαν εμφυτεύσει καρκινικούς όγκους. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως το μέγεθος του όγκου μειώθηκε σημαντικά, ενώ επιμηκύνθηκε και ο χρόνος ζωής των ποντικιών.  Παράλληλα, κατάφεραν να μειώσουν τη αρνητικές επιπτώσεις στα φυσιολογικά κύτταρα.
 
Για μία «υποσχόμενη έρευνα» κάνει  λόγο η Laura McCallum, από το Cancer Research, καθώς όπως σημείωσε «είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια και είναι νωρίς για να θεωρήσουμε ότι δρα σε ανθρώπους με καρκίνο».