Κι αν οποιαδήποτε μορφή ευφυούς ζωής καταλάμβανε το Voyager; Ναι, μιλάμε για εξωγήινους. Πως θα καταλάβαιναν σε μια τέτοια περίπτωση με τι έχουν να κάνουν; Κοινώς πως θα απαντούσαν στο ερώτημα «τι είναι ο άνθρωπος;». 

Ads

Αυτό σκέφτηκαν οι επιστήμονες της NASA το 1977 πριν εκτοξεύσουν στο διάστημα τα Voyager 1 και Voyager 2 με αποστολή να εξερευνήσουν το ηλιακό μας σύστημα, πράγμα που έκαναν πολύ καλά για περίπου μια δεκαετία. Τα δυο διαστημικά σκάφη έστειλαν στη Γη χιλιάδες εικόνες και πληροφορίες για τον Δία, τον Κρόνο, τον Ουρανό, τον Ποσειδώνα. 

image

image

Ads

Αφού όμως τα δυο σκάφη θα περάτωναν την αποστολή τους θα ξέφευγαν από την βαρύτητα του Ήλιου ταξιδεύοντας στο Γαλαξία. Θα έπρεπε λοιπόν, σύμφωνα με τη NASA να μεταφέρουν ένα μήνυμα από το δημιουργό τους σε περίπτωση που «έπεφταν» στα χέρια ξένων. 

image

Εντός των Voyager λοιπόν τοποθετήθηκε ο λεγόμενος «Χρυσός Δίσκος» («Golden Record»). Δημιουργός του ήταν ο διάσημος αστρονόμος Καρλ Σαγκάν. Ουσιαστικά πρόκειται για μια συλλογή από ήχους και 116 εικόνες για το ανθρώπινο είδος και τον πλανήτη Γη. 

Ένα βίντεο του vox.com – Περιλαμβάνει μερικά από τα στοιχεία που η NASA έστειλε στο διάστημα – Μπορείτε να τα δείτε όλα εδώ 

Πως όμως θα αποκωδικοποιούσαν οι εξωγήινοι τον «Χρυσό Δίσκο»; Τα αρχεία προστατεύονταν από ένα περίβλημα αλουμινίου. Στο εξωτερικό του υπήρχαν χαραγμένα σύμβολα που έδειχναν πως μπορεί να αποκωδικοποιηθεί ο δίσκος. 

image

Προσποιηθείτε τους εξωγήινους και κάντε το ίδιο με τον Χρυσό Δίσκο

Τι περιέχει ο «Χρυσός Δίσκος»

  • 116 εικόνες κωδικοποιημένες σε αναλογική μορφή απεικονίζουν την επιστημονική γνώση, την ανθρώπινη ανατομία, το γήινο περιβάλλον, τις ανθρώπινες δεξιότητες. (Οι εικόνες εμφανίζονται έγχρωμες στο βίντεο αλλά στο αρχείο όλες – εκτός από 20 – είναι ασπρόμαυρες)

  • Χαιρετισμούς σε πάνω από 50 γλώσσες

  • Συλλογή ήχων από τη Γη

  • Σχεδόν 90 λεπτά μουσικής από όλο τον κόσμο. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι λείπουν οι Beatles που φέρονται να ήθελαν να συμμετέχουν με το «Here Comes the Sun» αλλά δεν μπορούσαν να εξασφαλίσουν την άδεια από τη δισκογραφική τους εταιρεία (!).

  • Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει ένα μήνυμα από τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Το μήνυμα γράφει μεταξύ άλλων: 

image

«Αν κάποιος τέτοιος πολιτισμός ανακόψει την πορεία του Voyager και μπορέσει να καταλάβει το περιεχόμενο αυτού του αρχείου, αυτό είναι το μήνυμά μας: 

Αυτό είναι ένα δώρο από έναν μικρό μακρινό κόσμο, ένα δείγμα των ήχων μας, της επιστήμης μας, των εικόνων μας, της μουσικής μας, των σκέψεων μας και των συναισθημάτων μας. Προσπαθούμε να επιβιώσουμε στην εποχή μας και ίσως να ζήσουμε στη δική σας. Ελπίζουμε κάποια ημέρα, έχοντας λύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε να συμμετέχουμε σε μια κοινωνία γαλαξιακών πολιτισμών. Αυτό το αρχείο αντιπροσωπεύει την ελπίδα μας, την αποφασιστικότητά μας και την καλή μας διάθεση απέναντι σε ένα αχανές και υπέροχο σύμπαν. 

Τζίμι Κάρτερ 
Πρόεδρος των ΗΠΑ
16 Ιουνίου 1977»

Τι δεν περιλαμβάνει 

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί και τι δεν περιλαμβάνει ο «Χρυσός Δίσκος». Δεν περιλαμβάνει εικόνες πολέμου, φτώχιας και εξαθλίωσης, εγκλήματος ενώ δεν έχει αναφορές σε ιδεολογίες ή θρησκείες. 

image

image

image

Διαστρικά μηνύματα 

Τα δυο Voyager συνεχίζουν να επικοινωνούν με τη Γη. Το Voyager 1 είναι το πρώτο διαστημικό σκάφος που πέρασε στον διαστρικό χώρο το 2012. Το Voyager 2 αυτή τη στιγμή κινείται σε τελευταία στρώματα της ηλιόσφαιρας. 

Η NASA εκτόξευσε τα Pioneer 10 και Pioneer 11 το 1972 και το 1973. Έχει χάσει επαφή και με τα δυο. Δεν ταξιδεύουν τόσο γρήγορά όσο τα voyager αλλά αναμένεται να περάσουν κι αυτά στον διαστρικό χώρο. Και τα δυο κουβαλούν ένα μήνυμα για τους εξωγήινους σε μια μεταλλική πλάκα από αλουμίνιο σχεδιασμένη επίσης από τον Σαγκάν και την ομάδα του. 

Το πέμπτο ανιχνευτικό σκάφος που θα βγει από το ηλιακό μας σύστημα είναι το New Horizons. Ξεκίνησε το 2006 από την και απογειώθηκε από τον Πλούτωνα το 2015.  Αυτό σημαίνει ότι δεν θα φτάσει στον διαστρικό χώρο πριν περάσουν περίπου 30 χρόνια. 

Το New Horizons δεν μεταφέρει κάποιο μήνυμα για τους εξωγήινους αλλά ακόμη και τώρα δεν είναι αργά. Ο Τζον Λόμπεργκ, μέλος της ομάδας του Σαγκάν προσπαθεί να πείσει τη NASA να στείλει ένα μήνυμα στο ανιχνευτικό σκάφος ώστε να είναι διαθέσιμο για τους εξωγήινους…