Λειτουργικά ωάρια ποντικιών, σε κυτταρικές καλλιέργειες στο εργαστήριό τους, δημιούργησαν για πρώτη φορά Ιάπωνες επιστήμονες. Τα ωράρια αυτά γονιμοποιήθηκαν και γεννήθηκαν υγιή και γόνιμα ποντικάκια. 

Ads

Το επίτευγμα θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό καθώς ποτέ έως τώρα δεν είχαν δημιουργηθεί ωράρια έξω από το σώμα πειραματόζωων. 

Τα πειράματα αυτά ανοίγουν το δρόμο για την παροχή τεχνητών ωαρίων σε ζευγάρια που δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν. Σύμφωνα, πάντως με τους επιστήμονες θα χρειαστούν τουλάχιστον 10 χρόνια για να μπορέσει η τεχνική να αναπτυχθεί και στους ανθρώπους. 

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπαραγωγικό βιολόγο Κατσουχίκο Χαγιάσι, κατάφεραν στο εργαστήριό τους να κάνουν τα βλαστικά και πολυδύναμα κύτταρα των ποντικών να ωριμάσουν, έτσι ώστε να γίνουν κανονικά ωάρια. 

Ads

image

Σε επόμενη φάση, χρησιμοποίησαν αυτά τα εργαστηριακά ωάρια για εξωσωματική γονιμοποίηση με σπέρμα και τα έμβρυα που προέκυψαν, τα εμφύτευσαν σε θηλυκά ποντίκια.

image

Τελικά, γεννήθηκαν υγιή ποντικάκια, τα οποία, με τη σειρά τους, όταν μεγάλωσαν, αποδείχθηκαν γόνιμα, αφού γέννησαν τους δικούς τους απογόνους. 

image

Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι το ποσοστό επιτυχίας τον κυήσεων ήταν εξαιρετικά χαμηλό, αφού, από τα περίπου 300 εργαστηριακά ωάρια που γονιμοποιήθηκαν, μόνο 11 κατέληξαν σε φυσιολογικές κυήσεις.

Εκτός από το ζήτημα του μικρού ποσοστού επιτυχίας, οι επιστήμονες επισημαίνουν και το ζήτημα της ασφάλειας στη διαδικασία δημιουργίας λειτουργικών ωαρίων στο εργαστήριο, αφού πιθανά σφάλματα στα εργαστηριακά ωάρια θα περάσουν και στις επόμενες γενιές.