Ο κ. Τρας – όπως θα λέγαμε ο κ. Σκουπίδι – ακούγεται σαν χαρακτήρας από παιδικό πρόγραμμα, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένας χαριτωμένος σκουπιδοφάγος που λειτουργεί με ηλιακή και υδροηλεκτρική ενέργεια και καταπίνει τα σκουπίδια του λιμανιού της Βαλτιμόρης!

Ads

Τόσο χαριτωμένος, όσο και αποτελεσματικός ο κ. Τρας έχει σχήμα σαλιγκαριού και φιλικά μάτια αλλά και την ικανότητα να ρουφάει πλαστικές σακούλες, συσκευασίες φελιζόλ, αποτσίγαρα και άλλα συντρίμμια που βρίσκει στα νερά του λιμανιού. 

Τον κ. Τρας δημιούργησε ο ναύτης και μηχανικός Τζον Κέλετ και στη συνέχεια στήριξε ένας μη κερδοσκοπικός περιβαλλοντικός οργανισμός που τον βοήθησε να τον κάνει πραγματικότητα. 

image

Ads

Ο κ. Τρας λειτουργεί σαν μια ηλεκτρική σκούπα μέσα στο νερό. Ρουφά τα σκουπίδια και τα αποθηκεύει μέσα σε έναν μεγάλο κάδο. Όταν αυτός γεμίσει τον αδειάζει στη χωματερή. 

Ο σκουπιδοφάγος έχει μαζέψει πάνω από 500 κιλά σκουπίδια από τότε που βγήκε για πρώτη φορά στα νερά της Βαλτιμόρης το 2014. Τουλάχιστον 300.000 πλαστικές σακούλες, έξι χιλιάδες γυάλινα μπουκάλια και εννέα εκατομμύρια αποτσίγαρα όπως και άλλα εξωτικά ευρήματα έχει ήδη μαζέψει ο κ. Τρας. 

Τα σκουπίδια καίγονται σε μονάδα παραγωγής ηλεκτρισμού και ήδη υπάρχουν σχέδια για την αύξηση των δυνατοτήτων ανακύκλωσης στο μέλλον. 

via inhabitat