Ένα έξυπνο πουκάμισο μπορεί να μετρήσει πόσο τρώτε και πίνετε. Πώς; Μα μετρώντας τις μπουκιές σας! 

Ads

Μια ομάδα επιστημόνων στη Γερμανία που εργάζεται για τη μόδα του αύριο, κατάφερε να ενσωματώσει σε ρούχα και αξεσουάρ μικρούς αισθητήρες που καταγράφουν τις κινήσεις σας, τις διατροφικές σας συνήθειες και πως αυτές επηρεάζουν την υγεία σας.  

«Με αυτή την τεχνολογία, μπορούμε να παρατηρούμε την καθημερινότητα ενός ανθρώπου. Μπορούμε να εντοπίσουμε την αφυδάτωση, το να πίνεις δηλαδή λιγότερα υγρά από όσα πρέπει. Είναι χρήσιμο και για τους ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη. Μπορούμε να τους υποστηρίξουμε με συμβουλές για καλύτερη διατροφή», εξηγεί στο euronews, ο καθηγητής Πανεπιστημίου Πασάου, Όλιβερ Αμφτ.

«Μπορεί επίσης να βοηθήσει τους υπέρβαρους με συγκεκριμένες συμβουλές που βασίζονται σε πραγματικά δεδομένα. Η μεγάλη πρόκληση είναι να ενσωματώσεις αυτές τις τεχνολογίες καταμέτρησης σε αντικείμενα που χρησιμοποιούμε καθημερινά, όπως τα ρούχα».  

Το ίδιο ισχύει και για αυτά τα γυαλιά. Για εκείνους που τα χρειάζονται είναι απόλυτα φυσιολογικό να τα φοράνε καθημερινά. Όλα αυτά τα αξεσουάρ στα οποία μπορούμε να βάλουμε αισθητήρες καταγραφής μπορούν να βοηθήσουν στο να ξέρουμε με λεπτομέρειες τις διατροφικές μας συνήθειες», προσθέτει. 

Ads

Αυτά τα έξυπνα ρούχα συμπεριφέρονται κατά τα άλλα σαν κανονικά. Για παράδειγμα πλένονται στο πλυντήριο. Μια ελβετική εταιρεία πρωτοπορεί δημιουργώντας τέτοια καινοτόμα προϊόντα, εκτιμώντας ότι στο μέλλον μπορεί τα έξυπνα ρούχα και αξεσουάρ να είναι τόσο διαδεδομένα, όσο και τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα.