Στις 21:00 η NASA θα δώσει την πολυαναμενόμενη συνέντευξη τύπου για να παρουσιάσει τις τελευταίες της ανακαλύψεις σχετικά με εξωγήινους ωκεανούς στο ηλιακό μας σύστημα και «την ευρύτερη έρευνα για τη ζωή πέρα από τη Γη». 

Ads

Η ενημέρωση που θα κάνει η NASA θα βασίζεται σε στοιχεία τόσο από το σκάφος Cassini, που βρίσκεται εδώ και 13 χρόνια σε τροχιά γύρω από τον Κρόνο, όσο και από το τηλεσκόπιο Hubble.

Η ανακοίνωση της συνέντευξης Τύπου και του περιεχομένου της από την NASA έχει προκαλέσει τεράστιο ενδιαφέρον αλλά και ερωτήματα και φυσικά ένα όργιο φημών. 

Οι φήμες αυτές πυροδοτήθηκαν από πρώην υπάλληλο της NASA, ο οποίος επικαλέστηκε «πηγή από μέσα» και υποστήριξε ότι η διαστημική υπηρεσία θα αποκαλύψει ότι ανακαλύφθηκε κατοικήσιμη ζώνη στο φεγγάρι Εγκέλαδο του Κρόνου. 

Ads

«Την Πέμπτη η NASA θα ανακοινώσει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι υπάρχει υδροθερμική δραστηριότητα στον πάτο του πάγου που καλύπτει τον ωκεανό στο φεγγάρι του Κρόνου, τον Εγκέλαδο, δημιουργώντας μεθάνιο από διοξείδιο του άνθρακα», έγραψε ο αστροβιολόγος δρ Κάουνινγκ. «Η διαδικασία είναι ενδεικτική της πιθανής δημιουργίας κατοικήσιμης ζώνης μέσα στον ωκεανό του Εγκέλαδου», πρόσθεσε.

Ο Εγκέλαδος είναι ένα από τα φεγγάρια του πλανήτη Κρόνου. Είναι ο 6ος σε όγκο δορυφόρος του μεγάλου πλανήτη με 504 χιλιόμετρα διάμετρο. Σε αυτόν έχουν καταγραφεί υδάτινοι ωκεανοί, υδροθερμική δραστηριότητα και πολλά κοινά στοιχεία με τις συνθήκες που προκάλεσαν την έκρηξη ζωής στη Γη.

Μένει να φανεί αν ο ενθουσιασμός που πυροδότησε τις φήμες θα επαληθευτεί επιστημονικά ή όχι. Όλα θα τα μάθουμε στη συνέντευξή Τύπου της NASA…

Ζωντανή μετάδοση της Συνέντευξης Τύπου