Δύο επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ υποστηρίζουν ότι οι μυστηριώδεις γρήγορες εκρήξεις ραδιοκυμάτων (FRB) που εντοπίστηκαν σε μακρινούς γαλαξίες, ίσως  αποτελούν απόδειξη ότι οι εξωγήινοι ταξιδεύουν μέσα στο σύμπαν.

Ads

Τι είναι τα FRB; Εξαιρετικά έντονες αναλαμπές ραδιοκυμάτων που διαρκούν λιγότερο και από ένα δευτερόλεπτο και εντοπίστηκαν από ειδικά τηλεσκόπια.

Το πρώτο εντοπίστηκε πριν από περίπου δέκα χρόνια. Συνολικά έχουν καταγραφεί 17 «εκρήξεις». Οι επιστήμονες όμως πιστεύουν ότι λαμβάνουν χώρα χιλιάδες FRB κάθε μέρα.

Αρχικά, ο αστροφυσικός και επικεφαλής του Τμήματος Αστρονομίας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Αβραάμ Λοέμπ, είχε προσπαθήσει να τα εξηγήσει με έναν πιο συντηρητικό τρόπο, λέγοντας ότι ήταν απλώς εκρήξεις στις επιφάνειες των αστέρων στον Γαλαξία. Όμως, κάποια στιγμή «ένα από αυτά εντοπίστηκε σε έναν μικρό γαλαξία, δισεκατομμύρια έτη φωτός από εμάς», δήλωσε ο Λοέμπ στη Huffington Post.

Ads

Αυτό σημαίνει ότι τα FRB προέρχονται από την άλλη άκρη του σύμπαντος και είναι πρέπει να είναι τόσο λαμπερά, όσο τίποτα από αυτά που γνωρίζουμε.

Στο τρέχον τεύχος του επιστημονικού περιοδικού «The Astrophysical Journal Letters», ο Λοέμπ και ο φυσικός Μανασβί Λίνγκαμ εξετάζουν την πιθανότατα αυτές οι γρήγορες εκρήξεις ραδιοκυμάτων να προέρχονται από εξωγαλαξιακούς πολιτισμούς.

«Από την στιγμή που υπάρχουν τόσοι περισσότεροι γαλαξίες από τον δικό μας μας, βγάζει νόημα από στατιστικής άποψης να παρατηρούνται τέτοια φαινόμενο έξω από τον γαλαξία μας, πολύ συχνότερα από ότι μέσα σε αυτόν», δήλωσε στην HuffPost ο Λίνγκαμ.

Οι δύο επιστήμονες δεν ισχυρίζονται ότι τα FRB προέρχονται με βεβαιότητα από εξωγήινους πολιτισμούς, υποθέτουν ωστόσο, ότι τέτοιου είδους φαινόμενα ίσως είναι το αποτέλεσμα χρήσης γιγαντιαίων ραδιο-πομπών για να τη μεταφορά από τον ένα γαλαξία στον άλλο.

Ο  Λοέμπ γνωρίζει ότι ακόμα και η υποθετική συζήτηση γύρω από τους εξωγήινους θα προκαλέσει αντιδράσεις, όμως δεν έχει τις ίδιες προκαταλήψεις.

«Δεν πρέπει να είμαστε προκατειλημμένοι όταν σκεφτόμαστε τι θα μπορούσε να υπάρχει εκεί έξω», εξηγεί.

Ο Λίνγκαμ τονίζει ότι η θεωρία βασίζεται σε υποθέσεις.