Ο Ultimaker 2+ είναι ένας 3d εκτυπωτής. Αλλά όχι ο οποιοσδήποτε 3d εκτυπωτής. Το λογισμικό του αλλά και τα σχέδια κατασκευής του παρέχονται από την ολλανδική εταιρεία Ultimaker BV με άδεια creative commons! Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να λάβεις τα σχέδια, να προμηθευτείς τα υλικά και να τον κατασκευάσεις… στα μέτρα σου! Από την άλλη, εάν δε θες, η εταιρεία μπορεί να σου τον δώσει και έτοιμο! 

Ads

Οι συγκεκριμένοι 3d εκτυπωτές έχουν αποσπάσει σειρά βραβείων καθώς ανοίγουν τον δρόμο για ευκολότερη πρόσβαση στην τεχνολογία. Οι εφαρμογές τους έχουν τεράστιο εύρος, όπως έχουν δείξει και πρόσφατα επιστημονικά επιτεύγματα

Υπάρχουν όμως και οι εκπαιδευτικές εφαρμογές. Οι δυνατότητες ενός 3d εκτυπωτή μπορούν να πυροδοτήσουν την δημιουργικότητα των μαθητών. Με την κατάλληλη καθοδήγηση από δασκάλους και καθηγητές, έχουν την ευκαιρία όχι μόνο να γνωρίσουν σύγχρονα τεχνολογικά προϊόντα, όπως ένα μικρό ρομπότ, αλλά να σχεδιάσουν, να προγραμματίσουν και τελικά να κατασκευάσουν τα δικά τους!

Δείτε στο βίντεο τον εκτυπωτή να φτιάχνει ένα μπρελόκ: 

Την ίδια στιγμή, που ο κλάδος της ρομποτικής και των νέων τεχνολογιών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, καλπάζουν, το Ευρωκοινοβούλιο σήμερα ζήτησε με ψήφισμα (που εγκρίθηκε με 396 ψήφους υπέρ, 123 κατά και 85 αποχές) την θέσπιση πανευρωπαϊκών κανόνων αναφορικά με την δεοντολογία αλλά και την απόδοση ευθυνών σε περίπτωση ατυχημάτων. 

Ads

Συγκεκριμένα, οι ευρωβουλευτές στο ψήφισμά τους τονίζουν ότι η ταχεία εξέλιξη των ρομπότ μπορεί να επιφέρει αλλαγές στην αγορά εργασίας μέσω της δημιουργίας, της μετακίνησης και της απώλειας ορισμένων θέσεων εργασίας. Επίσης σημειώνουν πως η αυξανόμενη χρήση της ρομποτικής θέτει ηθικά ζητήματα, όπως για παράδειγμα η προστασία της ιδιωτικής ζωής και της ασφάλειας. Προτείνουν, κατά συνέπεια, την εφαρμογή ενός εθελοντικού κώδικα δεοντολογίας για τη ρομποτική που θα αφορά τους ερευνητές και τους σχεδιαστές και θα εξασφαλίζει ότι ενεργούν σύμφωνα με τα νομικά και ηθικά πρότυπα. Ο κώδικας θα διασφαλίζει ακόμη ότι ο σχεδιασμός και η χρήση των ρομπότ σέβεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Τέλος, εκτιμούν ότι θα πρέπει να ιδρυθεί ένας ευρωπαϊκός οργανισμός που θα είναι αρμόδιος για τη ρομποτική και την τεχνητή νοημοσύνη, ο οποίος θα παρέχει την απαραίτητη τεχνογνωσία και εμπειρογνωμοσύνη σε ρυθμιστικά και δεοντολογικά θέματα για τη στήριξη των οικείων δημόσιων φορέων, τόσο σε επίπεδο Ένωσης όσο και σε επίπεδο κρατών μελών.