Κινέζοι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι, δημιούργησαν και δοκίμασαν επιτυχώς τα πρώτα παγκοσμίως αυτόνομα νανορομπότ που εξοντώνουν καρκινικούς όγκους ανοίγοντας τον δρόμο για μια πραγματική επανάσταση στην αντικαρκινική θεραπεία.

Ads

Την ευθύνη για την διεξαγωγή της έρευνας είχαν επιστήμονες από το Εθνικό Κινεζικό Κέντρο Νανοεπιστημών και Τεχνολογίας (China’s National Center for Nanoscience and Technology -NCNST) με την συνεργασία επιστημόνων από το πολιτειακό πανεπιστήμιο της Αριζόνας στις ΗΠΑ, για την αναβάθμιση της σχεδίασης των νανορομπότς.

Όπως αναφέρεται σε άρθρο του επιστημονικού εντύπου Nature Biotechnology, η εφαρμογή νανορομπότ αναφέρεται σ’ ένα σχεδιασμένο σύστημα, το οποίο μπορεί να πραγματοποιήσει μία εξειδικευμένη ενέργεια σε διαστάσεις νανοκλίμακας.

«Το νανορομπότ είναι εξαιρετικά μικρό και αδύνατον να είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού. Είναι περίπου 5.000 φορές μικρότερο από την κεφαλή μιας βελόνας», εξηγεί ερευνητής.

Ads

Μπορεί να ταξιδέψει μέσω της αιματικής κυκλοφορίας και να αναζητήσει τους καρκινικούς όγκους που υπάρχουν στο σώμα. Μόλις εντοπίσει έναν όγκο, απελευθερώνει το φορτίο θρομβίνης που κουβαλάει απευθείας πάνω στον όγκο και έτσι κόβει την αιματική παροχή και οδηγεί έτσι τον όγκο στον θάνατο.

Το νανορομπότ είναι βιοσυμβατό και βιοδιασπώμενο, που σημαίνει ότι αποβάλλεται από τον οργανισμό του ασθενή μόλις ολοκληρώσει τη δουλειά του.